自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

女童玩Meta遊戲虛擬角色遭「輪姦」~警立案調查惹爭議~稱對女童心理造成嚴重創傷

自虛擬實境技術面世後,在社交、遊戲等領域掀起一股熱潮,為玩家帶來新體驗,但同時衍生一種新罪行。英國警方近日公布正調查一宗「虛擬強姦案」,一名不足16歲的女童在Meta的虛擬遊戲中,其虛擬角色遭陌生人「輪姦」,其後感到不安,遂報警處理。

報道,案件發生在Meta的虛擬遊戲《Horizo​​​​n Worlds》中,一名不足16歲的女童稱遭其虛擬角色遭陌生人「輪姦」,警方立案調查,指女童與在現實世界中被強暴的人一樣,遭受同樣心理和情感創傷,因為「VR」的設計是完全置身其中。這宗案件引起爭議,因為警方和檢察部門目前正應對大量積壓的真實強姦案件,警方是否應該追查虛擬犯罪,以及是否應該根據現行法律起訴此類襲擊。英國國家警察保護兒童及虐待調查委員會主席Ian Critchley警告,指「虛擬世界為掠奪者對兒童犯下可怕的罪行創造了一個門戶。」

警方指虛擬遊戲極真實 對女童心理造成創傷

一名熟悉此案的高級官員表示:「這個孩子經歷了與被強暴的人類似的心理創傷,對受害者的情緒和心理影響比任何身體傷害都更長期。」警員指出,雖然女童本身沒有受到任何身體上的傷害,但由於虛擬遊戲極真實,因此在遊戲中被「強姦」的經歷,對女童心理和情緒上造成嚴重創傷。2022年初,英國一名43歲女子Nina Jane Patel聲稱,在Meta元宇宙世界遊戲Horizon Venues的虛擬化身,被3至4名言語和身體上性騷擾,形容當時那些男子的虛擬化身撫摸她虛擬化的身體,又向她發表色情言論,並在數分鐘內不斷截圖,紀錄非禮她的過程。 ***一發覺唔妥,唔可以立即除罩、關機、離開的嗎?睇怕要設立跨國元宇宙巡邏隊、跨國元宇宙警察、跨國元宇宙法庭、跨國元宇宙監獄了!

子爵府

熱血勳章

櫺囹桼 發表於 24-1-5 07:26
女童玩Meta遊戲虛擬角色遭「輪姦」~警立案調查惹爭議~稱對女童心理造成嚴重創傷

自虛擬實境技術面世後, ...

係囉。點解唔登出?

珍珠宮

真係9588,完全唔知啲人諗咩?世界越來越無聊

男爵府

輪姦
做咩唔即刻登出?

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

完全唔明, 即刻唔玩拉黑唔得o架? 咁係唔係要搵虛擬警察捉虛擬強姦犯?

琥珀宮

即刻除鬼左個眼罩唔得嘅咩
遲啲可能要整返個虛擬監獄先得

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

從呢個技術面世,就估到男人思想

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

佢隨時可離場喎
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

痴線, 玩遊戲明明可以停機唔玩。玩食雞嗰d人殺了無數對手, 要全報拉去坐監判死刑?

伯爵府

mrscatcat 發表於 24-1-5 08:12
輪姦
做咩唔即刻登出?

太投入,失去判斷
想知登出是否個角色會消失?定由得佢在入面繼續自由活動

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

咁在遊戲中「開槍」、「斬殺」、……,又係唔係犯法?

瑪瑙宮

咁有冇拉到人

水晶宮

真實的都查唔切,仲要查埋虛擬。short咗。

珍珠宮

吾係好明添,乜vr入面嘅人係可以有設定做強姦既細節以及動作?

珍珠宮

annie133 發表於 24-1-5 08:49
太投入,失去判斷
想知登出是否個角色會消失?定由得佢在入面繼續自由活動

要睇個遊戲設計,一般multi-player遊戲(譬如王者榮耀),其中一個player掉線,個character會stuck在現場一段時間等指令,否則直到timeout,就回到初始狀態(base)。
個人覺得遊戲開發商有責任限制遊戲運作時,遊戲玩家嘅行為。虛擬非禮、網絡暴力絕對可以通過代碼設計防止,但好多小型工作室為了賣錢,道德內褲非常低。所以父母有好大責任幫小朋友選擇遊戲,如果真係唔認識,可以上網做做功課,或購買大型遊戲公司嘅產品,遊戲內容列明玩家合適年歲。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

為何沒登出,,,

珊瑚宮

2024年龍年勳章

痴線,個game吸左佢入去走唔到出嚟?

呢單案對真實被強姦嘅人都係一個傷害,要查就查左真野先,有時間先查假野

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

mrscatcat 發表於 24-1-5 08:12
輪姦
做咩唔即刻登出?

佢哋完全投入,可以講佢哋根本唔知處身於虛擬世界裏面。網絡會令人迷失!

珍珠宮

loved 發表於 24-1-5 09:13
吾係好明添,乜vr入面嘅人係可以有設定做強姦既細節以及動作?

單從設計考慮,估計係有touch呢種動作喺遊戲裡面做interaction。開發商應該可以限制touch嘅地方,防止avatar做猥瑣嘅動作。但好多時要睇發佈國家嘅compliance要求,如果寬度太大,遊戲製作者嘅道德底線又太低,內容就依賴用戶自我審查/控制。呢度我用「用戶」唔係遊戲玩家,因為呢啲VR/MR產品好多時唔係用遊戲方式發佈,直接當軟件嚟賣。
前日都同家裡年輕人討論呢單新聞,問題核心仍然係立法(唔理邊個國家)都仍然嚴重電子化滯後,而且法律係規管behavior,對大部份嘅人有用,但對壞人係冇可能防止,到最後都係依賴自己嘅判決。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊