自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

平時已日日機不離手,考試其間只係要求佢打少陣,專心考好個試再玩,但都仲日日打機,真係好激氣。所謂既溫左書都係hea溫 ,因為佢沉迷手機ipad問題已同佢嘈過幾十萬次,之後試過關Wi-Fi, 沒收手機和ipad,或每次好聲好氣同佢講,叫佢改善一下,完全無用,當我發up風,完全不放我在眼內咁,佢只會變本加厲,發大皮氣,態度極差,我已忍無可忍,日日放學反黎,學業上既野都未做好甚至未做過,就只會掛住係度全天候打機或篤電話或睇片...。鬧又唔聽,我已沒佢辦法...,
但真係唔想佢繼續咁樣落去
給懶惰蓋過所有,就什麼都做不到要同恐懼做朋友我要努力,令自己和兩個女兒有屬於我地既家

伯爵府

rainlamrainlam 發表於 24-1-4 23:39
平時已日日機不離手,考試其間只係要求佢打少陣,專心考好個試再玩,但都仲日日打機,真係好激氣。所謂既溫 ...

我果個小學已係甘

珍珠宮

回覆樓主:

中幾呀!呢類形學生係好難搞,有無同學校社工傾下?佢有無其他興趣?佢目前成績如何?
有部份學生上到高中就無咁沉迷打機,只怕佢到時想追都唔容易。
收手機頂盡小學生先至有啲用,中學生要慢慢傾佢將來想點樣生活,問下佢沉迷打機會否達成佢嘅目標,或者佢會答佢無目標,比我會話,咁都無所謂,不過請記住,我唔會養一個已成年嘅閒人,一係夠18歲唔讀請比家用返屋企,除非繼續升學,我就考慮下幫幫你。
我仔知我講得出做得到,由細到大,我唔會空口講白話,所以我仔聽完真係會驚驚地。

侯爵府

wan_sosin 發表於 24-1-5 00:54
中幾呀!呢類形學生係好難搞,有無同學校社工傾下?佢有無其他興趣?佢目前成績如何?
有部份學生上到高中 ...

翡翠宮

回覆樓主:

呢一刻真係乜都做唔到
其實從小就要教育
你只有試下揾學校社工或者老師幫忙
一齊去面對呢個問題
係一齊去傾,而唔係只交比學校/社工處理

伯爵府

rainlamrainlam 發表於 24-1-4 23:39
平時已日日機不離手,考試其間只係要求佢打少陣,專心考好個試再玩,但都仲日日打機,真係好激氣。所謂既溫 ...

我識一個和你相同個案
第一屆 HKDSE考生
依家都係日日輪迴打機
從未外出工作過。

樓主真係要適當跟進!

珍珠宮

我個都係咁
我已經同佢講,升唔到班你冇晒前途,到時你得中一程度,冇乜工岩你做
你夠18歲同我離開呢度自己去生活,唔好哽我諗住我養你,當生少個

之後就勤力返少少

水晶宮

中學啦…最好不要硬碰
比多d耐性同心機 慢慢幫佢,戒任何野都不能一刀切
帶佢出下街,帶領佢搵另一d興趣等等!有需要就去社工,或者睇心理學家
暫時唔好將學業,成績,掛係咀邊……試下
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

講過又嘈過10萬次
其實點講都唔會聽
佢哋係只有眼前享受玩樂
唔會理將來 亦唔在乎
所以無得搞
親戚個仔差唔多咁,掛住打機,玩,講/嘈都無用,中一已經讀唔上,興幸無行歪路,係做啲唔洗學歷既工
讀唔到都無得勉強
學業一甩就冧曬,跟唔上追唔到進度
越讀就越無心機越多失敗感
越唔想讀越更加去玩ipad遊戲唔洗用腦既野,惡性循環

男爵府

15週年勳章

有冇補習?

子爵府

男仔定女仔?
我諗住升中就要比手機小朋友,都開始擔心。

水晶宮

yaubb2014 發表於 24-1-5 00:36
我果個小學已係甘

我有限制只可以玩1個鐘,做晒功課,溫晒書,執好書包先可以開始玩

男爵府

回覆樓主:

手機呢樣野易放難收,我侄仔岩岩升上中學時碰上疫情,日日都係屋企打機,打到幾日唔食唔訓,頭暈嘔入咗醫院。而家唔知中四定中五,開始生性啲肯補習追下學業。除夕一齊食飯唔見佢,家姐話今晚有補習上門,佢想溫書所以無黎,如果dse升唔到,可能會去外國讀書,當然做媽媽嘅都想子女留喺身邊。
先搵人同佢傾下計,可能佢跟唔上學業定係咩問題,學業呢樣野,不進則退,甩咗要追返,要用多好多心機同毅力。
如果真係唔想讀,讀唔到,可以早啲出嚟做嘢。

珍珠宮

2024年龍年勳章

我已放棄,佢唔讀根本逼唔來,講到口都臭啦!
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

藴藴 發表於 24-1-5 07:54
手機呢樣野易放難收,我侄仔岩岩升上中學時碰上疫情,日日都係屋企打機,打到幾日唔食唔訓,頭暈嘔入咗醫院 ...

我姨甥仔,原本都好hea ,中四想換手機,無人肯買俾佢,佢自己去左做麥當勞。做左一個月倒,話好辛苦,仲成日比人鬧,自此後發憤讀書,最後入咗理大。
有時佢哋無動力,無追求,覺得為父母讀書,佢哋唔會諗到,人生係自己嘅,父母遲早會離開。

男爵府

回覆 rainlamrainlam 的帖子

仔定女?中幾?我個係女 中2 一樣 同你小朋友一樣
這排考緊試,照樣放學唔溫書 機不離手
我只會提佢溫書 放手唔理
sweetapplebb

子爵府

咁佢成績又係点?唔得咪要佢科科補習,多左時間補習就少左打機!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我家初中生都係咁,最慘連行路搭車都係機不離手,我都講到口臭,佢都唔理,唉,我都好無奈

男爵府

回覆 藴藴 的帖子

等我女16歲 暑假我就俾佢做兼職體驗下希望肯改變努力讀書
sweetapplebb

子爵府

其實打機真係好難改,我仔就算上左大學都日打夜打!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊