自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

有啲唔係住喺我屋苑嘅人,幕後操縱屋苑內某D業主/租戶/街外人,成日想爭做業委會成員, 所以搞好多事出嚟,雖然我只係屋苑嘅少少其中一個住戶,但眼見呢班人係社交網絡群組上抹黑人,又起好多紛爭, 就真係好睇唔過眼,我住咗十幾二十年相安無事,就係有班人19年之後, ,係呢3年入咗嚟搞搞震,唉!真係好無奈

有冇姊妹屋苑曾經經歷過? 其實眼見好多屋苑都有呢啲紛爭,可以點樣解決呢?

伯爵府

係咪就黎大維修呀?爭做業委成員甚至主席係方便cap 水的好機會,以前我屋苑大維修前係咁,成日開會搞到要報警,最後我搬走了

琥珀宮

MC媽 發表於 23-12-28 16:49
有啲唔係住喺我屋苑嘅人,幕後操縱屋苑內某D業主同租戶,成日想爭做業委會成員, 所以搞好多事出嚟,雖然我 ...

將軍澳?

子爵府

juniormiu 發表於 23-12-28 16:54
係咪就黎大維修呀?爭做業委成員甚至主席係方便cap 水的好機會,以前我屋苑大維修前係咁,成日開會搞到要報 ...

好似過多兩年係, 但其實我哋屋苑唔係法團, 只係有業主委員會,冇權力, 實權喺大業主同管理公司手上,係有班由屋苑第一批搬入嚟嘅住客, 做咗業委會都好多年,雖然我唔識佢哋,但其實都ok呀, 十幾年嚟屋苑都開開心心快快樂樂冇乜特別嘢, 我哋管理費亦係全區私苑最平, 在我嚟講都冇乜好挑剔 。
但係突然間呢兩年有一班人走出嚟係咁攻擊我哋個屋苑, 見到都覺得好煩但係又冇能阻止。我哋就係聽日開會,呢幾日眼見fb群組内的牛鬼蛇神出曬嚟, 我敢怒又不敢言,肯定聽日又搞到報警

子爵府

SandyKL 發表於 23-12-28 16:55
將軍澳?

係呀, 將軍澳啲屋苑真係成日係某一班人嘅目標

la_source    發表於 23-12-29 10:16

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你屋苑快大維修?委員主席易控制投標賽果吖嘛!如果唔係點會咁熱心

伯爵府

MC媽 發表於 23-12-28 17:03
好似過多兩年係, 但其實我哋屋苑唔係法團, 只係有業主委員會,冇權力, 實權喺大業主同管理公司手上,係 ...
除咗有油水抽同其他利益諗唔到點解咁想搞你地屋苑,唔會因為鐘意做義工啩

子爵府

Gorgor0612 發表於 23-12-28 17:06
你屋苑快大維修?委員主席易控制投標賽果吖嘛!如果唔係點會咁熱心
...

就係有班人想換曬所有現任業委會,踢走做咗好多年嗰個主席同D業委,都未選就話人哋控制賽果。
嗰班人擺明有D人係唔係住喺我哋屋苑, 業委會主席係控制唔到投標賽果,業委同法團係兩個唔同嘅體制,業委會冇乜實權,就好似學校嘅家教會主席一樣有乜嘢實權啫, 最終話事權喺大業主同管理公司身上。

子爵府

juniormiu 發表於 23-12-28 17:08
除咗有油水抽同其他利益諗唔到點解咁想搞你地屋苑,唔會因為鐘意做義工啩
...

就係第一批屋苑嘅住客做緊業委會, 都係啲而家已經退咗休嘅中年人,我覺得佢哋真係為屋苑好,係熱心嘅, 平過去咁多年都係做啲關老呀派棕呀寫揮春呀嗰啲咁嘅活動。
而家就係突然有班後生嘅,係社交網絡上話佢哋點衰點衰,跟住又講到屋苑勁差,但班後生又要爭個位嚟做。
有以係fb見到話自己住喺度啲人,見有地產經紀帶人嚟睇樓,佢竟然話叫人哋唔好買!話因為業委會咁多年都係同一班人做喎! 講真,自己住呢個屋苑點會想自己冧價㗎! 但有班人口口聲聲話想做呢個屋苑嘅業委會,但係又成日損害屋苑利益。
希望過咗聽日就唔好再成日炒炒鬧鬧啦!

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我屋苑就相反, 有人懷疑屋苑盤數有問題, 搞咗一大輪公開帳目, 之後澄清無問題了, 但業主立案法團的委員紛紛請辭, 補選又無人願意做, 搞到變成無人理

子爵府

juniormiu 發表於 23-12-28 17:08
...

我諗爆頭都諗唔到會有乜嘢油水,你話如果好似之前嘅新聞咁,係業主立案法團就話有錢喺戶口啫! 但我哋屋苑只係業主委員會,好似冇銀行戶口,管理費亦係畀大業主,亦都好似冇盈餘, 都唔知有乜好爭。

公爵府

回覆樓主:

好多遊水揾,我老豆果度又係,明明出年都大維修,但呢2年成日開會叫人夾錢整呢度,整果度,唔夾又話出律師信。

最近用咗天價2x萬批灰批“一忽“天花,仲爛尾。但明明出年都大維條啦,又冇危險,點解咁無謂洗呢畢錢呢?當中少數服從多數,開會贊成果幾個一定有水收。而家有人報ICAC嗱

子爵府

野原美冴 發表於 23-12-28 17:26
我屋苑就相反, 有人懷疑屋苑盤數有問題, 搞咗一大輪公開帳目, 之後澄清無問題了, 但業主立案法團的委員紛紛 ...

同我哋屋苑一樣!有班人出嚟話屋苑盤數有問題 ,成日話有人貪污但又唔報icac, 成日就嘈嘈嘈 ,煩到死,有時想屋苑群組睇下有乜嘢資訊,淨係見到呢啲嘢都覺得好心煩 。
我都驚做咗十幾年嗰班業主委員會唔想再做,因為驚成日畀人抹黑同攻擊。

子爵府

回覆樓主:

咁你哋就要團結,唔好比佢哋得逞

子爵府

BGCOME08 發表於 23-12-28 17:30
好多遊水揾,我老豆果度又係,明明出年都大維修,但呢2年成日開會叫人夾錢整呢度,整果度,唔夾又話出律師 ...

我就係驚之後我哋D業主要攞錢出嚟, 我住嗰度係成個將軍澳出名管理費最低, 由我搬入去十幾年到而家都冇乜點加, 我真係好怕換咗班人之後唔知佢哋會喺背後搞啲乜嘢,睇東張同新聞都睇得多啦,個個屋苑换屆后就爆出咁多糾紛,我覺得新不如舊。

子爵府

Crystalivy 發表於 23-12-28 17:32
咁你哋就要團結,唔好比佢哋得逞

希望啦! 最衰我聽日又唔喺香港, 就係又要飛,所以先覺得自己幫唔到啲乜嘢, 開個post呻下!

子爵府

BGCOME08 發表於 23-12-28 17:30
好多遊水揾,我老豆果度又係,明明出年都大維修,但呢2年成日開會叫人夾錢整呢度,整果度,唔夾又話出律師 ...

請問你爸爸住嗰度係法團定係業主委員會?

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

我地果度都係, 但唔知誰是誰非。好煩。

珍珠宮

我奶奶度都試過咁
自此千叮萬囑叫我地大維修前換樓
對屋苑幾有感情都好
係用荷包做代價
普通人係玩唔過呢班人的
佢地有組織有目標、撘個棚就係撈油水
普通業主係完全鬥唔過

公爵府

MC媽 發表於 23-12-28 17:41
請問你爸爸住嗰度係法團定係業主委員會?

咁我唔識喎,佢果度係獨立樓,我老豆要來出租的,唔係D咩大屋苑。

我聽我老豆講,好似係業主立案法團,由一個單位業主做主席,佢話乜就乜咁囉…。如果想夾錢,個主席就會拉攏某幾個業主投贊成票,其他業主冇得say no。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊