懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同奶奶以前住過2年,一樣都相安無事。

直至早2個月前搬左出去住,發現自己有左,開心事有同99講,因為99 到70歲都無一粒孫,所有佢都好開心!

而我言語之間都同99透露到時會請陪月幫手,到時要麻煩99過嚟睇下學一學陪月手勢。

到琴日99私下打比我,話原想諗住佢嚟幫我坐月,同埋自己以前生過3個仔(35年前),就算唔專業知識,但有嘅係經驗,同我repeat咗3次, 我聽完覺得心情好差,好嬲!

夜晚同咗C6講, C6 WhatsApp佢呀媽,叫佢唔好再比comment ,總之我想請就請

男爵府

如果一開始新抱同奶奶講:唔想奶奶幫我坐月太辛苦,所以會請陪月幫輕吓,到時歡迎奶奶来看孫。

但新抱現在叫我去跟陪月學湊孫......俾你都聽得唔開心會起哂杠啦

咪嬲啦

水晶宮

99 自問好有經驗
你同佢講過嚟學下陪月手勢?

將來bb 會係99 湊?

大宅

sheepmui 發表於 23-11-20 17:59
如果一開始新抱同奶奶講:唔想奶奶幫我坐月太辛苦,所以會請陪月幫輕吓,到時歡迎奶奶来看孫。

但新抱現在 ...

Exactly
用「驚奶奶辛苦」做理由推佢。
既然請咗陪月,之後唔洗奶奶湊,就唔好搞佢啦。

男爵府

言語偽術氹下佢啦

複式洋房

sheepmui 發表於 23-11-20 17:59

但新抱現在 ...

一開始已經同佢講
請陪月係想減輕佢工作量
但佢就係唔聽 一直同我repeat
「唔好啦! 我搞得掂 我仲諗住到時同你坐月 同湊B,我無專業知識,但係有晒經驗!」

複式洋房

Nbs 發表於 23-11-20 18:18
99 自問好有經驗
你同佢講過嚟學下陪月手勢?

有講過而加湊B同以前湊B方法唔一樣
想麻煩佢嚟睇下陪月手勢~

第一次佢聽完就扮聽唔到,轉移話題
第二次就打比我,重覆3次話自己有既係經驗,因為佢生過3個仔,都係自己湊,但而加99已經70歲了

複式洋房

何里玉 發表於 23-11-20 21:24
言語偽術氹下佢啦

都有 但唔多受~

水晶宮

siulengma 發表於 23-11-20 23:09
有講過而加湊B同以前湊B方法唔一樣
想麻煩佢嚟睇下陪月手勢~

陪月做完之後會係99 湊BB ? 定你自己湊?

複式洋房

Nbs 發表於 23-11-20 23:39
陪月做完之後會係99 湊BB ? 定你自己湊?

就係想99湊!
所以先想佢學好啲手勢

大宅

既然你之後靠奶奶, 你就好難要求奶奶學習 / 跟人地果套做
而且邊個知你倨陪月一定掂, 呢度大把人中伏
你靠得奶奶而且時間唔短, 就唯有信任佢, 除非佢黎打雜幾個月就可以踢佢走

複式洋房

awless 發表於 23-11-21 09:48
既然你之後靠奶奶, 你就好難要求奶奶學習 / 跟人地果套做
而且邊個知你倨陪月一定掂, 呢度大把人中伏
你靠 ...

因為個陪月係我弟婦用開的,自己都見過好多次個陪月做野方式,所以都比較有信心。

奶奶已經70歲了,基本上以前湊仔嘅方法已經唔記得,更加唔好講住乜嘢俾我食,我都只係好聲好氣同佢講學下都唔可以嗎?

水晶宮

siulengma 發表於 23-11-21 09:36
就係想99湊!
所以先想佢學好啲手勢

70 歲仲叫佢湊BB, 好辛苦啫
個人意見啦,叫99 湊,除非危害健康性命,否則好多嘢都要隻眼開隻眼閉。佢唔係你下屬,你無得"調教" 佢。你仲要講得咁白叫佢學下陪月手勢,其實即係話"喂你唔掂喎,學下嘢啦你!"
睇下婆媳版會學到多d 嘢 (睇完你會唔想99 湊)

大宅

回覆 siulengma 的帖子

其實唔使特特登叫99黎"學野"既, 講真唔係特別開通既老人家無乜邊個會受,
我99都成日講返40年前點湊仔, 你同佢講唔同哂架啦佢都係認為我湊大左幾件啦!
你反正都坐月, 你睇住99同陪月架嘛,
到時如果99出聲"呢樣唔好, 果樣唔好" 先算啦,
到時係咁易加把口, "咦 陪月呢個方法幾好喎" 咁咪算.
你老公出左聲已經好好了.

複式洋房

amelie522 發表於 23-11-21 10:51

其實唔使特特登叫99黎"學野"既, 講真唔係特別開通既老人家無乜邊個會受,

係呀 我老公都認同要請陪月,叫佢呀媽唔洗出聲。

到時唯有氹下99啦..
都知佢係好想好想湊孫 個心係好嘅

複式洋房

Nbs 發表於 23-11-21 10:48
70 歲仲叫佢湊BB, 好辛苦啫
個人意見啦,叫99 湊,除非危害健康性命,否則好多嘢都要隻眼開隻眼閉。佢唔係 ...

我99由得嫁入去,每一次聚會都聽到佢同3個新抱講想抱孫,佢70歲先有第一個孫,已經爭住想湊。

我老公都話佢70歲
未必搞得掂,所以一開始比BB佢照顧兩至三個月,如果真係唔得嘅話,就要請工人

男爵府

陪月你想請咪照請,又唔係佢比錢,唔洗佢同意。不過你叫佢跟陪月學野就真係正常老人都唔鍾意,就算我係99我都唔Like啦,好似當我工人咁又信我唔過。叫佢學野呢件事你就唔好再提。
講真,如果你之後真係比佢湊,會越來越多野你唔滿意,同埋佢都70歲,你真係要預佢湊幾個月突然話搞唔掂唔湊。所以建議你請定工人,99幫下眼較好。
我99都幫我湊大仔湊到1歲半,好多野你靠佢就無得出聲,之後因為我地搬屋佢就話唔湊,咁最好啦我之後就請工人。

子爵府

講真你叫佢學人哋啲嘢,佢已經好唔啱聽,佢會覺得我生三個,你仲講叫佢學人哋

你老公仲話叫佢唔好comment,你鍾意請就請,你老公應該話知佢之後湊都辛苦,佢自己都想請陪月幫輕吓初頭,等佢唔使又照顧BB,又照顧新抱,等你又可以跟佢老人家同陪月學下嘢,最後你老公應該話佢決定咗咁做,而唔係你想請就請

都係個句,佢個仔講一句好過你講十句

大宅

係要語言偽術架啦, 始終70歲, 都要當小朋友咁哄.我都係逐樣放風比99, 我想咁樣咁樣. 好在老公配合.

別墅

點解要麻煩99過嚟睇下學一學陪月手勢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊