自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我果d 股票全部係收息,升跌都唔會郁
等佢再多d 先再入,反正都係收息

但日日見佢咁跌法,個心都唔好受

大宅

opclk99 發表於 23-12-16 09:46
x 2
非常負能量,
老友就係日冧夜冧就快抑鬱症/精神病,

x2 非常同意,賺時就固然開心,但冇人保證到,虧時就會早知做定期。。。老實講如果你在股市有賺有虧時,你會做定期嗎?當然,你可以話分散囉! 。。。。唉!人就係煩。

opclk99    發表於 23-12-16 10:38

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cecelc 發表於 23-12-16 10:28
你講得幾好聽丫
但你睇樓主,標題 加 #1好明顯只緊張自己荷包啦

咁又係

子爵府

一國兩制 獨特優勢
金融中心 鞏固提升
粵澳大灣 持續深化
國內外市 創新多元
金融專業 推動綠色
金融科技 國際樞紐
創科發展 實力雄厚
強強聯手 高質發展

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

annie133 發表於 23-12-16 10:03
咁大獲?會唔會買D put平衡下心理
長線投資心理質素好緊要

唔好亂買put,早排陰乾市,輸時間值都輸死(佢哋又會將個買賣差價拉得好開,買中都贏唔到)

侯爵府

好媽媽勳章

投資風險自己承擔返啦,輸打贏要
開心每一天

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

男爵府

KenChung_FB 發表於 23-12-16 10:01
賺錢又唔見捐款俾社會?輸打贏要。

第一次見你有正常留言
比個

opclk99    發表於 23-12-16 12:23

伯爵府

..........

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

opclk99 發表於 23-12-16 10:08
散戶通常買實股、
股市下行通常賬面蝕好平常,
股齡長人仕那個沒有坐艇經驗?

你朋友股齡幾長?
我2008年開始買股票,真係唔敢買得太重科網股!因為無息收,如果又買得唔啱位(股價跌),真係超級傷!
早幾年,大部分股民都有買科網股,只係多與少嘅問題,同捨唔捨得走貨啫!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

輸打贏要
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

回覆樓主:

高息環境特區政府控制唔到。

冇外資流入香港,冇咁多北水嚟香港,大陸股市都係升唔到,而香港嘅恆指成份股,其實而家主要係國企或紅籌股。

喺上面呢啲因素下,特區政府可以點救股市?

而家係唯有守,可能等返357年,第二個經濟上升周期,股市上返兩萬幾30,000點,就有機會脫身。

子爵府

airhei 發表於 23-12-16 09:24
幾時救下我啲股票

我想問你,你覺得政府要做啲乜嘢可以救到個股市呢? 睇嚟你對股市完全唔認識, 而家香港個股市就係缺乏咗外國嘅資金, 你唔係覺得香港個股市係香港人玩呀嘛。 大部分都係外國資金, 而家得返中國。 所以我就係想問你。 當畀你話事你覺得香港做啲乜嘢可以令個股市升返呢? 我估你都唔識答

子爵府

回覆樓主:

你都係啱睇下劇煲下電視, 股票呢啲咁複雜嘅嘢唔啱你㗎喇, 有限畀你走得甩唔好再買啦
attach0/tmp/phpyrMuF8

水晶宮

thomaswop 發表於 23-12-16 10:44
第一次見你有正常留言
比個

自由太多會令世人失去平衡

子爵府

bb560 發表於 23-12-16 11:03
你朋友股齡幾長?
我2008年開始買股票,真係唔敢買得太重科網股!因為無息收,如果又買得唔啱位(股價跌) ...

科技巨頭盈利衰退終結 將引領下一輪升市!
https://www.fsmone.com.hk/article/article-details/284245

子爵府

airhei 發表於 23-12-16 09:24
幾時救下我啲股票

其實香港比內地幸福好多,香港好多工具畀你揀,除咗股票之外,仲有期貨、期權、認購證、認沽證、牛證、熊證、上市基金、非上市基金、A 股、美股,內地想揀都無得揀呀!

咁多工具,如果你揀得啱,都會好發㗎。

就算你齋買股票,唔掂其他工具,香港有超過 2,000 隻股票,有啲都有升㗎,你係都要買指數成份股,係都要買 2800,咁都無辦法㗎!https://www.hkex.com.hk/Mutual-Market/Stock-Connect/Statistics/Hong-Kong-and-Mainland-Market-Highlights?sc_lang=zh-HK#select3=0&select2=11&select1=14

https://www.stheadline.com/columnists/editorial/3288495/
在先前的幾個月,這股票發表好消息,其新廠房正式投產,以及成功發售可換股債券,還有新股東入場,消息刺激之下,股價急升了兩倍,表達出「誠意」。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

2024勳章

opclk99 發表於 23-12-16 09:46
x 2
非常負能量,
老友就係日冧夜冧就快抑鬱症/精神病,

X3
有啲真係日呻夜呻,負能量爆燈