自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

其實真係唔好亂摸狗, 家屬要求賠15萬, 建議男童父母不如報東張!

https://www.hk01.com/article/978 ... articlecopy&utm_medium=referral

一名網民在社交媒體發文控訴兒子在荃灣沙咀道遭一隻唐狗咬傷面頰,意外後狗主聲稱會為事件負責,但當家屬要求15萬元賠償時,狗主卻反口說沒錢賠。受害人鄭太太及鄭先生今日(5日)接受《香港01》訪問時稱,7歲的兒子嘴巴傷勢最嚴重,鼻子輕微歪斜,兒子需要做激光治療,醫生預計每次治療費用逾萬元,「(兒子)而家無辦法自己瞓覺,佢同我講佢都好驚,驚隻狗喺度出現」,又指兒子情緒變得暴躁,會突然大叫。她指若狗主認為賠償金額太多,可再商量或分期付款,但狗主態度前後反轉令人心寒,哽咽只望求公道,「就算畀一百萬我......咬到我個仔咁樣......都唔願意」。被唐狗咬傷的男童朗朗今日親述經過:「我無做啲咩就突然之間咬我,我以前餵過隻狗好多嘢食。」又指唐狗名叫Charlie,平時都會摸牠的頭,「佢好識我嘅」。

鄭太稱曾親睹唐狗咬人 提醒兒子「唔好去搞隻狗」

鄭生鄭太在荃灣沙咀道經營車房,幾乎每日都見到涉事唐狗在附近出現。鄭太表示,涉事唐狗以放養形式飼養,沒有戴狗繩及口罩。鄭太稱,去年曾親睹涉事唐狗咬人,當時漁護署曾帶走唐狗,惟事後又再放回;她又指附近街坊得知唐狗曾被漁護捉拿數次,因此她經常提醒兒子「唔好去搞隻狗」 。

兒子走近欲蹲下觸摸唐狗遭咬面

惟上周六(2023年12月30日)早上約10時半,鄭太太在車房招待客人,兒子在她身旁,而涉事唐狗則趴在一間汽車玻璃店舖門口休息。其後兒子走近唐狗,想蹲下身觸摸,「唔知點解隻狗就拱咗起身,咬到佢塊面」,鄭太太形容意外僅是一剎那,事後帶兒子到仁濟醫院治理。鄭太太表示,當時情況混亂,頭腦一片空白,經醫生提醒後報警求助,警方到場調查時沒有發現狗主。

狗主初時態度良好 稱願負責賠償

鄭太指,初時以為狗主是汽車玻璃店舖的老闆,之後始知道狗主是附近一間單車舖老闆,當日下午才與狗主取得聯絡。她說,狗主一開始態度良好,「佢話會賠償會私了,點樣都好,最緊要小朋友無事」。

鄭生指,兒子面部腫脹,眼睛難以張開,周一(1日)已帶兒子到港安醫院治療消腫,醫生指狗隻口水有細菌,可能引致面部發炎,面部有機會留疤,或需要做激光治療,預計每次治療需逾萬元,「唔係一次埋單,講唔埋要幾多次」。

鄭太坦言並非想「屈佢(狗主)」,更指醫生也寫了臨床心理醫生的轉介信,擔憂兒子看心理醫生不知道要花多少錢,「(兒子)而家無辦法自己瞓覺,佢同我講佢都好驚,驚隻狗喺度出現」,兒子本身非常活潑,但現時情緒變得暴躁,經常擔心狗隻會突然出現。

男童親述事發經過:「我無做啲咩就突然之間咬我。」

鄭太兒子朗朗受訪表示今日上學不開心,並指傷口非常痛,但今日要考試,因不想留級,故堅持回校。朗朗親述事發經過:「我無做啲咩就突然之間咬我,我以前餵過隻狗好多嘢食。」又指唐狗名叫Charlie,平時都會摸Charlie的頭,「佢好識我嘅」。

鄭太只求公道 希望狗主正視事件

鄭太曾致電漁護署查詢情況,並指狗隻有咬人記錄,當局回覆指會調查。鄭太太強調只望求個公道,希望狗主正視事件。李哽咽表示,「就算畀一百萬我......咬到我個仔咁樣......都唔願意」,反問狗主自己都有子女,若自己子女遭遇此意外,「佢願唔願意?無一個父母會願意。」

警方表示,12月30日中午12時24分接獲一名女子報案,指當日早上10時許與7歲兒子經過沙咀道168號對開位置,兒子欲與狗隻玩耍時,突然遭狗襲擊咬傷面部,隨即帶兒子到仁濟醫院治理,已通知漁護署跟進事件。《香港01》正向漁護署查詢詳情。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

私下和解通常諗住比一萬幾千算數, 15萬咁大筆錢, 梗係寧願你告我, 比官判。

翡翠宮

回覆樓主:

動物唔可以亂摸根本就係常識

la_source    發表於 24-1-5 15:44

侯爵府

2024年龍年勳章

peony_so_hk 發表於 24-1-5 15:29

完全同意

男爵府

回覆樓主:

facebook有cctv係個男仔搞隻狗先
仲要父母唔係附近

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我細個都被唐狗咬過; 我細個住村屋; 出村一定要經過嗰家人間屋;佢經常打開門;隻狗又冇上鎖!我每次經過佢間屋都好驚; 有一日我經過已經提心吊膽;突然撲出嚟將我咬傷!從此我好驚狗;雖然已經隔咗幾十年但係陰影係從來冇散過!

侯爵府

見狗主肯負責,即刻轉私家醫院,又要一萬一次嘅激光,狗主緊唔肯

水晶宮

唐狗係惡,但一般係你唔惹佢,佢唔犯你。

男爵府

回覆樓主:

利申: 我係好驚狗嘅

通常有人帶住狗/ 無論有用繩或冇用繩, 我都會走避一邊, 如果隻狗太接近我,我會叫狗主幫手拖隻狗埋一邊, 通常狗主就好鍾意講, 我隻狗好乖㗎,唔會咬人, 唔使驚㗎。我從來唔會信。 我會話你隻狗係好乖, 係我自己驚啫, 麻煩你幫幫手

子爵府

睇左條片,狗狗好無辜囉,係個細佬唔啱,仲要父母唔知去咗邊度,狗狗本身休息緊,個細佬自己行埋去攪佢,責任完全在於父母。

男爵府

SmallTungmama 發表於 24-1-5 15:36
我細個都被唐狗咬過; 我細個住村屋; 出村一定要經過嗰家人間屋;佢經常打開門;隻狗又冇上鎖!我每次經過 ...

我細個嘅經歷同一模一樣,至今仍然好驚狗

珍珠宮

真係咬得好傷喎,我見細路行埋我隻狗度我會即刻隔開,有d細路真係好曳架,但狗主都要好好訓練狗狗唔可以咬人或狗

珍珠宮

adrianada 發表於 24-1-5 15:42
睇左條片,狗狗好無辜囉,係個細佬唔啱,仲要父母唔知去咗邊度,狗狗本身休息緊,個細佬自己行埋去攪佢,責 ...

未似上次亞拉加犬既反板,上次系轉私家又要買補品,今次狗主有d吾岩因為放養佢又吾帶口罩,不過個男仔都有d吾岩,和解可能賠個幾萬可以settle, 15萬系未大咬左,重話可以分期,狗主寧願你告佢,官判都吾洗賠甘多

男爵府

回覆樓主:

15萬去韓國整埋容都得

珍珠宮

Jane1983 發表於 24-1-5 15:42
唐狗係惡,但一般係你唔惹佢,佢唔犯你。

總有例外!連金毛犬都試過有一單飛僕咬人!

水晶宮

回覆 cara.mak 的帖子

都係,好難好清楚每一單的情況,只可以講個原則。
唔好亂逗亂摸陌生的狗,真係好危險。出咗事,被咬的慘,咬人的亦分分鐘人道毀滅。

珍珠宮

Jane1983 發表於 24-1-5 16:15
回覆 cara.mak 的帖子

都係,好難好清楚每一單的情況,只可以講個原則。

同意

Jane1983    發表於 24-1-5 16:22

珍珠宮

玩具勳章

野原美冴 發表於 24-1-5 15:29
私下和解通常諗住比一萬幾千算數, 15萬咁大筆錢, 梗係寧願你告我, 比官判。
...

仲要佢話唔係一次過埋單,話唔埋幾多次,俾著佢願唔願意,無啦啦摸人隻狗,唔摸俾咬就話姐

子爵府

好媽媽勳章

睇咗條片係個小朋友自己去摸隻狗先,仲要狗仔有個頸牌’No’叫人唔好摸佢,呢啲真係口同鼻拗

侯爵府

peony_so_hk 發表於 24-1-5 15:29

所以非常反對視頻介绍人養老虎獅子, 搞到D人以為依D猛獸好純良, 結果慢慢會失去危機意識, 尤其是小朋友呀. 我養貓狗的, 但從來都唔會去摸其他動物, 試過俾人因為咁話我無愛心. 嘩, 摸完野到自己嘅寶貝病咗就唔好啦, 又可能我野到佢呢.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊