自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

pauline_c 發表於 24-1-6 09:36
「零元游香港」,一搜就有好多

我無小紅書,只係網上求其search!
https://www.singtao.ca/googleamp/amp.php?region=vancouver_hk&cat=139&post_id=6511874
陸客「0元遊」香港成新趨勢 料3日
元旦假港府日耗公帑逾120萬
https://www.rfa.org/cantonese/news/htm/hk-travel-01052024040313.html/ampRFA

attach1/tmp/phpoW7073
attach2/tmp/php2vvv9S
attach3/tmp/phpCql9aI
attach4/tmp/phpeyEYcx
attach5/tmp/phpUTuZem

侯爵府

回覆樓主:

原來關鍵字係⬇️
attach1/tmp/phpmO4uaK

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

shobi 發表於 24-1-6 09:41
我無小紅書,只係網上求其search!
陸客「0元遊」香港成新趨勢 料3日元旦假港府日耗公帑逾120萬
h ...

我都見過好多唔同媒體報道,如果無就唔會咁多報道

大宅

回覆樓主:

無眼睇,窮遊

伯爵府

ASJ2008 發表於 24-1-5 09:18
攻略還攻略 ,可以做到先得,免費機場浴室都要有機票先得,計我話香港應大小通吃,長客及短客照吸,分散各 ...

其實好多地方都有教人窮遊,不過跨年個次就真係太誇張,一次過廿萬人湧向一個地方細小嘅城市窮遊,仲要大罵地方政府安排不周,所以先激起民憤!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔咁出po點吸睛
多左人黎係食平野影相打卡即日遊

水晶宮

2024勳章

pauline_c 發表於 24-1-6 09:36
「零元游香港」,一搜就有好多

你自己有無搜過呀,有無點開睇吓內容係咩,可能大家用嘅唔係同一本小紅書?好多所謂零元遊,其實都係標題黨。搵好耐才搵到一篇嘅話,遠遠未到「瘋傳」地步

attach1/tmp/phpIu9Hjn
attach2/tmp/phpTrKmfw
attach3/tmp/phpSvy5aF
attach4/tmp/phpLHCV6N

象牙宮

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

czl115 發表於 24-1-6 11:05
你自己有無搜過呀,有無點開睇吓內容係咩,可能大家用嘅唔係同一本小紅書?好多所謂零元遊,其實都係標題 ...

瘋傳係傳媒誇張手法,同小紅書標題一樣,唔係我講 ~

象牙宮

理性討論交流者。

水晶宮

czl115 發表於 24-1-6 11:05
你自己有無搜過呀,有無點開睇吓內容係咩,可能大家用嘅唔係同一本小紅書?好多所謂零元遊,其實都係標題 ...

佢地用「游」,唔係「遊」,我打零元,後面 d 字佢自己彈出嚟。
我唔常用小紅書,當佢係其中一個 search engine only。

水晶宮

2024勳章

pauline_c 發表於 24-1-6 11:14
佢地用「游」,唔係「遊」,我打零元,後面 d 字佢自己彈出嚟。
我唔常用小紅書,當佢係其中一個 search e ...

已經測試過,游和遊,出黎嘅內容一樣

attach1/tmp/phpdyk7Kq

象牙宮

大陸客「0元遊」香港成新趨勢 料3日元旦假港府已耗費公帑逾120 …

香港高官思維方式。 打錯算盤。 自去年初港府推出遊客100港元消費券後 得个吉。

大陸消費「降級」 憂對港經濟打擊更嚴重

大陸旅客是否對香港經濟製造「負效應」?財經評論員顏寶剛對本台指,情況反映大陸消費「降級」,而一旦中港加強落實24小時「通關」 ,對香港經濟打擊可能更嚴重。

顏寶剛說:「大陸樓市爆煲後,財負效應都影響到居民消費。現時香港有100元消費劵,大陸旅客來香港洗費平、入境容易,大陸旅客窮遊香港變成趨勢。值得關注反而是香港考慮與大陸24小時通關,加強更多口岸在香港與大陸通宵出入境,我更擔心多了香港人北上消費,大陸客更不會過夜在香港,其他不同設施:酒店、零售消費都可能受影響。」

至於「香港有禮」消費券100萬份早已全數派完,涉及1億開支。據最新旅發局數字,去年1至11月,大陸訪港人次共有2382萬,當中不過夜佔逾1半,達約1270萬人次;酒店入住率亦未有明顯受推廣帶動,至今仍未回復到疫前的逾9成,只在8成水平徘徊。

至於旅客消費狀況,因港府於2020年至2022年沒有數字,僅按最新2019年的數據,不過夜大陸訪客人均消費2200港元,過夜大陸旅客則達5990港元。換言之,當不過夜的人數比例增加,對香港旅遊經濟的打擊就會倍增。

大陸客來港後,可半價(32.5港元)購買港鐵全日通,24小時無限次搭港鐵到各區玩1天。當中教路可到多個鄰近港鐵、免費入場的旅遊熱點,如維港兩岸、香港公園和博物館等。同時又教到,途中可赴商場領取商家提供的化妝品試用裝等優惠
借用半島酒店的廁所來感受五星級服務,
又或是介紹到機場和公園,使用免費浴室和飲用水等。晚上6時後,玩累了就可用「香港夜饗樂」100元餐飲消費券「醫肚」,在指定餐廳免費享用「百元大餐」,全程近乎「0消費」玩足一天。

不少大陸人更「精打細算」

理性討論交流者。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

比你零使費去日本你去唔去? 時間都係金錢,玩得咁辛苦有幾個人會咁? 除非本身真係好窮,唔係多多少少都會使錢

公爵府

333s 發表於 24-1-6 11:10

呢個係真的無低消任食100蚊?
邊個高官諗出黎架?用個pat pat黎諗野。。

水晶宮

wannabe118 發表於 24-1-6 13:56
呢個係真的無低消任食100蚊?
邊個高官諗出黎架?用個pat pat黎諗野。。

係政府嘅 policy 呀 ~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊