自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

美國又呃大熊貓,面子問題,俄羅斯都養得好過佢,佢實會攞去養

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實中國只係話願意同世界各國包括美國,共同為保護瀕危物種加強合作。

好似冇講過再送熊貓過去。
我覺得早排既虐待事件令尾國尷尬
習大大講番句好話比番D面拜伯伯
似外交禮儀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

BKFinder 發表於 23-11-18 09:22
最有經驗的是中國
現在目標是找到更適合的保育方法

你有睇到美香係美國被不人道電擊取卵片段嗎?

公爵府

回覆樓主:

租佢老……豆!

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔好喇掛!之前過去d大熊貓都好慘,唔想再有大熊貓受苦了

珍珠宮

Lilyforest 發表於 23-11-18 10:20
你有睇到美香係美國被不人道電擊取卵片段嗎?

電擊方法是內地科研得出的方法,已在內地用了多年才分享給外國使用

男爵府

Fake news?

珍珠宮

hct300 發表於 23-11-18 08:19
每隻熊貓一年收租100萬美金!

成搖錢樹?

大宅

反對

珍珠宮

回覆樓主:

反對!!研究之名實際是虐待熊貓,電擊生育對熊貓太殘忍啦! 韓國系拒絕電擊,花時間心機讓熊貓自然受孕生育,美國用電擊好多次,熊貓已經高齡繼續電,每次電擊中動協都有費用收取,中國政府不可以管管嗎?國寶應該要善待,唔係利用

水晶宮

2024勳章

唔通喺呢個友好場合,公開話我唔願意咩?美國也只能話歡迎,唔通公開話唔歡迎咩
呢啲場面話,都係表示一種善意,營造友好氣氛啫

珍珠宮

畀面勳章

BKFinder 發表於 23-11-18 07:42
國家主席習近平和美國總統拜登舉行峰會後,習近平在一個演講中透露,中國願意再租借大熊貓給美國。對此美國 ...

哪來的說法?整個新聞片link 嚟睇下

我睇到的新聞是老尾打開口牌,話歡迎熊貓到老尾,咩都係老尾自己講,老尾當然是歡迎,中國歡唔歡迎就唔係老尾話事

正如日本仔話要中國解除日本海產禁令,外交部直接KO

複式洋房

sochui 發表於 23-11-18 10:32
成搖錢樹?

乜你和 hct.. 覺得在國家層面 100萬美金是很大的數目嗎?

翡翠宮

畀面勳章

bibi2013 發表於 23-11-18 08:40
YY好彩返到黎,如果再借未必咁好彩了

小奇蹟一家三口都返左中國了。

美國人根本唔識養熊貓,租黎做乜
日日是好日

珍珠宮

小肥兔 發表於 23-11-18 11:21
哪來的說法?整個新聞片link 嚟睇下

我睇到的新聞是老尾打開口牌,話歡迎熊貓到老尾,咩都係老尾自己講, ...
好多都有咁講

以下是星島
https://std.stheadline.com/realtime/article/1964125/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E4%B8%AD%E5%9C%8B-%E7%BF%92%E6%8B%9C%E6%9C%83%EF%B8%B1%E7%BF%92%E8%BF%91%E5%B9%B3%E9%80%8F%E9%9C%B2%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E9%A1%98%E5%86%8D%E7%A7%9F%E5%80%9F%E5%A4%A7%E7%86%8A%E8%B2%93%E7%B5%A6%E7%BE%8E%E5%9C%8B-%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E4%B8%8D%E8%B3%AD%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E8%BC%B8%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E4%B9%9F%E4%B8%8D%E8%A6%81%E8%B3%AD%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E8%BC%B8

珍珠宮

BKFinder 發表於 23-11-18 07:42
國家主席習近平和美國總統拜登舉行峰會後,習近平在一個演講中透露,中國願意再租借大熊貓給美國。對此美國 ...

比佢哋攞黎當玩具玩

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

千祈唔好呀!

男爵府

回覆樓主:

反對呀

珍珠宮

畀面勳章

BKFinder 發表於 23-11-18 11:32
好多都有咁講

以下是星島

知你會咁引用,但你睇清楚習近平講咩,想要熊貓係老尾自己,習近平講可以 “展開大熊貓保護合作“, 跟住老尾就大大聲話歡迎熊貓到老尾,但習近平都講咗,熊貓需要兩國人民感情友好,但老尾養到丫丫咁,已傷害咗中國人民感情,真要再送熊貓到老尾,相信中國國內反對聲音很大,老尾派人嚟中國學習交流如何養育熊貓就可以嘅
attach0/tmp/phpKHnK7P

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊