自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

珍珠宮

mercurycc 發表於 23-11-26 17:57
唔好意思想問,
係咪18歲就叫佢地申請公屋?
識兩個,

無叫申請公屋
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

伯爵府

laiman1002 發表於 23-11-26 17:31
同住唔使俾家用❓如果有得食有得住又唔使俾錢,真係唔會有動力去努力工作,既然傾過無作用,或者不應再無償 ...

正確,如果免費食住,part time出糧自己當零用,比着我都唔會揾長工,無必要

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

珍珠宮

worthy 發表於 23-11-26 17:48
有問過,無咩實質因由。話揾唔啱。

會唔會有啲心理病,例如少少抑鬱焦慮之類,所以冇動力?

如果住嘅係自置物業,生活費只是夠食飯就得,佢又唔係唔工作,總之佢搵到夠自己食就算,一家人齊齊整整就好了,不要太悲傷難過

象牙宮

worthy 發表於 23-11-26 18:06
無叫申請公屋
一路以來,屋你話晒事?
有咩都頂晒? 太強勢?
又縱容佢地?

男爵府

樓主,其實你並不孤單,我朋友56歲,個仔畢業左快廿年,一直宅在家中打機,完全冇搵工既動力,連出外旅行也不出門, 佢兩公婆很無奈

翡翠宮

worthy 發表於 23-11-26 17:25
好想忍好想忍, 因為知道寫出嚟只會煩到人, 亦可能招惹痛罵. 但真係無人可以講, 唯有喺呢度呻下. 唔好意思.
...

可能因為你在大公司工作。眼見薪水、福利不錯。佢就逃避不負責養家。你坦白同仔講清楚。自己好大機會被裁。爸爸入院又要洗一大筆。父母好大可能找不到以前薪水、甚至要轉行做保安。同仔講若被公司裁,自己根好想半退休。比返責任佢地。

大宅

可以瞓的話不會郁,有屋企有靠山,點解要辛苦自己。
不過知易行難,唔通真係趕佢哋出街咩。唉!

beebee67890    發表於 23-11-28 15:33

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

worthy 發表於 23-11-26 17:42
叫過,唔鍾意。

唔係鍾唔鍾意嘅問題,係佢地冇選擇。
屋企經濟已經出現問題,佢地想攤大手板到幾時?你
兩個仔都係咁,問題肯定出喺你身上

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

見你無答即係都無比家用架啦

叫佢比家用啦,做男人比返些少責任,三十幾歲人

大宅

當初佢畢業後搵工無比家用.樓主不提;不追由得佢.依家佢都over 30歲才追你又做不出.仲有個弟弟.到時弟弟有樣學樣.就算弟比到時佢又覺得你偏心.所有問題都係父母.盡快解決吧.

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

佢哋係咪由細到大都唔洗點辛苦?讀書讀得好唔好?
有degree, 可以試下考政府工, aco嗰d都穩定。你有冇煮飯比佢哋食?家務佢哋有冇幫下手?做parttime都冇咩所謂,但都要比家用,或者佢哋parttime都收入唔少。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

worthy 發表於 23-11-26 17:25
好想忍好想忍, 因為知道寫出嚟只會煩到人, 亦可能招惹痛罵. 但真係無人可以講, 唯有喺呢度呻下. 唔好意思.
...

祝福

樓主,可能您本身高薪厚職,家人感到無法超越,或做什麼都被您「提醒」,久而久之無動力去做,因為做什麼都有意見,寧願躺平

放手,照顧好C6,不要囉嗦他們

珍珠宮

兩個後生無工做或只做pt, 有無坐低好好傾過問題係邊到?
只於唔拍拖,唔結婚生仔,我覺得係呢刻係好事,因為佢地無呢個能力,如果結埋婚生埋小朋友,會更多問題出現,
你覺得兩個仔結咗婚會因為家庭而改變自己??

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

中性人 發表於 23-11-26 18:32
當初佢畢業後搵工無比家用.樓主不提;不追由得佢.依家佢都over 30歲才追你又做不出.仲有個弟弟.到時弟弟有樣 ...

佢已經寫左,另一個依家連工都無返

水晶宮

vivibabyvivi 發表於 23-11-26 18:16
唔係鍾唔鍾意嘅問題,係佢地冇選擇。
屋企經濟已經出現問題,佢地想攤大手板到幾時?你
兩個仔都係咁,問 ...

睇樓主平時出po, 覺得佢人好好,好做得嘢,但對身邊男士,又無能力去改變,佢C6都係咁,乜都依靠樓主,但樓主都無決心去改變

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

加油

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

香港而家搵工容易,咩行業都十分缺人手,例如機場大把工種,揸車,HATS, 航空公司,紀律部隊,甚至保安,巴士公司,港鐵,酒店業等等,正正經經搵份長工啦。將自己難處攤開來講。

水晶宮

上來呻吓好過屈係心。樓主呢個問題聽咗幾年,真係解決唔到,幾慘。

水晶宮

worthy 發表於 23-11-26 18:05
Degree (遙距課程)

遙距課距咪好貴?期間佢哋一直喺屋企?

首頁
12345...19

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊