自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好多人話N班主要學自理,社交,所以語境一般都無所謂。K1轉校轉過間好語境既學校都可以

係咪咁?

———
可能我講得唔清楚,其實我係會畀小朋友讀N班。有兩間心儀既學校,都非常有愛心既。
一間全日N,local school
一間就IS,半日,英普
屋企情況係有工人,姐姐都比較照顧小朋友,會陪睇書,陪玩,當然有時都只係齋坐隔離睇住小朋友玩咁啦
我地係雙職父母,工餘時間都畀晒小朋友了,都係陪玩,陪讀

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我三個仔都有讀N班,仲要係全日N
非常有用,唔關語境事,係社交,聽指令,自理,表達,全方位都有提升

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

睇你細路早唔早開竅
我啲仔女語言發展早,N班開始學兩文三語,學術型n班開始認深字,對K1 interview係有利啲。而且我揀間名幼係可以直升K,進可攻退可守。

男爵府

回覆 蘋果姐姐^_^ 的帖子

吾係,好既學校越早入越好。

珍珠宮

紫色線 發表於 23-12-14 23:54
我三個仔都有讀N班,仲要係全日N
非常有用,唔關語境事,係社交,聽指令,自理,表達,全方位都有提升 :wah ...

其實自理,係學到咩程度。我未到呢個階段,體會唔到,想了解下自己教唔教到呢個程度
我平日要返工,但放工後都會投入好多時間教

水晶宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 23-12-15 00:26
其實自理,係學到咩程度。我未到呢個階段,體會唔到,想了解下自己教唔教到呢個程度
我平日要返工,但放工 ...

n理可以學到獨立,呢個過程係不斷重覆學習先會慢慢有丁點的苗頭發芽。最重要的係如果得1個,佢可以過群體生活,如何與人相處,認識除自己以外其他的小霸王,認識矛盾,認識唔開心,觀察大人是如何處理。

最好選一間你心儀的,直讀到k3,什致係咪有直屬小學,到時直升唔駛煩

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我個女都有讀N班~~~真係幾有用既~~~未讀N班時~~~唔係好識講野仲係講BB話架~~~讀左之後都好快識講野~~~

翡翠宮

自己教同返學學到嘅會有唔同
班上有其他小朋友
朋輩模仿學習又係另一樣嘢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你平日要番工,不如番N班

N班教自理,其實仲係比小朋友適應群體生活,學習同其他小朋友相處,呢d屋企真係做唔到

當年我兩個都有番N

伯爵府

2024年龍年勳章

我諗樓主意思唔係讀唔讀n
係究竟是旦搵間方便既讀
定要去考名幼n因為多啲語境同學術
當你見過名幼n既細路
就會覺佢地真係定啲醒啲
(咁本身名幼收大b/超大)
同埋有心考名幼
n入易過k1入

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我覺得n班有用,尤其獨子或獨女,又長老或工人湊嘅小朋友

珍珠宮

yauchuchu 發表於 23-12-15 09:13
我諗樓主意思唔係讀唔讀n
係究竟是旦搵間方便既讀
定要去考名幼n因為多啲語境同學術

係啊。我係呢個意思,唔好意思,本身回覆各位再解釋一次。

伯爵府

2024年龍年勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 23-12-15 11:39
係啊。我係呢個意思,唔好意思,本身回覆各位再解釋一次。

如果你唔係考慮學費,揀IS英普,語境好啲,如果K1想再考學校有啲都會考英普
你個工人算好,肯陪玩陪睇書,既然有人湊,都無乜需要讀全日n(留俾有需要既雙職父母),半晝可以同小朋友去會所、平台、公園玩,就算屋企、圖書館睇書都好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊