自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

onlam2005 發表於 24-1-8 11:19
同意啊.
有時家族出街食飯,
阿媽成日想我請晒.

好同意~

珍珠宮

2024年龍年勳章

RoseRosa 發表於 24-1-8 10:16
不一定係偏心,有時係唔識處理。

我親戚兩個女兒,其實係偏心大女多啲嘅。兩個女相差8年,大女結婚搬出咗 ...

我媽係呢種,所以幾兄弟姊妹互相唔鐘意對方
希望每天開心渡過 ;-)

侯爵府

2024年龍年勳章

原因可能是偏心,可能是唔識處理

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

loveby 發表於 24-1-8 08:52
好多時兄弟姐妹不和,都係父母偏心引起!

孫燕姿妹妹再揭斷絕主因!孫燕美親證「父母不只偏愛」嘆:早明白 ...

偏心真好麻煩。

我啊爸偏最大,都幾明顯。不過我哋又無唔開心。因為啊大好照顧我哋。

到自己有細路,會諗一個好乖又聽話又自己讀書,從來唔洗人擔心。一個教極都唔聽,鍾意講大話又唔讀書。如果做父母仲一視同仁其實係咪有啲怪??

後尾明點解老豆偏心大,佢又生性,自己攪掂學業,又唔會亂洗錢,做事有分寸,更唔會駁咀,份工又好……仲照顧細路妹……。老豆偏佢都正丫。

最緊要係唔好太偏,令到佢哋唔覺得有分別。

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-1-8 10:48
有 d 阿媽唯恐天下不亂,對呀A 講阿 B,對呀B講呀C,對呀C講阿呀A … 只要是但一個信阿媽,就足以天下大亂 ...
無錯,十分認同,仔女係自己生,自己不滿意仔女應該自己親口同當事人講,我識有老人家就係背後同A呻完同BCDE再呻,仲要加鹽加醋,都唔知邊句真邊句假,最後同仔反面,而兄弟姊妹本身都清楚老人家為人,所以兄弟姊妹之間無不和

珍珠宮

serenakk 發表於 24-1-8 14:55
我同你一樣啦
我其中一個阿哥經常性搞外遇,正常呢個情況會激死父母,
但我爸已經一早決定留間屋比佢,又 ...
搞外遇對男家父母無影響,個仔再衰都係幫 有幾多真係會幫新抱鬧自己個仔?燒到自己個搭就鬧

琥珀宮

Onlok 發表於 24-1-8 22:18
偏心真好麻煩。

我啊爸偏最大,都幾明顯。不過我哋又無唔開心。因為啊大好照顧我哋。

你阿爸偏心個好嘅都正常,但好多係偏心最廢嗰個,咁先最慘

大宅

onlam2005 發表於 24-1-8 11:19
同意啊.
有時家族出街食飯,
阿媽成日想我請晒.

講得好 !

子爵府

Onlok 發表於 24-1-8 22:18
偏心真好麻煩。

我兩個都唔同性格,有時我都覺得好難做,只盡量拎個平衡點。
不過原生家庭重男輕女,無論個女幾孝順都好,有咩好野第1時間都係諗起個仔,總之做好自己做女責任,問心無愧就可以。

大宅

catcat1123 發表於 24-1-8 14:49
根本就係
我爸媽講明d野留哂比個寶貝仔喎
我重覆呢句 佢地仲要話係呀

同我媽一樣!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pauline_c 發表於 24-1-8 10:48
有 d 阿媽唯恐天下不亂,對呀A 講阿 B,對呀B講呀C,對呀C講阿呀A … 只要是但一個信阿媽,就足以天下大亂 ...

我99先高招,佢係親戚面前講d 仔 新抱壞話,佢最偏心個女 縱到似大富人家 大小姐,坐係度等人服侍 10指不沾陽春水果隻(姑9外形+樣似沈肥肥 但係極少頭髮果隻 講野又大聲)……但又教c6 要照顧+錫家姐,尊敬大佬
最初入門 姑9講野態度語氣 真係大小姐feel (唔係愛回家果個):細佬攞對筷子比我! 唉!我想食乜乜…… (佢老公同c6 爭住幫佢)唉!口渴添 比杯水我……(佢老公同c6 又爭住做) 高8度 仲要 唔該都冇聲
佢d 親戚對我+c6黑口黑面, 因為佢地覺得我唔 係好似 果2個男人咁爭住服侍姑9,又覺得c6治我唔到 c6結婚後又唔肯同99住,佢d 親戚簡直當我地係仇人 /空氣

水晶宮

我屋企二姐妹,但我父母好偏心我妹,可能我妹惡掛,唔敢話佢,怕佢,政見完全唔同但完全唔敢出聲,比我妹罵到佢哋死添,但依然偏心佢,我唔怪我妹,係父母做成的

別墅

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mandy952 發表於 24-1-8 22:58
你阿爸偏心個好嘅都正常,但好多係偏心最廢嗰個,咁先最慘

99最偏心姑9+大伯,乜野最好都留返比佢2個
宜家99走左 大伯成日打電話搵c6 叫佢幫乜幫物,佢家姐更加唔使講

99應該好放心c6, 有個咁強勢撐起大半個家既新抱
大伯第一年返香港過年 大掃除,99叫c6返去幫手,佢應該諗住c6 會帶埋我返去,點知阿嫂又叫唔郁 個仔返去運吉 之後都冇叫c6返去幫手

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

orezo 發表於 24-1-8 15:45
話你:講吓啫,乜你咁小器?

聽到呢句真係喊出嚟。超委屈

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

個感覺由細帶到大,只係睇開咗,唔代表冇事。
做好做女嘅責任,希望今世冇再欠佢哋

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

同意

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

係,阿媽偏心阿哥,出錢就要女夾,錢物業就比哂阿哥,將來父母百年,我唔會再見阿哥囉

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我有啲唔明,父母偏心應該嬲個老父母,點解嬲兄弟姊妹呢?我父母唔多唔少都有錫某一兩個多啲,六姊妹當中性格唔同,我哋都會開口同媽咪講你個「寶貝」乜乜乜吖 但我哋又唔會兄弟姊妹感情唔好喎,不過有樣嘢我父母真係唔會做,佢地從來唔會拎我哋幾姊妹來比較,亦唔會比較我哋嘅另一半。

別墅

絕對同意

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊