自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

陪左訓左11年(霸左老公個位)的小貓,步入生命最後階段。

他拒絕治療,我哋亦都俾佢喺屋企休息,唔住院了。睇住每日咁瘦,開始跳唔到…越來越行得差,好心傷。

突然間,明白「照顧者」的感受。

今晚放工,又見到差左,但突然之間,感受到一份愛(一向都好愛)比以前更輕力咁摸佢,驚佢痛。好似照顧一個好老好老的老人家咁。

rational地問獸醫,佢要走時會有咩情況?獸醫最後話「其實你會知」…我估係會感覺到…

番工一個樣,放工一個樣,其實都好,番緊工時「抽離」下。時時同自己講「都未死,喊乜野,陪佢多啲把啦,喊浪費時間」但係又忍唔住….

多謝大家聽我分享….

dougiewoodie    發表於 23-12-1 21:56
edhepp    發表於 23-12-1 20:38
MICLOH168    發表於 23-12-1 19:50

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我都睇住過一齊生活18年既狗狗走,真係會知。每次諗起當時都心頭一顫...很明白你感受 回想起帶佢睇醫生只剩下加時倒數同馬上結束既option... 明知前者痛苦,畢竟已滴水不沾,沒力氣生存,但自私想佢陪自己耐啲又或者希望有奇蹟? 但有時會後悔作出咁既選擇,聽住佢吸了一口大氣,呼了好長既氣,睇住佢瞳孔慢慢放大,再沒有靈魂既時候,真係好傷心。一世都忘記唔到,歷歷在目

dougiewoodie    發表於 23-12-1 21:57

子爵府

金黑街矇 發表於 23-12-1 19:03

他拒絕治療,我哋亦都俾佢喺屋企休息,唔住院了 ...

明白你感受, 我位小貓14歲走, 醫生勸我哋比佢安樂走, 問咗貓貓佢企起身要扭抱, 所以決定帶佢番屋企陪住佢, 有時間就抱住佢同佢講辛苦就唔好撐, 唔洗掛心. 到佢臨終前突然間跳落地(佢原本已經行唔到無力)去廁所, 流口水就爬係地下走咗, 要時間適應, 亦都要感恩大家都係大家生命中出現過

dougiewoodie    發表於 23-12-1 21:57

子爵府

回覆樓主:

親人與寵物,前者最重要。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

生老病死係必經階段,掉轉角度睇,佢有你地照顧,將來可以響你地度完成佢一生,倒是貓貓幸運和幸福既事。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

當年我隻貓已17/18歲…真係多年來無病無痛,但果年真係見佢身體差左,胃口時好時差,帶佢睇獸醫,都係機能退化問題,醫生好多建議,又話照乜照乜抽血之類,但真心唔想佢受咩痛,就帶左佢番屋企,走前兩日已開始失禁,之後果晚等齊人喺屋企,我父母一直安撫同唸經文佢聽,就走左。

生老病死必經階段,但生前佢過得快樂健康,無乜受苦痛,已經好感恩。

伯爵府

我幾年前第一次感受呢種痛,都係貓貓 當時攞曬全年嘅假嚟陪佢,之後攞唔到假,每日返工都好唔捨得,放工就第一時間標返屋企 睇住佢就嚟離開,個心真係好難受,有點想逃避但又唔捨得,我到而家諗返起都仲係會眼濕濕

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

保重樓主。

伯爵府

保重, 你錫貓貓佢知道㗎

伯爵府

我好好彩, 貓貓臨走個一個星期我唔駛返工, 日日抱住佢, 同佢講唔駛驚, 有媽媽喺度, 媽媽好愛你, 即使身體痛苦, 面對死亡,希望精神上令貓貓唔好咁驚, 寧靜離開,去開展另一段旅程

珍珠宮

保重呀,幾年前我貓貓就黎吾得,帶佢睇獸醫叫打針安樂死,我點都要帶佢反屋企,回家就尼系梳化底靜靜甘走啦

公爵府

珍珠宮

唔知講咩好

加油

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

痛㗎
但同自己講,養佢第一日已經知要「包底」,佢病、佢老、佢唔肯食、佢要入院,都係要面對
放佢走,係對佢負責任嘅其中一環,我愛佢,所以放手
作為一隻寵物,要個窩、要家人、要陪伴、要食物、要愛,你俾到足,no regrets
要走又未走得嘅階段,永遠最難過,樓主保重

伯爵府

回覆樓主:

明白 望住親人走又好 寵物走都好 個種切膚之痛系最痛的,所以珍惜眼前人,唔好等到走後先黎問點解在生時唔好好照顧!

毛孩要走,可幸牠有一個溫暖的家,尤其如果牠是流浪貓狗,這短短的生命裡 ,在你家都曾有一個快樂的落腳點,不需再受風吹雨打,有溫飽!相信呢一生讓牠感到無憾,要是醫生要求牠安樂死的話,更加應該要考慮一下建議,讓牠舒服地離去,相信對牠來說是最好的選擇!

子爵府

fatgarden 發表於 23-12-1 19:15
親人與寵物,前者最重要。

人口中的寵物,就是我最重要的親人,果一重親,唔關血緣事,我亦明白別人「唔明白」,由鼠鼠到馬馬到貓貓,我習慣了~

好多謝咁多位點應,雖然又喊多一次,但我好安慰知多左個option,原來咁多主子是在家中走,我其實想佢家中走,我知佢唔想再去獸醫院…

當初想帶佢去留醫,佢反抗得好勁,我有找動物傳心師,話貓貓唔想去,去只係拖時間,知我未接受到佢走,但佢想我放開,想我去下旅行(我估唔到的字句)….我知多數人都唔信,但我又明白「想你去下旅行」呢一句,因為之前因為「探親」要遠行,即使只係去10日8日,但去到機場都好似哭喪咁,正正就係因為貓貓。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

Take care

子爵府

zhouzhouBB 發表於 23-12-1 20:19
明白 望住親人走又好 寵物走都好 個種切膚之痛系最痛的,所以珍惜眼前人,唔好等到走後先黎問點解在生時唔 ...

呢隻大黑貓好叻架,我哋一般嚟就喺停車場見到佢,跟住就開始餵佢,後來有個婆婆走出嚟,話原來已經帶咗佢SPCA絕育回歸,但係她年紀老啦,希望我哋繼續餵。

餵左一兩年,緣份又到,入左屋,一住就11年。

係,珍惜眼前好重要,多謝你~我陪佢走,我估佢都開心掛~ 我睇緊美的大雪櫃,要雪到帶去火化我估好難有即日位~

多謝大家

男爵府

畀面勳章

我有2隻狗,一隻2個月前走左,另一隻可能太掛住佢,一個月後都走了⋯
2隻由3個月大養到15歲,好唔捨得

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊