自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

以小六最嚴重。

以下是各方的解釋:

1. 焗長話小朋友態度認唔認真做有關。咁今年考過tsa的小三,小六及中三孩子的家長,你們的孩子在學校hea 做嗎?

2. 有人話疫情網課影響學習,疫情4年,為何是今年急劇下跌?(個表上一個刻度是2018年,去年年尾已全面恢復面授)

3. 有人話係移民潮影響,走多咗D有資源教的家庭,嗰D家庭仔女通常成績較好。統計內小六是重災區,小五小六不是家長勁谷的年級嗎?反會下跌最嚴重?小五小六是外國升中的關鍵年級,會否勁人走多咗導致留港學生整體水平下跌?

子爵府

補link

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/965183/tsa%E5%BE%A9%E8%BE%A6%E6%88%90%E7%B8%BE%E5%85%A8%E9%99%8D-%E8%94%A1%E8%8B%A5%E8%93%AE-%E7%96%AB%E5%BE%8C%E8%BF%94%E5%9A%9F-%E5%AD%B8%E7%94%9F%E8%AA%8D%E5%94%94%E8%AA%8D%E7%9C%9F%E5%81%9A%E6%9C%89%E5%BD%B1%E9%9F%BF
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

子爵府

回覆樓主:

補圖表

attach1/tmp/php6ERT0t

子爵府

TSA/ bca 只考上面的三個年級,估計DSE情況都差不多,達水準的學生少咗,即使適齡學生少咗,入香港的大學易咗,學生水準應該不及往年,入到去以為戴上光環,怎料追不上程度,多了輕生事件,甚至有機會畢業生的質素都差咗。

願攜手渡過悲傷, life is still going on.

子爵府

識人仔女入到at paul coed n convent 中學,家長都表示相對以前是易咗

侯爵府

蝦米豬 發表於 23-12-2 17:21
以小六最嚴重。

以下是各方的解釋:

係咪出題深咗呀?
上年DSE都聽講話深咗好多.

侯爵府

jyjy1684825 發表於 23-12-2 17:57
係咪出題深咗呀?
上年DSE都聽講話深咗好多.

其實好似年年都話深咗
我考CE、A level 嗰兩年都話份卷比往年深

子爵府

突然深咗,但政府唔認,唔係咁好。
其實我有仔女是去年考,無乜特別,也未聽過老師講今年深咗。就算深咗,都無理由3個年級横跨5-6年歲數一齊深,出題咁兒戲,玩咩?

3個年級x中英數全都線下跌,情況罕有,入家長數的話真係唔抵。其中三科以英文達標率最低,但跌幅最嚴重是小三中文+中三數學,中文差咗?上面下來補充了人口,居然是中文成績跌幅最大?是甚麼原因?中三數學差咗?宜家中學數學係深過以前,但又會咁明顯跌?我只知道不少資深數學老師走咗,在外地網上補習,幫在外在港華人子弟補,又幫外國人補,開創另一片天。

珍珠宮

回覆樓主:

跌唔奇呀
的確疫情個陣老師hae教

公爵府

其他級唔知,只講小三。我個仔中曬疫情果幾年,從k3到小一。都無正經返過學。網科都唔上差唔多,咁細個,有幾多小朋友會聽得入耳。。。所以我仔都唔識字。數學有90分,中文都係得60。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

證明網課真係學唔到野,學生趁機懶惰

水晶宮

回覆樓主:

我答到你第二題

有人話疫情網課影響學習,疫情4年,為何是今年急劇下跌?

因為疫情期間停左考tsa(2023年係疫後第一次抽數據)

而想知份卷係咪深左,上考評局網對比下唔同年份的卷就一目了然
attach0/tmp/phpA0n4OY

侯爵府

畀面勳章

蝦米豬 發表於 23-12-2 18:04
其實我有仔女是去年考,無乜特別,也未聽過老師講今年深咗。就算深咗, ...

3年級果班,疫情期間是幼稚園生,應該停課很長日子,又未必有網課,有都只是睇下片,唱下歌仔,又冇咩功課,根本等於冇返過學。

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

疫情下學校冇操卷,冇谷tsa,所以就差左。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

疫情下,靠自主學習,學校比平時面授少咗功課,少測考默,整體成績下降屬正常

亦有自律乖小朋友趁呢段時間繼續發力向上,但不多

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

雖然去年已復課,但是因為隔離令,我家孩子受家人影響,先後三次隔離而又冇網課,所以難免有甩漏。

珍珠宮

蝦米豬 發表於 23-12-2 17:21
以小六最嚴重。

以下是各方的解釋:

絕對關疫情事

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

其實好多年前學生質素已經差咗,老師又係
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

回覆樓主:

不如話多咗外地專才來港,未適應香港課程教學,把分數拉低了。

珍珠宮

蝦米豬 發表於 23-12-2 18:04
其實我有仔女是去年考,無乜特別,也未聽過老師講今年深咗。就算深咗, ...
呢個我答到

內地人普遍中文的確係差
睇同事寫電郵、報告就知
間唔中佢哋會用中文
隻隻字都識,夾埋就睇唔明
叫佢哋寫番英文會好啲

佢哋好鍾意寫埋一大段空洞無物嘅長篇大論,睇到眼癱

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊