自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

如果遇到西客鬧你,你通常會忍當聽唔到,定同佢對罵?
如果你係觀眾,見到職員同個客嘈,你會唔會覺得職員著住制服就點都唔應該同客嘈??即使個客態度幾差把口幾賤。

珍珠宮

love.g.wad 發表於 23-12-30 16:11
如果你係觀眾,見到職員同個客嘈,你會唔會覺得職員 ...

我覺得着住制服點都要忍下,如果太離譜可能旁觀者會幫忙
試過我喺酒店飲茶做觀眾, 一件好小嘅事女侍應已經比男西客鬧得好慘,不停行前鞠躬道歉,男西客仲夠膽死問佢做乜行咁前係咪想非禮……呢一下我由觀眾轉咗做主角,大聲鬧佢蝦女人,為咗R着數搞大件事,騷擾我哋其他食客飲茶,我叫佢咁鍾意嗌交同我行出去一齊鬧,蝦女人嘅賤男睇吓你樣衰定我犯賤跟住即刻收聲走人

lvy0208    發表於 23-12-30 23:28
TanMoL_FB    發表於 23-12-30 17:24

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jarjane 發表於 23-12-30 16:37
試過我喺酒店飲茶做觀眾, 一件好少嘅事女侍應已經比男西客鬧得好慘,不停行前鞠躬道歉,男西客仲夠膽死問 ...

你 好勁

伯爵府

從來無遇過麻煩客

所有超過正常流程同我自己權限既一律:"OK, 麻煩等一下,我幫你問下先"
然後搵manager決定, ok就ok, 唔得就唔得, 再繼續有訴就就搵manager出黎應酬佢,
講完

珍珠宮

TMC3012 發表於 23-12-30 16:39
你 好勁

有時爛老真係要潑婦先搞得掂

一罐可樂    發表於 23-12-30 16:50

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

試過我喺酒店飲茶做觀眾, 一件好小嘅事女 ...

真係要俾like 你, well done

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我鍾意睇鬧交,不過不幸地冇見過喺餐廳有客鬧侍應,喺街上見到男女鬧交就見過好多次

珍珠宮

一罐可樂 發表於 23-12-30 16:51
真係要俾like 你, well done

但係同我飲茶嘅朋友覺得我好失禮,佢話酒店呢啲大財團會用補償嚟安撫個客,加上做得酒店服務慣咗俾人鬧喎……佢話覺得我嘅行為舉止太多管閑事,但我到今日仍然覺得自己係做得啱。

男爵府

西客係預咗著制服前線點恰佢,點都會屈辱順從。呢種西客可能本身性格唔係咁爛,但因為有呢種潛意識,所以就會將現實中不滿情緒,借此機會盡情發洩在對方身上 !

我試過俾超級無理西客,過左收工時間衝閘想買嘢留難,但又描述唔到想買咩牌子及型號,一味話去某分店某位置見到,叫我隔空問番該分店同事,究竟某位置果件係乜貨? 我話咁樣冇可能落到單,但佢發爛渣衝入我地員工櫃枱禁區內,強行要睇我地電腦資料、及要我幫佢查察逐一俾照片佢辨認。我就話就算你搵到類似,唔肯定牌子及型號,我幫你落單你要簽署如果有錯,要自己負責佢唔肯 !當時忍無可忍諗住最多唔撈,叫同事拉閘我就除制服及證件,話一於同佢玩,佢見我地有特別行動,及見我發惡即奪門而逃,之後無任何追究或投訴 ! 感覺呢種人你一企硬、或唔遷就佢發爛渣,佢就會知難而退。你越遷就佢就越過份

珊瑚宮

2024年龍年勳章

jarjane 發表於 23-12-30 16:55
但係同我飲茶嘅朋友覺得我好失禮,佢話酒店呢啲大財團會用補償嚟安撫個客,加上做得酒店服務慣咗俾人鬧喎 ...

我覺得你做得啱喎,點解要慣左俾人鬧? 個個都覺得職員應該要俾人鬧,唔怪得咁多人會拎啲職員黎發洩啦

一罐可樂    發表於 23-12-30 17:14

男爵府

我唔會同佢嘈,我宗旨係佢唔動粗,我唔會上心,又唔洗對佢一世!

琥珀宮

但係同我飲茶嘅朋友覺得我好失禮,佢話酒店呢啲大財團會用補償嚟安撫個客,加上做得酒店服務慣咗俾人鬧喎 ...

你啱,因為我老公都係啲咁嘅人,如果佢見到佢都一樣會咁做,佢係鬧交之王

琥珀宮

李豆豆 發表於 23-12-30 16:58
我覺得你做得啱喎,點解要慣左俾人鬧? 個個都覺得職員應該要俾人鬧,唔怪得咁多人會拎啲職員黎發洩啦
...

發洩不特止仲要r著數,我生平最憎呢啲人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

雖然話做服務預咗俾西客鬧, 但西客太過份, 得寸進尺

我都會同你一樣出聲, 唔會淨係係到食花生

珍珠宮

犀利,勇者

珍珠宮

回覆樓主:

要考慮公司/機構撐不撐員工,自己工作機構很多時為息事寧人,明明客不對都對客道歉,所以員工都耍忍氣吞聲。

子爵府

以前著住制服點都會忍會吞落肚
而家見到做服務業既人俾人鬧,我會幫口鬧返個客,如果真係個客錯

珊瑚宮

2024年龍年勳章

vivibabyvivi 發表於 23-12-30 17:01
發洩不特止仲要r著數,我生平最憎呢啲人

有唔同類型,有啲純粹為發洩、刁難人,有啲本身目的就係R著數,諗住越癲越可以R得多

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

任何關係先出口鬧交都蝕章
當下管理好自己情緒
搵啱嘅窗口慢慢溝通

水晶宮

女漢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊