自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

虎到金來勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我連佢彈緊邊首樂曲都聽得一清二楚。
我知我咩到做唔到,管理處又唔幫到,但真係不吐不快。

伯爵府

yurijm 發表於 23-12-28 12:02
我之前有同樣問題,仲開過post
有jm問我係咪真係咁好生意
我想講係真嘅

好多陌生人在你門口經過,有d放鞋係門口,即長期有鞋放係門口,都幾煩.

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

mickeywinnie3 發表於 23-12-28 12:33
其實乜嘢噪音嘈到人都唔係好,但係奇怪係乜嘢樓會由樓下嘈到樓上?新樓真係咁薄?
...

上次打風樓下唱卡,好嘈,我感受到地板有震動,將自己快樂建築喺人哋身上,呢D鄰居真係自私冇公德心

侯爵府

回覆 lovececing 的帖子

老實講就係想慳啲租金

子爵府

妹妹豬媽媽 發表於 23-12-28 13:04
我連佢彈緊邊首樂曲都聽得一清二楚。
我知我咩到做唔到,管理處又唔幫到,但真係不吐不快。
...

住宅唔可以做商業用途, 試吓錄影或影相, 影低佢成日有學生出入嘅罪證, 再問吓區議員或免費法律諮詢, 睇吓可以點對付佢。我都受過哩啲苦, 所以鄧你慘, 不過最後我都係搬走咗。最憎啲唔自律嘅教琴老師, 正一自私精, 正打X。

侯爵府

珍惜眼前 發表於 23-12-28 12:24
我家附近都有人學琴!又係聽到好煩,不停彈黎彈去都係幾個音…真係練琴唔該就租琴房練啦…
...

咁學琴同教琴又唔同,唔會勤力到日日練幾個鐘啩。
另外可能就係唔想去琴房或者唔方便去 ,至買固琴放屋企啫。
自家練琴接受到,教琴non stop又確實煩。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

唯有聽到琴聲你就打籃球,跳繩,拖凳,照計你系樓上你影響佢大D。

子爵府

妹妹豬媽媽 發表於 23-12-28 11:47
樓下鄰居教琴,星期一至日,由朝到晚都有學生,聖誕歌,scales,考級歌,學生乜程度也有。學生彈錯音,不斷 ...

我知有好多教琴老師睇BK, 唔該你地自律啲, 裝好隔音設備, 人地真金百銀用血汗錢買間樓, 都係想有個安樂窩, 將心比己, 你地都唔想由朝到晚比噪音滋擾㗎, 噪音真係會令人精神衰弱㗎, 唔該你地高抬貴手, 做返啲好事啦。

大宅

2024年龍年勳章

lovececing 發表於 23-12-28 12:35
其實咁多學生,係d工廈度租個工作室真係咁難好滋擾到其他人

成本

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

買個鼓
等佢地練琴時
打出不一樣的節拍

男爵府

珍惜眼前 發表於 23-12-28 12:24
我家附近都有人學琴!又係聽到好煩,不停彈黎彈去都係幾個音…真係練琴唔該就租琴房練啦…
...

練琴唔可以屋企練,要租琴房

男爵府

妹妹豬媽媽 發表於 23-12-28 12:25
管理處致電佢,佢聲稱唔係「教琴」,係屋企人準備考級咼。

連樓下管理員都知D訪客係學琴。我都有屋企人學 ...

你同管理處講明,仲係咁你會收集所有證據向相關政策部門舉報,有人在住宅從事商業活動,同埋日日報物管總公司及報警噪音滋擾,同記住唔係只有夜晚先可以報警噪音滋擾嘅。

我聽過有朋友試過,用日日報物管總公司尼招。

大宅

2024年龍年勳章

如果睇唔到有金錢交易,只係睇到有人出出入入,其實都證明唔到係教琴。
管理處就更加無權做任何野,只能勸諭,即係無用。

珍珠宮

吾知你係住屋苑定唐樓

如果住屋苑,建議你打去發展商投訴
管理處好弱雞

伯爵府

妹妹豬媽媽 發表於 23-12-28 11:47
樓下鄰居教琴,星期一至日,由朝到晚都有學生,聖誕歌,scales,考級歌,學生乜程度也有。學生彈錯音,不斷 ...

你張條有關條例貼佢門口~

侯爵府

ohmygosh 發表於 23-12-28 13:13

老實講就係想慳啲租金

如果d學生係一個接一個嘅,咁好心啦,我會租工廈好過,錢唔係咁賺到最盡
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

公爵府

有呢D自私隣居真係煩

侯爵府

我後生嗰陣都有幾年係咁
真係 一個禮拜三十幾個鐘,一至日
諗返起都感到好抱歉~嗰陣時唔識諗~應該整下隔音

雖則我就冇接過投訴

不過我又有商業登記又有報稅喎, 仲供埋mpf

公爵府

不停投訴,佢醒水應該會整隔音

侯爵府

樓主呢個情況絕啲嘅就告對方冇報稅囉~ 斷估佢多數冇報

咁你仲話對方當你傻,話自己唔係教琴, 只係屋企人練琴, 咁又真係火滾啲嘅

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊