自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我,但唔係全部,如果有時間俾我hea ,例如煮飯,我可以煮兩三個鐘,但亦會快煮,一小時,但係煮簡單嘢。我會等家人用完廁所先自己沖涼,因為我唔鍾意中途俾人打斷,所以等佢地用完晒我先用,但唔會用好耐,最耐半個鐘,約人唔會亦唔喜歡遲到,但係識個朋友永遠遲到
做嘢雖然好慢,但永遠都會預充足時間俾自己慢慢做。緊急嘢千其唔好搵我。

子爵府

回覆樓主:

我頂唔順做野慢的人,無效率影響他人。

男爵府

wanwan123456 發表於 23-12-23 17:04
每晚凌晨收工返黎,次次媽媽先係呢個時間沖涼,佢每次沖涼洗頭兩個鐘以上,次次忍不住催佢但都無用,佢每做 ...

我奶奶
成日話d野好污糟,有洗衣機但有些衫照用手洗。睇晚上重播劇集後至開始洗衫話自己洗到凌晨2-3點至睡覺。晚餐得佢同老爺,但都煮到8點幾至開飯。
在我看來,唔知點解,俾我會鍾意早完成d野早休息,如果我好似佢咁唔洗返工。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我做野都好慢,煮飯要煮好耐,所以唔煮飯….

子爵府

沖涼2個鐘、每5分鐘洗手極唔正常,係强迫症(焦慮症之一),要帶佢去睇精神科醫生或做心理輔導

https://www3.ha.org.hk/cph/imh/mhi/article_02_03_05_chi.asp

https://www.egps.hk/obsessive-compulsive-disorder

子爵府

凌陵綾 發表於 23-12-23 18:31
凌晨4點起身就有
凌晨4點先瞓,多數係後生
不過佢係咪一路都咁

我媽退休後都係晚晚3,4點先瞓,佢話睇電視,瞓到第二日中午。

子爵府

我有個同事做嘢好慢,拖慢晒成個進度
搞到我哋遲收工
有人話因為佢唔想返屋企一個人,寧願喺公司耐啲
但就連累埋我哋

複式洋房

回覆樓主:

我有個朋友每天早上刷牙洗臉起碼半小時,晚上沖涼最少一小時。有次用佢去買衫,試幾件衫响試衣室足足45分鐘先出黎,最後一件都冇買,以後我都唔敢同佢行街shopping.

珍珠宮

回覆樓主:

乜都做得咁快. 時間點過呀

男爵府

annahm 發表於 23-12-23 18:09
佢年輕時都係咁,定係老左至係咁

反而我想問 係咪女人年紀大一定煩 講野係咁重複 一定要你聽佢講咁做 自己同自己講
te quiero mucho mi amo

珍珠宮

wanwan123456 發表於 23-12-23 17:04
每晚凌晨收工返黎,次次媽媽先係呢個時間沖涼,佢每次沖涼洗頭兩個鐘以上,次次忍不住催佢但都無用,佢每做 ...
我62

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊