1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我想問下大家小一派位係點? 我知道係分自行分配學位(自己交表俾學校計分)同 統一派位 (跟據考生編號決定? 愈前就愈有優勢?)
咁我想問如果我自行分配 ,如果果間學校計分唔高, 姐係唔需要哂時間?
同埋統一派位 考生號碼係隨機 我都係無得簡? 有無話選擇學校優先次序點先好D?
同埋考生編號係隨機, 關唔關間幼稚園排名? 因為我見有出名D幼稚園派位好似統一D,無分到甘散。

求分享及解答, 謝謝(emoji)(emoji)

男爵府

Pauline0302 發表於 23-12-12 21:45
我想問下大家小一派位係點? 我知道係分自行分配學位(自己交表俾學校計分)同 統一派位 (跟據考生編號決 ...

咁我想問如果我自行分配 ,如果果間學校計分唔高, 姐係唔需要哂時間?

可以咁講,例如啲熱門學校,收哂啲25分,20分都未必有位,咁你15分就唔好同人爭(反正入唔到遞表都sai氣),不如留返個機會試下有機會入、如果收咗你都會讀嘅學校,無心水可以唔參加呢個階段

同埋統一派位 考生號碼係隨機 我都係無得簡? 有無話選擇學校優先次序點先好D?

填表技巧上youtube大把介紹,但你點都要做功課了解自己區啲學校

同埋考生編號係隨機, 關唔關間幼稚園排名?

因為我見有出名D幼稚園派位好似統一D,無分到甘散。
點樣名幼法你舉個例?幼稚園始終有近讀近,地址同區,抽獎咪派埋一堆

大宅

有啲學校要111先俾叩門,咁就算明知自行冇乜機會都要照報。

大宅

Pauline0302 發表於 23-12-12 21:45
我想問下大家小一派位係點? 我知道係分自行分配學位(自己交表俾學校計分)同 統一派位 (跟據考生編號決 ...

同樓上所講 有d學校叩門需要111 咁你好心儀呢間學校 就算入唔到都要填 除非你對學校無乜要求 只求有間學校讀 咁就可以填容易入學校 咁樣中左就唔使參加大抽獎 學生編號係隨機 所以填志願好緊要 大抽獎有甲部同乙部 如果你有好心儀間學校 咁甲一就只填佢得了 其他兩個丟空 乙一都填佢 如果你心儀學校好熱門 咁乙二你就要慎重考慮 因為太熱門 抽中機率就比較難 如果乙二又填左熱門學校 就會又抽唔到 就一直碌到唔知幾多 所以乙二填二線學校 即係你抽唔中乙一 派到乙二你都願意去讀既學校 咁樣起碼你到第三個階段叩門會心定d 起碼有學位係手 專攻心儀學校叩門就得

大宅

至於幼稚園 通常關聯學校叩門時會有d優勢 大抽獎係公平的 無話邊間幼稚園會收多d 至於好似收多d 通常係因為你讀邊間幼稚園 佢關聯小學聯繫多d 咁你了解多d 個心其實都有偏向 再加上叩門優勢 咁有時就會報關聯小學多d 所以你睇幼稚園升學 好似派邊間小學多d 其實就係因為家長都填呢間小學多 自然就變成多了

別墅

橙寶 發表於 24-1-10 13:25
至於幼稚園 通常關聯學校叩門時會有d優勢 大抽獎係公平的 無話邊間幼稚園會收多d 至於好似收多d 通常係因 ...

好詳細,我白了。多謝你(emoji)(emoji)

別墅

貼錯版?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊