自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果你仔女日日諗點解我屋企咁窮,樓主你會唔會好唔開心?各人有各人的命,你自己都埋怨的話,仔女點都會feel 到,既然已經帶咗佢哋來呢個世界,咪在自己能力範圍內provide 俾佢哋囉,仔女知你已經盡力點都唔會埋怨

大宅

好奇怪啲人話冇錢唔好做呢樣果樣
簡單來講,生存都要錢,唔通又。。。咩

好似打麻雀,拎到副爛牌,咪畀多啲心機去打,唔通未打就認輸咩。摸下牌,轉下章,時來運到,食到副大牌都未定

男爵府

野原美冴 發表於 23-12-15 18:47
係㗎。

窮人唔好生。
吾生?可能走寶!
你睇前律政司長黃仁龍、劉德華、周潤發,哪個細個屋企有錢?

水晶宮

2024年龍年勳章

December_baby 發表於 23-12-15 18:41
我冇錢,仔女只可以讀本地學校,邊緣人揀學校好煩
我親友有錢,仔女讀IB,一條龍上中學,完全冇我嘅煩惱
...

只係睇到有錢的好處喺揀學校方面,太單一了吧,咁想有錢到咩程度呢?只係夠讀IB就滿足了嗎?一條龍一定好的嗎?

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

公爵府

irisf 發表於 23-12-16 07:33
吾生?可能走寶!
...

而家環境唔同,我有親戚出身貪苦家庭,係殘舊公屋長大,但好上進,幾十年到考入中大,憑著自己努力住豪宅,仔女讀貴族學校,五十幾就退休,以前唔少人只要肯努力上進,可以脫貪,但現在好難,人工永遠追唔到樓價物價,好多人以抽到公屋為目標。你講起劉德華、周潤發,佢哋出身TVB,以前TVB好強勁,而家TVB已經風光不再,仲要蝕錢

男爵府

December_baby 發表於 23-12-15 18:41
...
日呻夜呻無用,咪問下自己點解搵錢能力咁弱,無錢俾你細路更多選擇

拿,怨還怨,怨自己好啦

公爵府

錢唔係萬能,但正如好多JM樓上話齋,有錢可以很多選擇。所以要努力工作賺錢儲錢做好正財,期期買一張六合彩希望中横財

子爵府

rya82k 發表於 23-12-15 19:07
係。
你有錢, 去私校或國際學校

啱呀!
唔係點解日日返工,都係為錢 希可以日後過優質生活!

伯爵府

讀本地直資學校都有啲係一條龍 學費有平有貴 唔一定好有錢先讀到

珍珠宮

...

我都係讀本地學校,係band5,最差個隻
但我勤力,入到最唔响名既大學,依家都搵到唔錯收入,有樓,有存款,以前我父母都冇理我
究竟你愁乜野?

珍珠宮

mamasprits 發表於 23-12-16 08:02
讀本地直資學校都有啲係一條龍 學費有平有貴 唔一定好有錢先讀到

本地學校都唔差,唔知點解樓主係都要同有錢人比, 我身邊95%人都係本地學校畢業

珍珠宮

irisf 發表於 23-12-16 07:33
吾生?可能走寶!
...

係囉,以前香港大部份人都係窮,因為冇錢讀書,我身邊都有幾個,勤力做野左生意人

子爵府

回覆樓主:

有錢就容易栽培同發掘小朋友才能,下一代有本錢去[輸],錢滾錢。

人比人係自尋煩惱,係無錢的條件下又想有改善,唯有更努力生活。

子爵府

小mama 發表於 23-12-16 08:10
本地學校都唔差,唔知點解樓主係都要同有錢人比, 我身邊95%人都係本地學校畢業
...

香港都有幾間大學係世界排名100內,其實唔差。

伯爵府

開心吸收勳章

littlefunpig 發表於 23-12-15 23:21
所以有啲無乜錢果啲咪去曬移民

冇錢去移民,都唔係幾好,讀政府差學校,分分學埋吸毒和偷野

子爵府

我見好多人話以前點點點,我覺得而家冇得同以前比喎,以前經濟起飛,很努力就有機會。我阿媽以前中三畢業添,之後努力,做到退休時人工有7,8萬。
但係而家你冇大學畢業,基本上好多都止步啦。有錢條路易行啲係事實。
現實社會就係咁。

男爵府

echoo 發表於 23-12-15 19:13
龍l B都好難考㗎,吾係有錢就入得,本地學校一樣有龍津,直資也可申請學費減免,不要為自己的失敗找藉口吧 ...

我有錢,但花咗好多時間金錢心血,阿囡都考唔入心儀私校直資.最後只有叩門入到比較中上的官校

男爵府

阿媽係女人嘅道理
有錢,就算讀唔成書都有選擇
識人升唔到本地大學,去左外國升學
人地覺得佢浸過鹹水,英文好

就算大學唔讀,都可以有錢做生意
仲有本身uncle,auntie 嘅人脈
做野收風攞料都易啲

子爵府

樓主身邊唔會個個有錢啩? 只要比下有餘我就能心足,覺得心唔舒服就遠離喜歡比較的人吧。

子爵府

huiwo太太 發表於 23-12-16 08:38
香港都有幾間大學係世界排名100內,其實唔差。

香港既大學水平好高,HKU, CU, UST, City, Poly都係100名內,咁細地方有5間,新加坡只有2間

所以係香港讀書係好幸福,只要肯努力,都好大機會入到世界top 100大學

首頁
45678...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊