自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

其實無問题喎,因病缺席考少一次試又唔會搞到留班

我囡小學期終試前病咗入醫院,住咗1x日,出院後我繼續請病假,剩返嘅科目都無返去考。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

2024年龍年勳章

紫翹 發表於 23-12-7 16:21
回覆 poodlema 的帖子

其實正常唔會視作0分, 最多一係無補考計平時分, 一係就補考就打8折啫, 無可能當0分 ...

同意呀,病假計零分,好多中學一日考2科,中學好易拉到平均分唔合格,唔合格就要留班。唔好彩病2-3日死梗,壓力好大。依家啲病毒咁勁,唔係話保持身體健康就唔會病。

侯爵府

2024年龍年勳章

bhamcy 發表於 23-12-7 20:01
其實無問题喎,因病缺席考少一次試又唔會搞到留班 。

我囡小學期終試前病咗入醫院,住咗1x日, ...

咁你女咁多科無考學校點計分?計零分?

侯爵府

2024年龍年勳章

紫翹 發表於 23-12-7 16:31

公開試當0分就正常, 校內係咪唔會當0分呀?

DSE缺席考試都唔會當零分

若考生缺席整個科目考試,學校考生可經學校向考評局申請「科目評審成績」。按照2020 年至2022 年香港中學文憑考試的做法,公開考試委員會已通過因生病或因應冠狀病毒病疫情所引致的特殊情況而缺席考試的學校考生,其2023 年香港中學文憑考試科目評審成績最高可達第5 級。

琥珀宮

poodlema 發表於 23-12-7 15:15
本港接連發生學生輕生事件,其中包括學業壓力、家庭問題、人際衝突及社交媒體的負面影響等,而學業更是學 ...

但應該可以skip左嗰科唔計,而唔係零分

男爵府

poodlema 發表於 23-12-7 15:25
回覆 ^^Hannah^^ 的帖子

但計唔計零分先? 定不評分? 好大分別...

打abs

侯爵府

2024年龍年勳章

lili05059210001 發表於 23-12-7 19:38
嗰間中學話要跟公開考試嘅制度喎

邊間中學?咁既做法應該開名

公開試無得補考但唔會計零分,但可以申請科目評審成績用校內考試分project個grade落成績單,有缺席考生用呢個方法拎level 5。

所以學校平時因學生缺席而計零分的話,touchwood DSE因大病缺席而拎學校成績做評審,咁校內試零分其實對學生非常不利。

子爵府

yauchuchu 發表於 23-12-7 21:35
咁你女咁多科無考學校點計分?計零分?

全abs,按上學期成績,順利升班。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

poodlema 發表於 23-12-7 15:15
本港接連發生學生輕生事件,其中包括學業壓力、家庭問題、人際衝突及社交媒體的負面影響等,而學業更是學 ...

唔信, 公開試都係寫ABS咋嘛
放下自在

侯爵府

2024年龍年勳章

bhamcy 發表於 23-12-7 21:48
全abs,按上學期成績,順利升班。

合理做法,根據上學期成績project分數/名次,如果計零分既話就會拉低晒平均分,仲要咁多科諗起都驚

大宅

大學都係無,我大病住一sem,gpa大跌

民房

香港道教聯合會青松中學 2023-2024 年度 第 089 號通告
簽覆/確認限期 : 2023年10月24日
2023-2024 年度第一學期測驗
1. 本校第一學期之統一測驗定於 11 月 2 日(星期四)至 11 月 7 日(星期二)舉行。測 驗期間,學生須於上午 8:15 前回校,當天測驗完結後便可離校。尚祈督促 貴子弟在 家善用餘暇,預早規劃及適當分配時間進行溫習是荷。
2. 中四至中六同學於測驗周期間,當天如無所屬科目之測驗,則毋須回校。
3. 全年分數計算公式:
中一級至中五級:
學年平均分 = 上學期測驗分 x 10% +上學期考試分 x 30% +
下學期測驗分 x 10% +下學期考試分 x 50%
中六級:
學年平均分 = 第一次測驗分 x 10% + 第二次測驗分 x 20% + 模擬考試 x 70%
4. 升留級考慮因素: 1. 學年平均分
2. 累積扣減操行分數 (超過30分者會被列入建議留級名單)
3. 全年考勤情況 (缺席超過30天者會被列入建議留級名單)
4. 升留級會議的討論:包括進步情況、課堂表現、參與活動、服務表現及醫學原因 等。
5. 各級測驗時間表,請詳閱附件。
6. 各級測驗範圍稍後於學校網頁最新消息欄發布。
7. 為平衡各科目的上課節數,第一學期測驗前一天(R day)的上課時間表設定如下:
2023年11月1日原為星期三,但全校均依照星期一時間表上課。當天全校不設課後教 導,放學時間為下午3:35。而中四下午之應用學習課會暫停一次,學生可於下午12:40 放學離校。
8. 請特別留意,由本年起,為使學生及早適應公開試之制度及安排,所有測驗及考試均 不設補考,不論是否因病缺席測驗或考試,該科均會評為「零分」,特殊情況會於升 留級會議中另作考慮。
如有垂詢,可致電 2727 4315 與洪德銘副校長聯絡。

此致 貴家長
二零二三年十月十八日
香港道教聯合會青松中學 教務組 啟

無人想病,剩係為咗諗縮數做少啲,迫啲學生病住返學。病咗已經好慘竟然重計零分有冇同理心?雖然係BAND 3 學校唔代表學生無考試壓力,真係想打去問下呢位不知所謂嘅副校!

poodlema    發表於 23-12-8 08:56

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

寫ABSENT同計零分分別好大, 因為計零分係會令到平均分拉低, 名次拉底, 隨時令到平均分唔合格; 但如果唔計果科又對其他人唔公平, 所以如果無得補考的話, 最好做法係寫ABSENT但無平均分出, 無名次,升留班老師可以睇其他科同個學生平時作準。

民房

無錯,呢間學校口口聲聲話為使學生及早適應公開試之制度及安排。但公開試缺席都唔會係零分而係「ABS」架喎,「U」同「ABS」都唔識分。同埋校內考試零分係會影響升班!公開試有冇升班呀?無晒譜。

民房

KITKIT1599 發表於 23-12-8 20:46

無錯,呢間學校口口聲聲話為使學生及早適應公開試之制度及安排。但公開試缺席都唔會 ...

其實啲學生會上心咗唔敢病/請病假?
還是打擊學生連畀想要多次機會都無...

真心諗唔通學校點解會咁做

伯爵府

poodlema 發表於 23-12-7 15:28
其實唔係有無得補考問題, 扣分, 計平時分或不評分都好, 係一野就計零分好似太過... ...

佢係咪寫漏咗,我學校講明無醫生紙先計零分,有就不計分!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

侯爵府

2024年龍年勳章

KITKIT1599 發表於 23-12-7 23:04
香港道教聯合會青松中學 2023-2024 年度 第 089 號通告
簽覆/確認限期 : 2023年10月24日
2023-2024 年度第 ...

band 3學校band 3做法
幾十年都係bottom唔係無原因

子爵府

yauchuchu 發表於 23-12-9 19:58
band 3學校band 3做法
幾十年都係bottom唔係無原因

唔係banding問題,咁既做法根本係不合理、不人道. 萬一有其他學校跟隨,對整個教育環境更唔健康。

複式洋房

老師懶出多份卷就真

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊