自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

財委會通過綜援公共福利金明年上調3.3% 額外多10元補貼垃圾徵費....... 香港真係好福利,養好多懶人

<部份內文>
由1997年至今完全不工作的住戶增加一倍,尤其是低收入家庭全港收入最低的20%家庭,每4戶就有3戶是完全不工作,撇除長者、受照顧成員,仍有40%是非長者健全沒有照顧需要的家庭。

議員鄧家彪及周小松關注自力更生支援計劃,鄧表示社會福利署要求非政府機構營辦就業支援計劃服務的表現,是15至64歲健全綜援受助人能回去工作或主流教育達到一個月的參加者百分比為25%,但現實只有20.7%,詢問是否要加強問責。周也指過往十年計劃大概幫助7000人脫離綜援網,直言數字不理想。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20231208/mobile/bkn-20231208180816183-1208_00822_001.html

girlbear    發表於 23-12-11 14:35

禁止訪問

子爵府

比d獅子山精神好唔好

子爵府

搞錯,打工仔好慘

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

打工仔永遠只有加辛

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

痴線架 打工仔真係慘
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

回覆樓主:

打工仔要努力d,幫手養懶人加人工

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-11 12:57

子爵府

回覆 hellomiki 的帖子

子爵府

回覆 esmehouse 的帖子

咪係

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

qpalzm 發表於 23-12-11 12:10
比d獅子山精神好唔好

獅子山精神唔係濫用㗎

男爵府

懶人出口唔出手,是咁架啦,用把讚下呢樣讚下果樣,然後坐享其成

珍珠宮

esmehouse 發表於 23-12-11 12:49
痴線架 打工仔真係慘

所以點能怪下一代躺平

珍珠宮

pomanlife 發表於 23-12-11 12:37
打工仔永遠只有加辛

我哋今年都唔知有冇人工加,垃圾費就有份

子爵府

我識人攞綜援, 女人間講開護膚, 佢話佢套護膚品要五千幾蚊, 每月一次二千蚊facial

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實呢哟人係咪比較生得多小孩架?
我地為左生活
真係唔敢生
開支就可以少好多

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-11 13:03

珍珠宮

MICLOH168 發表於 23-12-11 13:01
我識人攞綜援, 女人間講開護膚, 佢話佢套護膚品要五千幾蚊, 每月一次二千蚊facial ...

有手有腳健全非長者,真係唔應該長期比綜援囉

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-11 13:02
有手有腳健全非長者,真係唔應該長期比綜援囉

可能人地生左好多個小朋友
做唔倒嘢

伯爵府

MICLOH168 發表於 23-12-11 13:01
我識人攞綜援, 女人間講開護膚, 佢話佢套護膚品要五千幾蚊, 每月一次二千蚊facial ...

咁捨得

水晶宮

Dylanli2017 發表於 23-12-11 12:58
懶人出口唔出手,是咁架啦,用把讚下呢樣讚下果樣,然後坐享其成
唱好HK 要靠佢哋.

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-11 13:00
我哋今年都唔知有冇人工加,垃圾費就有份

仲有管理費
attach0/tmp/phpqDMvlU

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊