自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

宜家北上吃喝玩樂, 北上坐月都興!

https://news.tvb.com/tc/local/658ed7f960d4674427d6c606/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E6%99%82%E4%BA%8B%E5%A4%9A%E9%9D%A2%E7%9D%87%E6%9C%AC%E6%B8%AF%E6%9C%89%E7%94%A2%E5%A9%A6%E5%8C%97%E4%B8%8A%E5%9D%90%E6%9C%88-%E4%B8%AD%E9%86%AB%E5%B8%AB%E6%8C%87%E7%94%A2%E5%BE%8C%E7%AB%8B%E5%8D%B3%E5%87%BA%E8%A1%8C%E6%88%96%E5%82%B7%E8%BA%AB

有本港私家醫院指,近月有一半在他們醫院生產的產婦,出院後隨即到內地坐月。有中醫師提醒,女性生育後「氣血損耗」,乘搭長途車北上坐月,容易對身體造成耗損。Lauren今年7月在香港生產後,到深圳一間月子中心,坐月兩個月。Lauren稱:「生產剛剛10天後,我就從深圳過關,但傷口還沒恢復,所以就比較麻煩、比較痛。」不過到了月子中心後,她形容自己開始「放大假」。Lauren說:「因為甚麼都不用擔心。我剛剛到月子中心的時候,有一個很隆重的歡迎儀式,有30多人照顧你一個人和嬰兒。」今年通關後,內地社交平台出現不少月子中心廣告,宣傳在「香港生孩子,內地坐月子」。我們向其中一間深圳月子中心查詢,套餐價錢由4萬至37萬元不等。對方更提供一份詳細文件,教媽媽如何幫初生嬰兒短時間辦理回港證及回鄉證,方便到深圳坐月。有位於沙田的私家醫院指,通關後每月有約80至100人在他們醫院生產,當中近一半人返內地坐月。中大醫院婦產科專科醫生鍾汶欣指出:「很多時是與內地有聯繫人士。最快的個案,她說一出院,下一小時就有專車來接她,本地人生完之後回去坐月,都開始有聽說。」有中醫師指,女性生育後「氣血損耗」,建議坐月六至八周,提醒產婦太快北上坐月,容易對身體造成耗損。註冊中醫師譚淵之表示:「生完寶寶坐月時,她舟車勞頓,或者長時間坐車、長時間行走,其實對於她身體來說都是一個損傷,因為我們說久坐其實會傷腎。」她提醒,生產後首十天尤其關鍵,如果坐月不足,有機會有很長「手尾」。

珍珠宮

未通關時都有
我公司有啲生於大陸既女同事
佢地來香港讀大學,已有香港身份證
生bb時上深圳坐月
聽佢地講係內地好流行呢啲月子中心
同樣價錢,香港請唔到24小時陪月喎

珍珠宮

yurijm 發表於 23-12-30 12:02
未通關時都有

疫情前已經有坐月中心開到去美國。

琥珀宮

未通關時都有

內地間房都大好多啦

水晶宮

如果3-4萬元,用月子中心,好過陪月。

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

內地興咗好耐,女王式服務。雖然深圳好近,但如果香港生,始終要舟車勞頓,應該難成風氣

子爵府

2018復活節勳章

但好奇佢點樣帶bb 去打針,健康檢查呢?

珍珠宮

月子中心有月嫂幫手湊b,但質素未必有保證,最近先有月嫂湊b時個b喊,佢就猛搖個亞b、仲有打佢同埋鏈佢條頸…到有乜事時月子中心就會同月嫂畫清界線,又話外聘等…

水晶宮

2024年龍年勳章

平平常常 發表於 23-12-30 12:29
疫情前已經有坐月中心開到去美國。

電影都有講
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

個B B點様可以一出世就上上面
即做回鄉咭?都要幾星期

伯爵府

Cordelia78 發表於 23-12-30 13:09
即做回鄉咭?都要幾星期

中介邦到你。
日日吹…每每吹…

珍珠宮

Rita 發表於 23-12-30 13:06
電影都有講

講起上來,香港有個白人女人都學中國人坐月,請個本地人幫佢,個白人女人讚到飛起,係網上開心share,最後個香港陪月接到大把外國生意,飛去外國做陪月。

子爵府

係深圳坐月比留港請陪月好,香港陪月貴而且質素無保證
返深圳月子中心就好似TVB訪問咁,有幾十人照顧

伯爵府

Cordelia78 發表於 23-12-30 13:09
即做回鄉咭?都要幾星期

我即刻想到呢個問題,出世紙、回港證呢?
老公、家人想見咪山長水遠探佢地?

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

原來要成4萬起
好貴呀
我表妹係廣州都無咁貴

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

國內台灣都興, 香港地方貴, 有都

大宅

平平常常 發表於 23-12-30 13:19
講起上來,香港有個白人女人都學中國人坐月,請個本地人幫佢,個白人女人讚到飛起,係網上開心share,最後 ...

咁個陪月要英文有返咁上下先得

男爵府

回鄉證真係唔知點樣可以咁快搞到,我只知深圳有婦科醫院有月子中心在醫院上層 ,仲可以揀去醫院隔離間歡朋希爾頓酒店坐月。

珍珠宮

未通關時都有

如果本身系大陸人應該岩d, 香港人舟車勞動,屋企人又吾系成日過得黎睇你,女王又點,吾通老公一齊坐月,生完心靈上最需要家人支持,bb又要檢查,甘細帶佢過關,有咩頭暈身興都煩

子爵府

未通關時都有

我以前喺保險公司做秘書嘅時候,都有好多同事同你所講嘅case一模一樣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊