自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問知否為何會如此,因沒有做劇烈運動,外出飲完茶,雙腳突然很痛,行不到,入醫院吊左两日鹽水,醫生說是飲水小。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

muji123 發表於 23-12-6 10:37
請問知否為何會如此,因沒有做劇烈運動,外出飲完茶,雙腳突然很痛,行不到,入醫院吊左两日鹽水,醫生說是 ...

聽過啲玩高強度運動人, 嚴重橫紋肌受損導致肌肉細胞壞死, 嚴重嘅會有生命危險

你平時飲水量?

大宅

maymay220hk 發表於 23-12-6 10:51
聽過啲玩高強度運動人, 嚴重橫紋肌受損導致肌肉細胞壞死, 嚴重嘅會有生命危險

你平時飲水量?

其实係朋友,我同佢行山,佢可以只食500至800ml水,由11点至五点,但他說回家會飲返1lite, 但長期這樣,會唔會累積左影响呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章

有冇食小龍蝦?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

muji123 發表於 23-12-6 11:12
其实係朋友,我同佢行山,佢可以只食500至800ml水,由11点至五点,但他說回家會飲返1lite, 但長期這樣,會 ...

但加埋都冇2公升水,佢唔會出汗咩?有冇CHECK腎功能?

大宅

panda361 發表於 23-12-6 11:27
有冇食小龍蝦?

應該冇

大宅

牛牛牛牛 發表於 23-12-6 11:32

佢好小出汗,我滴汗,他都出好小。

指數由600百,上1000,再去返700百之后醫生比佢出院,應該腎冇事

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

請問知否為何會如此,因沒有做劇烈運動,外出飲完茶,雙腳突然很痛,行不到,入醫院吊左两日鹽水,醫生說是 ...

食過多蟹都可能會引發。

象牙宮

· 横纹肌溶解症 肌球蛋白尿症。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 23-12-6 11:57
· 横纹肌溶解症 肌球蛋白尿症。

會唔會係習惯做成?

珍珠宮

2024年龍年勳章

caryfox 發表於 23-12-6 11:49
食過多蟹都可能會引發。

係,過多大閘蟹都會。

水晶宮

muji123 發表於 23-12-6 12:19
會唔會係習惯做成?

可以係過份運動,飲左化學科嚴重的野,或食受感染的食物引起比較機會多d

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

muji123 發表於 23-12-6 11:12
其实係朋友,我同佢行山,佢可以只食500至800ml水,由11点至五点,但他說回家會飲返1lite, 但長期這樣,會 ...

長期飲水不足, 長遠一定係有影響, 身體需要大量清水

其實都幾本末倒置, 行山諗住健康, 但最基本飲水都未能做到

侯爵府

牛牛牛牛 發表於 23-12-6 11:32

都係睇體重的, 大概1kg要30ml水.
我之前飲水太少, 自覺不健康, 為咗飲多D, 我train自己一口氣飲哂一杯200ml. 初時好快要去廁所, 依家唔會啦.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

jyjy1684825 發表於 23-12-6 14:57
我之前飲水太少, 自覺不健康, 為咗飲多D, 我train自己一口氣飲哂一杯200m ...

我開工時都飲得少水,不過我一次飲唔到一杯咁多,隊半杯暖水,起身、返到公司、LUNCH前、LUNCH後、收工臨走都飲半杯,有時沖綠茶,泡菊花茶會飲得多啲

我每次一去廁所見小便深色就迫自己飲水

別墅

咩病?

公爵府

jyjy1684825 發表於 23-12-6 14:57
我之前飲水太少, 自覺不健康, 為咗飲多D, 我train自己一口氣飲哂一杯200m ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊