自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個女個性被動怕醜,想佢群多d小朋友令佢開朗d。放假有同佢去遊樂場玩,仲有咩地方可以去?
Playhouse又貴,唔想花太多$。thx!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

幾大?如幼稚園、小學可以約幾家同學仔一齊去農莊、BBQ
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

esmehouse 發表於 23-11-23 12:57
幾大?如幼稚園、小學可以約幾家同學仔一齊去農莊、BBQ

幼稚園。
我和老公平時要返工,係外婆湊佢。外婆已得閒時就同佢周圍去街,但始終呢個年代好多不婚不生,我身邊朋友也是,所以無同齢的一齊玩

伯爵府

2024年龍年勳章

約幼稚園家長幾個family去玩,野餐、大公園、科學館、博物館、海濱踩單車、沙灘…. 又平又放電

珍珠宮

回覆樓主:

每日去屋企附近公園,去梗一個。好多小朋友日日都係咁上下時間落去玩,見得多差唔多年紀就會一齊玩。放假同佢去唔同地方唔係唔好,但佢慢熱嘅話,次次新面孔對佢搵玩伴冇乜幫助

水晶宮

回覆樓主:

我大女細時都有呢個問題
佢只有差不多歲數的表妹一齊玩,但唔係住附近,幾星期見一次
之後就落屋苑平台同其他小朋友一齊玩
但大大下,大家返學時間唔同又有功課興趣班,大家就少咗落平台
而家我女係約學校同學仔outside sch 時玩,例如去camping, 去staycation, 去playhouse, 或大家屋企玩
我星期六要返工的,但如果佢地約去玩,我係會轉登攞假同佢去的 (就係因為我女都怕醜同唔主動,所以有人約去玩,我唔返工都lur 飯應去)

男爵府

回覆樓主:

其實真係最好阿媽帶去屋企附近 公園 識人。
我哋個屋苑好多小朋友, 都要同啲阿媽熟咗交換咗whatsapp, 咁小朋友就有伴。 最好搵嗰啲獨女/獨仔嘅佢哋都需要friend。
不過啲小朋友其實都好忙, 有時約人要問幾個,先找到一個可以一齊出街。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

外婆湊去玩周圍玩

我唸小朋友都識得人有限

睇下有冇住係隔離左右的差唔多年紀, 或者同學仔...玩2~3次會FD D的

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

市政遊戲室,啱年齡,又免費(假日要跟節數時間排隊攞籌)

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我大肚果時識左一堆媽媽fd, 大家預產期差唔多,細個成日一齊玩,大大下就同幼稚園fd, 小學fd,中學就更加唔洗理佢。
感激遇上你~

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

去playhouse玩
公園,博物館,圖書館 玩具圖書閣呢類玩下
一係同佢上下興趣班

大宅

我女由K2 開始參加平衡車車隊,每個禮拜都去練習,都識到好多唔同嘅小朋友,就算大個冇玩平衡車,我哋都仲有大時大節keep 住見面

男爵府

回覆樓主:

點群多D?嗰個都溫室長大,昅到實。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Gigi1127 發表於 23-11-23 13:25
幼稚園。
我和老公平時要返工,係外婆湊佢。外婆已得閒時就同佢周圍去街,但始終呢個年代好多不婚不生,我 ...

返學已經夠多同齡小朋友。如果講課外同同齡小朋友玩,唯一係參加興趣班。朋友幫個仔報4,5個興趣班,其中一個目的係去識同齡小朋友。

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

藍尾巴 發表於 23-11-23 19:51
放學唔好即走,如果門口有公園,咪同同學玩飽先回家。以前我女放學會係公園玩個幾2個鐘先回家,玩到望住老 ...

都係好方法,但應該唔玩得咁耐,外婆趕住返家做家務。而家有時都放學後和同學玩半個鐘至返家

水晶宮

回覆樓主:

俾小朋友參加小童軍、幼童軍,每星期都有集會,小朋友識到朋友及學到嘢

翡翠宮

回覆樓主:

未讀幼稚園之前會返playground
平時會多啲同屋企人(兄弟姐妹)聚會,因為大家嘅小朋友可以一齊玩
讀咗幼稚園之後,會約同學一齊午餐
或星期六日郊遊

珍珠宮

回覆樓主:

被迫社交不是好事

男爵府

喺街玩好難會認識到真朋友,而且唔知會遇上咩人,就算你話只係小朋友玩下,但同輩影響不容忽視。

我建議去參加興趣班,唔係個人形式(學琴嗰啲);而係群體為主,例如跳舞、跳繩、籃球、足球….呢啲需要長時間訓練嘅活動,佢會從中識到朋友,學到溝通,亦可以培訓到其他嘅個人特質,如毅力、團隊精神。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊