自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Jen_Rowen 發表於 23-12-12 15:41
其實申請回鄉証要出示特區護照。當年第一次申請是只要身份証。但身份証要同護照土一齊申請,所以變相護照 ...

唔係人人都需要申請護照咖。唔出外咪唔申請囉。好多新移民有回鄉證但無申請DI或護照咖。

珍珠宮

香港出生有出世纸就肯定係香港永久居民,按理幾時申請香港護照都唔係問題,有護照後申請回鄉證就可以。
但據我馬籍的chiropractor說,馬來西亞不容許雙重國籍,馬來西亞護照或特區護照只可以選擇一個,所以即使他老婆是香港人,孩子也只有馬來西亞身份,他們都是用visa在中國工作。

琥珀宮

ilovebb2019 發表於 23-12-12 10:02
梗係唔洗講有美國國藉啦。佢有香港身份證,香港出生,無申請特區護照。另一案例,朋友本身中英混血,香港出生 ...

其實只係佢好彩及例外,正常子女出世時父母持有外國國籍,根本申請唔到回鄉證
同埋本身子女第一次申請回鄉證,係要show父或母嘅回鄉證先申請到

琥珀宮

licpd 發表於 23-12-12 10:36
我有親戚係美國出世但係香港生活超過20年, 有香港身份証但儸吾到回鄉証, 父母(已過身)老婆仔女都係香港人 ...

呢個正路,攞到特區護照唔代表一定攞到回鄉証,回鄉證係內地發出唔係香港入境處發出

男爵府

中國, 馬來西亞12月1日剛實施互相免簽證入境喎, 他持馬來西亞護照入中國可以嗎?

伯爵府

mandy952 發表於 23-12-12 16:04
其實只係佢好彩及例外,正常子女出世時父母持有外國國籍,根本申請唔到回鄉證
同埋本身子女第一次申請回鄉 ...

我朋友本身有回鄉證,佢呀媽係香港人,父母應該係香港結婚。佢果時好多時要返大陸出差,無回鄉證唔方便。咁佢係有中國血統又香港出生長大嘛。不過佢個囝個case又真係值得商榷。

男爵府

licpd 發表於 23-12-12 09:37
其實係點申請? 係未要放棄美國國籍?
美國承認雙重國籍。

琥珀宮

ilovebb2019 發表於 23-12-12 16:29
我朋友本身有回鄉證,佢呀媽係香港人,父母應該係香港結婚。佢果時好多時要返大陸出差,無回鄉證唔方便。咁佢 ...

因為阿媽仲有回鄉証
如果父母都冇,咁子女就一定申請唔到回鄉證

侯爵府

mandy952 發表於 23-12-12 09:49
過左18歲應該可以自己申請
但應該要申報有冇其他國籍,千其唔好諗住兩頭瞞,後果可能好嚴重
...
肯定不須要申報的。
另外如沒有曾經申請放棄中國藉, 就可以照申請

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

v3vvhk 發表於 23-12-12 00:26
小兒剛好22歲 , 但一直無申請特區護照, 有香港出世紙 也有香港永久性居民既身分證 因為爸爸係馬來西亞人, ...

爸爸係馬來西亞人
持有馬來西亞護照

媽媽係邊到人?
媽媽持有什麼護照?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 23-12-12 09:01
我同事都係澳洲護照
佢申請埋特區護照只係為咗回鄉卡。因工作需要經常+突然地出差,就算有得申請大陸簽證 ...

宜家外國護照$1100 簽5年

子爵府

v3vvhk 發表於 23-12-12 00:26
小兒剛好22歲 , 但一直無申請特區護照, 有香港出世紙 也有香港永久性居民既身分證 因為爸爸係馬來西亞人, ...

有出世紙/身份證唔一定係中國籍

冇出世紙/身份證又唔一定唔係中國籍

冇特區護照唔一定唔係中國籍

但有特區護照就一定係中國籍

係咪好複雜呢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊