自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我有打過這計劃的熱線問 大概程序係先去康健中心 初步度高磅重配對醫生 ,然後醫生會 依據病人需要進行驗血作篩查

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

咁樣。。。。 即係做一半又唔做一半,3個醫生都拒絕,太絕情吧,但醫管局又唔跟進下。。。。

大宅

kerotan 發表於 23-11-22 15:59
我有打過這計劃的熱線問 大概程序係先去康健中心 初步度高磅重配對醫生 ,然後醫生會 依據病人需要進行驗血 ...

呢個我知,本來亦打算從此途徑申請,但醫管局來信邀我,我咪跟啦!點知理想很美好,現實很慘酷

侯爵府

2024年龍年勳章

mingmin豬 發表於 23-11-22 17:15
呢個我知,本來亦打算從此途徑申請,但醫管局來信邀我,我咪跟啦!點知理想很美好,現實很慘酷
...

如此說來即使跟官方途徑 一樣有機會配對醫生時未必一次成功

大宅

kerotan 發表於 23-11-22 17:28
如此說來即使跟官方途徑 一樣有機會配對醫生時未必一次成功

我又唔可以話係,可能我性價比低,話晒唔使食藥,佢哋响我身上撈唔到油水啩

侯爵府

2024年龍年勳章

mingmin豬 發表於 23-11-22 17:43
我又唔可以話係,可能我性價比低,話晒唔使食藥,佢哋响我身上撈唔到油水啩
...

樓主不如改返標題「慢性疾病共同治理計劃」
那麼可多些人來分享經驗, 看看其他人是否配對醫生都不順利

別墅

mingmin豬 發表於 23-11-22 17:43
...
其實你而家無食藥的情況下血壓係12x/7x? 仲算唔算高血壓???

大宅

Hosszu 發表於 23-11-22 17:58
其實你而家無食藥的情況下血壓係12x/7x? 仲算唔算高血壓???

血壓高就應該唔係架啦!我做完運動後血壓可以低到11x/7x,糖尿亦由5.7回落到5.2,冇食血壓藥亦無食糖尿藥,但胆固醇都係高,總都6.6,但政府醫生話食唔食藥唔係睇數字,要計埋風險,風險值要去到10先需要食胆固醇藥,我低風險,得5點幾,建議我繼續做運動加控制飲食,一年驗一次血,就係咁上下,果個咩風險,點計嘅,多句都問唔到,總之見我冇大問題就耍咗我走,於是我就乜藥都唔使食,又對病情半知半解

公爵府

牛年勳章

Hosszu 發表於 23-11-22 15:22
想問你係睇公立診所都收到表格?

係呀,我都係屋企附近的健康院複診拎血壓丸。16個禮拜複診一次。

公爵府

牛年勳章

mingmin豬 發表於 23-11-22 15:33
我當年睇擇界嘅,138/92, 冇食藥,跟靠運動減磅,現在12x/7x, 已經轉咗一年抽一次血,其餘自己度,我參加 ...

如果你冇固定複診,又真係好難約。我固定16個星期複診拎血壓丸

侯爵府

2024年龍年勳章

mingmin豬 發表於 23-11-22 18:27
血壓高就應該唔係架啦!我做完運動後血壓可以低到11x/7x,糖尿亦由5.7回落到5.2,冇食血壓藥亦無食糖尿藥 ...

我打去熱線問時話如果篩選出嚟沒有 高血壓高血糖病亦可以每年由康健中心跟進驗血的

別墅

mingmin豬 發表於 23-11-22 18:27
血壓高就應該唔係架啦!我做完運動後血壓可以低到11x/7x,糖尿亦由5.7回落到5.2,冇食血壓藥亦無食糖尿藥 ...
我見政府宣傳話慢病共治好似要血壓或者血糖有問題先會有醫生跟進, 如果你淨係膽固醇有問題, 會唔會有機會唔符合資格?

別墅

rebeccalin 發表於 23-11-22 18:42
係呀,我都係屋企附近的健康院複診拎血壓丸。16個禮拜複診一次。
咁奇怪, 我見政府宣傳話慢病共治係唔包括已經係醫管局或者衛生署的診所跟進緊血壓或者血糖的病人, 你收到的邀請信會唔會係其他計劃, 而唔係慢病共治?

瑪瑙宮

回覆樓主:

大把醫生唔想煩,可能手續又煩,醫德?唔係冇好醫生既,睇你遇唔遇到咁解?

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

男爵府

mealie 發表於 23-11-22 12:31
醫德?咩嚟!No money no talk, 香港醫生見$開眼

绝對認同

大宅

mingmin豬 發表於 23-11-22 12:02
唔記得嗰計劃名係乜,總之就係支助有潛在高血壓、糖尿病患者去私家醫生睇病同檢查,前排收到醫管局封信話我 ...

只可以話人的道德水平不斷下降。。。

至於有原則,有堅持的醫生,早就。。。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 23-11-22 14:52
唔係咁嘅意思,係未曾確診又擔心自己有事,經佢哋評估有無血壓高,糖尿病,如果評估有該類疾病就可以有醫 ...
我唔係好明個計劃,我老公冇血壓高亦冇糖尿病,即係就可以申請?如果之後有,係指定私家醫生跟,藥費會照平時睇私家醫生嘅價錢

珍珠宮

三國1 發表於 23-11-22 21:31
我唔係好明個計劃,我老公冇血壓高亦冇糖尿病,即係就可以申請?如果之後有,係指定私家醫生跟,藥費會照平 ...

我大約知登記會員。評估係免費嘅,可以參與佢哋搞嘅健康活動,配對到醫生的話,好似有6次免費睇症。
覆診好似有補貼,但詳細唔太肯定,可以搵返居住嗰區中心問清楚。

大宅

三國1 發表於 23-11-22 21:31
我唔係好明個計劃,我老公冇血壓高亦冇糖尿病,即係就可以申請?如果之後有,係指定私家醫生跟,藥費會照平 ...

45歲以上,未被診斷有高血壓糖尿病等慢性疾病人士可以參加,如果最後確診,睇私家醫生有資助,病人好似畀佰幾蚊,藥費最高收百$150,但每年睇醫生次數有限制,另外驗血等都有資助

珍珠宮

mingmin豬 發表於 23-11-22 22:04
45歲以上,未被診斷有高血壓糖尿病等慢性疾病人士可以參加,如果最後確診,睇私家醫生有資助,病人好似畀 ...
Thx

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊