自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我細佬改過中文名 , 佢去某中資銀行同老婆開聯名戶口 , 要帶埋改名契先開到 , 但太耐遺失左了

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

shirley784 發表於 23-12-10 21:34
我細佬改過中文名 , 佢去某中資銀行同老婆開聯名戶口 , 要帶埋改名契先開到 , 但太耐遺失左了
...

唔係用id就ok喇?應該唔駛出世紙架
放下自在

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

你細佬係結咗婚之後先改名?
部份銀行而家開聯名戶口會問什麼關係,可能會問結婚證書。
如果真係唔見咗張改名契而有需要提供出嚟嘅話,可以試聯絡之前做改名契的律師行,他們有存檔便可付費叫他們提供鑒證副本。或去人民入境事務處申請Registered particulars, 會證明及見到幾時改名及一些人士登記紀錄。

大宅

...

會唔會係佢之前開過用舊名.!聯名用新改既名.對返身份證號碼就唔對..
因我都係讀完書先改..
我見工都要帶埋改名契..所以改名契我當證件咁擺

琥珀宮

...

基本上佢做咩都要帶埋份改名契

子爵府

...

我老公個姪女改咗名,佢話基本上所有所有嘢都要帶住改名證明,佢連去旅行都要帶,唔知邊個國家會record咗佢個舊名。(雖然Passport嗰啲已經全部係新嘅。)

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

改名後就係咁架啦。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

改名契喎點會唔見架

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

改咗名做咩都要帶改名契

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊