自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿爸70幾歲,因有親戚患前列腺癌,所以呢兩年body check都有keep check 前列腺指數 (PSA),最近覆診指數有升高跡象,指數有4.X (標準係低過4),如高過 4 醫生話有機會有初期腫瘤,亦有機會因前列腺肥大而令指數升高,照完MRI都確定唔到

唯一方法係抽組織先可以確定係唔係腫瘤,醫生建議因指數唔係好高,而前列腺腫瘤亦係生長較慢嘅腫瘤,可以keep住半年驗血一次留意有無惡化,到時再決定下一步點做,因醫生話抽組織對老人家來說始終有一定出血風險

但阿爸本人好擔心,覺得一日未確定到病情心理負擔好大,所以想請教大家有無屋企人有類似病例,可以點做會較好?謝謝大家

男爵府

pizzafat 發表於 23-12-13 18:17
阿爸70幾歲,因有親戚患前列腺癌,所以呢兩年body check都有keep check 前列腺指數 (PSA),最近覆診指數有 ...

前列腺癌係一種生長速度很慢的腫瘤,keep 住觀察便可以。而且腫瘤太小未必抽得中组織嚟化驗!

珍珠宮

回覆樓主:

梗係聽醫生講啦
最多check密啲

男爵府

抽組織係一個侵入性檢查,而且即使陰性都不一定係無事(可能抽唔中位置),既然指數仲係偏低,而呢款腫瘤生長又慢,真係可以聽醫生講定期mon住先。
我爸早幾年發現時,指數已經100,結果都醫返好,所以4真係唔使太擔心。

大宅

kylie2006 發表於 23-12-13 19:26
抽組織係一個侵入性檢查,而且即使陰性都不一定係無事(可能抽唔中位置),既然指數仲係偏低,而呢款腫瘤生 ...

請問用什麽方法醫?

男爵府

andyng883 發表於 23-12-13 20:13
請問用什麽方法醫?

電加打針(半年一枝,共打三年)

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

爸爸都係咁上下年紀發現有,政府醫生當時係建議抽細胞,抽完結果就係俾佢揀做唔做手術切除,但就講呢D生長好耐,香港男人平均年齡幾多,好似暗示可以揀唔做。我地擔心,所以另外揾個有醫健通私家醫生睇報告,問下意見。醫生話做手術好D,70歲都唔算好老,趁身體仲壯健,好過有炸彈係身。所以我地排政府做手術,好快排到,做微創。而家做完都幾年都冇咩,每年覆診。

大宅

kylie2006 發表於 23-12-13 20:34
電加打針(半年一枝,共打三年)

有冇副作用?
大約洗左幾錢?

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

bibi2013 發表於 23-12-13 21:10
爸爸都係咁上下年紀發現有,政府醫生當時係建議抽細胞,抽完結果就係俾佢揀做唔做手術切除,但就講呢D生長 ...

做完微創手術使唔使做電療/化療?

水晶宮

雖說前列腺癌長得好慢,但我身邊識兩個uncle 都係呢個癌過身的

男爵府

Nbs 發表於 23-12-14 08:27
雖說前列腺癌長得好慢,但我身邊識兩個uncle 都係呢個癌過身的

我有親戚有,不過醫番好
佢發現嘅時候已經係第四期,擴散到去骨,胸骨,做完電療現在已康復

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Ritzmary 發表於 23-12-14 08:09
做完微創手術使唔使做電療/化療?

唔駛

Ritzmary    發表於 23-12-14 09:01

大宅

多謝大家意見,我會再同爸爸傾下

象牙宮

阿爸70幾歲,因有親戚患前列腺癌,所以呢兩年body check都有keep check 前列腺指數 (PSA),最近覆診指數有 ...

前列腺癌, 男性几乎都會有。

抽組織 不傷身體的。 半年驗血,有惡化處理佢。

前列腺癌常見症狀 :
小便頻密,特別是晚上
尿流細弱
勃起功能障礙

小便帶血
小便時疼痛或灼痛

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

我亞爸都係指數高,根住照MRI,抽針,再照CT,跟住做手術。
其實佢啲指數高左好耐,醫生覺得可以先觀察住,只係叫佢keep住check,不過最近指數一直升高才叫佢做進一步檢查,確定係惡性腫瘤便做手術,我亞爸都係7x頭。

大宅

littledot 發表於 23-12-14 11:29
我亞爸都係指數高,根住照MRI,抽針,再照CT,跟住做手術。
其實佢啲指數高左好耐,醫生覺得可以先觀察住 ...

多謝你分享,請問介唔介意分享世伯當時指數幾高先確診腫瘤?70幾歲做手術身體支持到嗎?康復得好嗎?

唔好意思咁多問題

男爵府

我爸爸stage 2,醫生唔建議手術,只係電療20次,每半年打針(打兩年),宜家康復咗九成,係比較易攰同怕凍

子爵府

MRI 報告應該有個叫 PIRADS score, 有冇留意係幾多?

侯爵府

kylie2006 發表於 23-12-13 19:26
抽組織係一個侵入性檢查,而且即使陰性都不一定係無事(可能抽唔中位置),既然指數仲係偏低,而呢款腫瘤生 ...

當時你爸爸幾歲?

公爵府

pizzafat 發表於 23-12-14 22:20
多謝你分享,請問介唔介意分享世伯當時指數幾高先確診腫瘤?70幾歲做手術身體支持到嗎?康復得好嗎?

唔 ...

我爸做手術時73歲,佢做最先進嗰隻微創手術,住院12定13日,做完手術嗰吓都幾殘,慢慢復原返宜家都唔錯

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊