醫護健康

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章

想請教各位,我媽剛剛排到護養院(之前醫院社工評估過可排),住咗1個月,得知原來全部老人家每星期只有一次坐廳睇電視時間,其餘時間瞓床。我媽以前嗰間普通老人院,老人家每天都會排排坐在廳睇電視等用膳(除了要輸營養液代餐的老人家)。
以前嗰間,唔使用氣墊床,都無壓瘡;而家呢間,一入去就建議我媽用氣墊床。我次次去,我媽都係平躺;以前嗰間,下午時間會坐廳,晚上時間會側躺在床。
新嗰間,廳好大,但又唔係for老人家排排坐睇電視食飯

想知護養院係咪咁樣樣?再咁日日瞓床,我怕我媽身體機能退化得更快

大宅

BeAhappyC9 發表於 23-12-28 04:54
想請教各位,我媽剛剛排到護養院(之前醫院社工評估過可排),住咗1個月,得知原來全部老人家每星期只有一次 ...

咁瞓法真係唔係幾好喎,如果咁家人可唔可以陪佢出廳 坐下,請問你入纸到排隊排幾耐?
:-D :-?

象牙宮

BeAhappyC9 發表於 23-12-28 04:54
想請教各位,我媽剛剛排到護養院(之前醫院社工評估過可排),住咗1個月,得知原來全部老人家每星期只有一次 ...

有家, 雇工人照顧, 劃算。加社二 安排上門 物理/職業師。
護養院(之前醫院社工評估過可排) 照排。都係平躺;身體機能退化得更快。

未來40/50年, 仕何人成為老人, 最好在家安老。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

牛年勳章

csbaik 發表於 24-2-6 09:06
咁瞓法真係唔係幾好喎,如果咁家人可唔可以陪佢出廳 坐下,請問你入纸到排隊排幾耐?
...

我每星期去護養院嗰日會叫職員幫我媽坐出廳睇電視,我會扶住佢行吓。而家職員又改口話1星期有2-3次坐出廳,如果佢哋真係有增加到次數,就好啲。

我媽排咗2年,原本係因為之前間老人院申請轉為政府買位而評估我媽係咪可以申請政府嗰個便宜啲嘅院費,評估完醫院社工姑娘話我媽排護養院比較適合,就幫我申請。

子爵府

牛年勳章

333s 發表於 24-2-6 10:24
有家, 雇工人照顧, 劃算。加社二 安排上門 物理/職業師。
護養院(之前醫院社工評估過可排) 照排。都係 ...

家庭&個人情況唔容許請工人照顧

大宅

BeAhappyC9 發表於 24-2-7 00:13
我每星期去護養院嗰日會叫職員幫我媽坐出廳睇電視,我會扶住佢行吓。而家職員又改口話1星期有2-3次坐出廳 ...

係由社工評估入後計两年?定由入紙申請老人院計两年,thx.
但你媽媽可以行得下,其實護老院都可以入,唔洗用護飬級別格?唔明

子爵府

牛年勳章

csbaik 發表於 24-2-12 21:54
但你媽媽可以行得下,其實護老院都可以入,唔 ...

忘了精確時間,所有文件簽完就寄回。
我媽唔係可以自己行,係要我托住行,一放手就會跌低嗰種。

子爵府

牛年勳章

csbaik 發表於 24-2-12 21:54
但你媽媽可以行得下,其實護老院都可以入,唔 ...

由評估去到入紙,都係好短時間,唔使半年

大宅

BeAhappyC9 發表於 24-2-12 22:11
由評估去到入紙,都係好短時間,唔使半年

明天,謝谢回覆。

祝願你家人身體健康,心想事成,萬事如意,開開心心,笑口常開

子爵府

牛年勳章

csbaik 發表於 24-2-14 08:20
明天,謝谢回覆。

祝願你家人身體健康,心想事成,萬事如意,開開心心,笑口常開

謝謝你的祝福,我也祝你及家人身體健康,心想事成,生活愉快,財源廣進

大宅

BeAhappyC9 發表於 24-2-14 16:14
謝謝你的祝福,我也祝你及家人身體健康,心想事成,生活愉快,財源廣進
...

thx

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊