自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

你哋小朋友等校車嘅習慣?

我哋多數會早10至15分鐘到地點等校車。

但係朝朝見到有啲家長明明架校車(旅遊巴size)已經泊咗喺度等緊佢,其他學生已經一早上晒校車坐低,佢仲施施然行花園嘅速度慢慢行過嚟,去到校車門口先着外套拎個口罩出嚟慢慢帶,其實嗰段路繁忙好多校巴埋站接學生,佢咁樣阻住後邊就塞晒車,佢唔覺得唔好意思? 講真遲到個個人都會,咁就急急腳快啲上車啦。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

校車一向係唔等遲到的人。其實係唔係校車早過預訂時間到, 未夠鐘的, 你哋覺得佢哋遲過校車出現,當佢遲到?

子爵府

回覆樓主:

我一定唔係早10至15分鐘。多數比預定時間早1,2分鐘。但校車成日早到,我唔會理,佢早佢等。正式時間如45分,遲過45分我問題,早過45分佢走咗佢問題。

侯爵府

野原美冴 發表於 23-12-6 08:47
校車一向係唔等遲到的人。其實係唔係校車早過預訂時間到, 未夠鐘的, 你哋覺得佢哋遲過校車出現,當佢遲到?
...

x2。
答返樓主,唔會遲,但都唔會早10至15分鐘,頂多早5分鐘到。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

緊係預早啦, 一個遲後面等嗰班就慘。。

侯爵府

野原美冴 發表於 23-12-6 08:47
...

唔係日日見到架校車喺度等佢,一個星期一兩次,就算校車早到咗幾分鐘,見到架校車都會叫細路仔快啲上校車,無謂整到後邊塞車

侯爵府

陳小b 發表於 23-12-6 08:52
緊係預早啦, 一個遲後面等嗰班就慘。。

係呀,遲返到學校大家就少啲時間玩

大宅

回覆樓主:

我嗰度都係 有一架保母車日日到咗都唔齊人 啲人永遠遲到仲要斯斯然好慢咁行過嚟 但係已經有好多其他校巴等住泊位 真係阻住曬全世界

係一間女名校 培x, 我真係對呢間學校印象差曬, 點解啲家長咁自私

珍珠宮

回覆樓主:

校車應該夠鐘即走

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

人等車,早5分鐘

有時校巴早2-5分鐘,通常校巴一到,已齊人

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我仔係幼稚園搭校車,3年都未試過遲過校車到

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

唔會早15分鐘,早5至10分鐘,因為只係樓下上車,唔使咁早企喺街吹風。個站得阿仔一個上車,nanny bus 或者我地早到,一樣照開車。
Nanny bus 姨姨對遲到鬧得好勁,亦真係唔等嘅 ~

侯爵府

bluepand 發表於 23-12-6 08:55
我嗰度都係 有一架保母車日日到咗都唔齊人 啲人永遠遲到仲要斯斯然好慢咁行過嚟 但係已經有好多其他校巴 ...

有啲家長最緊要成績好,邊會教做人處事

大宅

認識瑞士牛牛第三回 育兒性格勳章

回覆樓主:

一定係人等車,通常早5-10分鐘。有幾個家長又係施施然落樓,校巴大大架頂住條馬路等佢,後面仲有其他校巴等埋位接小朋友
囉~囉~囉嘻who也~囉嘻who也~囉嘻who!

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

一定係人等車,會預早10mins左右

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

一定係早5~8分鐘到等,我哋校車係唔會等,校車姨姨根本唔會知有幾多人上車,應該有十幾人啦,上哂就會走

水晶宮

我地架校巴(小巴型)講明等到幾多分就走,全部人都好自律會早到等。
不過你講嘅情況,見其他校巴其他學校有發生。我嗰到直頭係雙黃線,不過朝朝大家都係咁等,無阻到後面,警察都無理了

伯爵府

回覆樓主:

通常校巴夠鐘就走唔會等人,如果校巴等佢即係未夠鐘,如果校巴早到而自己又無遲到,慢慢上我又覺得無問題

水晶宮

回覆樓主:

試過有家長喺group投訴,話遲到1分鐘校車唔等佢,即時比其他家長KO佢!
我女樓下上校巴,我早2-5分鐘到,姨姨早到會等,因為車入左屋苑唔會阻其他車,但我個站d學生好自律,基本上唔會遲到!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

zitamamama 發表於 23-12-6 08:48
我一定唔係早10至15分鐘。多數比預定時間早1,2分鐘。但校車成日早到,我唔會理,佢早佢等。正式時間如45分 ...

x 2 我以前搭校車只會早4-5分鐘到,唔會多過5分鐘甘多,由屋企搭小巴/的士都系10-15分鐘咋,校巴用35分鐘。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊