自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

hellomiki 發表於 23-11-28 16:18
氨基酸洗面產品的確有好多呀,我都用過好多款,日本,內地,台灣產都試過,但唔同牌子洗完的感覺都有不同 ...

Thanks! 不過要買$1000先免運費,又怕唔知好唔好

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

hellomiki 發表於 23-11-28 16:20
日本我就是用呢款,萬寧有,好平不用100蚊,但亦有人分享話呢款對某d人來講會容易致痘,所以好唔好就是因 ...

我仔用呢隻都有d用,但我真係想佢完全好返,佢就係幾年前食左8/9個月A酸,但停藥幾個月又開始生返,所以都想睇吓有咩唔食藥嘅方法可以work

伯爵府

mercurycc 發表於 23-11-28 09:12
以前就係人話就買,
好多牌子好貴都用過,
係係成日貪新鮮,用新野,

對呢方面有興趣呀
咁請問有咩成份係好架?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

唔敢亂咁買呢啲台灣嘢,對台灣護膚品無乜信心唔知啲成份有冇副作用,又唔知嗰邊監管嚴唔嚴,以前聽過一句話護膚品越快見效,副作用越大,類似話會磨薄啲皮膚,第時老咗容易嚴重濕疹咁。 同埋硬係覺得佢哋俾好多錢啲網紅去hard sell/傳銷之類(唔係話樓主你呀),衰咗就換個名再翻生,我有個中同喺fb係咁hard sell Drs.secxxx
啱先google search過台灣人點樣講,話TRUU前身即係「美咖」佢哋好似都係差評喎⋯⋯ 俾你哋睇吓啊(我只係善意提醒大家注意吓,唔係話樓主係打手啊)
https://www.plurk.com/m/p/pbqfnn

attach1/tmp/phpNpEBhq
attach2/tmp/phpvs4hrp
attach3/tmp/phpVZEdBo
attach4/tmp/php1cbqLn
attach5/tmp/phplbJRVm
attach6/tmp/phpZwrq6l

侯爵府

mercurycc 發表於 23-11-28 09:33
每樣食或用品,
都有詳細成份表,
睇下入面成份,

我仔睇皮膚科醫生,佢介紹用呢支洗臉,到依家都用咗半年,暫時都OK,不過我都唔識睇啲成份有冇害,jm可否幫眼睇睇?謝謝你
attach1/tmp/phpmevWzA
attach2/tmp/php4GPkSP

水晶宮

hfl2000 發表於 23-11-28 20:04
我仔睇皮膚科醫生,佢介紹用呢支洗臉,到依家都用咗半年,暫時都OK,不過我都唔識睇啲成份有冇害,jm可否 ...

好多謝你嘅提醒啊!我一陣間返到屋企慢慢睇。

象牙宮

hfl2000 發表於 23-11-28 20:04
我仔睇皮膚科醫生,佢介紹用呢支洗臉,到依家都用咗半年,暫時都OK,不過我都唔識睇啲成份有冇害,jm可否 ...
我都係每個成份上網查,
都唔係一睇就知邊隻好唔好,
有時都要問高手架,我怕講錯就唔好。
好同意你樓上講法,
愈快見效愈有問題,
某地方既護膚品我地都唔會選擇。

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

米豬蓮 發表於 23-11-28 16:21
石頭瘡用香蕉皮白色果面去捽,我用捽曬成隻香蕉白色果面,擺十分鐘左右洗左佢,有時間一日可以捽3-4次,不 ...

我都試過呢個方法捽暗瘡,有痛既瘡第二日真系會舒緩架,我仲試過捽小肉粒,捽多幾次真系會謝左,甩掉架,不過有時同身邊人講,佢哋唔信我(我每次食完香蕉拿皮來用,冇你甘勤力捽甘多次)

侯爵府

mercurycc 發表於 23-11-28 21:26
我都係每個成份上網查,
都唔係一睇就知邊隻好唔好,
有時都要問高手架,我怕講錯就唔好。

呢隻我淨係問過醫生&相熟藥房朋友話無類固醇,我先至放心俾阿仔用咋。

別墅

wcandtt 發表於 23-11-28 08:06
萬寧係冇㗎,呢個牌子嘅洗面,係有氨基酸,使到啲毛孔好乾淨。

你俾你個女試吓,真係好神奇,我個仔塊面 ...

我自己都要試下先

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

wcandtt 發表於 23-11-28 16:25
試吓這方法。

我叫仔敷15分鐘,之後唔洗洗,等精華自己吸收,再塗少少cream.

收到,謝謝你

象牙宮

hfl2000 發表於 23-11-28 21:52
呢隻我淨係問過醫生&相熟藥房朋友話無類固醇,我先至放心俾阿仔用咋。
...

呢隻好多醫生開的。

類固醇唔係毒藥,有需要都要用既,
係唔可以濫用。

侯爵府

之前睇報導話黃蓮煲水..可塗係瘡度去瘡, 不過我未試過

男爵府

bu-b 發表於 23-11-28 16:10
啱啱search氨基酸洗面,原來我仔用緊嗰隻洗面都係氨基酸洗面排第一位,呢隻都係呢度的jm介紹的

...

可以告知你仔用緊邊隻洗面第一位?有名?size?係邊度買幾多錢?每日洗面?謝謝(emoji)(emoji)

男爵府

陪月勳章

我仔中一
下個月12歲
淨係用清水洗面都好ok

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

wcandtt 發表於 23-11-28 08:00
我仔有暗瘡,中四開始發作,食過A酸,皮膚滑滑,keep到2年之後又發作,食消炎藥,都可以勉強撳住佢,冇大爆 ...

我細佬都有用TURR
同勁用mask
佢d皮膚又係靚左好多
係滑溜晒

我之前仲叫佢咪買台灣支嘢
係人地係Facebook 打廣告
點知佢自己買左黎試

侯爵府

mercurycc 發表於 23-11-28 22:25
呢隻好多醫生開的。

類固醇唔係毒藥,有需要都要用既,

thanks 因為醫生開俾我仔搽既藥膏係有少少類固醇成份,所以我先至驚洗臉係咪都有,唔想double嘛

大宅

wcandtt 發表於 23-11-28 08:44
我記得佢用過一隻喺萬寧同莎莎都有得賣嘅氨基酸洗面,白色樽,粉紅色蓋,係日本製,但係係冇效果。

佢嘅 ...

(emoji)(emoji)

男爵府

wcandtt 發表於 23-11-28 16:25
試吓這方法。

我叫仔敷15分鐘,之後唔洗洗,等精華自己吸收,再塗少少cream.

茶邊隻cream

珍珠宮

daddadmum 發表於 23-11-28 22:36
可以告知你仔用緊邊隻洗面第一位?有名?size?係邊度買幾多錢?每日洗面?謝謝(emoji)(emoji)
...

叫freeplus 100g, $1xx, 最初喺屈臣氏買,但無貨,之後喺HKTV mall搵到

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊