0-6個月

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章

昨天,因為BB 2天沒有大便
肚仔又唔C服,係到勁哭
跟著我哋同佢睇夜診兒科
點知個醫生話太細個,得個半月
冇野幫到我哋,仲問我們想佢點幫
就打發我們走,當時晚上12:00

跟著去急証,等左半個鐘,BB終於
呵了,我哋同姑娘講咁唔睇喇
我哋走了,姑娘好好人,叫我們唔
使咁緊張,飲奶粉平時比D水佢濕下口
就好D

另出門口前,姐姐幫BB用佢哋既
印尼BB油幫BB按過肚仔
唔通支油咁使得?
按完一陣間就有得去大便

是否我哋過份擔心呢

大宅

呢個月齡係腸脹氣高峰,勤做排氣操和按摩肚仔幫助腸道蠕動,姐姐做啱左。

呢個現象到三至四個月大會好轉。

大宅

幾多日大便唔重要, 大便係咩形態先重要. 又乾又硬肯定要轉奶粉, 或者冇按正確方法沖.
至於兩日就去睇醫生仲要走兩家....我只能講你之後有排忙

大宅

健康院話滿月之後唔一定日日有大便
最緊要佢有屁放個肚又唔係硬就得
如果你覺得谷得好辛苦就不如轉奶粉

唔用油平時都可以按摩下肚仔幫助腸郁動既 上網都好多片教排氣操

複式洋房

Sakuraohno 發表於 24-1-10 07:19
昨天,因為BB 2天沒有大便
肚仔又唔C服,係到勁哭
跟著我哋同佢睇夜診兒科
媽媽唔洗咁緊張,可以試下餐同餐之間俾啲水BB飲,睇下會唔會有改善~我個仔腸胃都比較差,所以我揀左隻有齊益生菌同HMO嘅心美力俾佢飲,見佢都痾得順暢,冇谷便啦

複式洋房

BB有時係可以兩三日都唔會有便便,當然要同佢多數去嘅頻率同便便狀況比較先知係唔係叫正常
我個B一出世無耐都係全奶粉,但食食下醫院果隻開始唔係好消化到又肚脹脹嘔奶,睇醫生話正常,但我唔放心幫佢轉左Kabrita羊奶先好好多~
如果你做哂按摩都唔係好幫到可以考慮轉下奶粉

複式洋房

複式洋房

回覆 Sakuraohno 的帖子

有冇試過俾兩啖水飲或者幫佢按摩肚仔?再唔係試下捉住佢隻腳好似踩單車咁樣打圈,如果一次半次其實都冇乜太大問題,不過如果成日都係咁最好就轉奶粉啦!我仔都係轉咗hipp,轉咗之後乜都唔使做日日都有1-2次靚便便,同人奶時一樣

別墅

我個仔以前食illuma 呢隻奶粉
七日先屙一次大便
醫生話只要佢平時有放屁
或者聽到佢嗰啲腸有聲
證明佢啲腸有蠕動
咁就冇問題㗎啦
平時可以幫佢做啲腳部運動
郁吓啲腸胃

複式洋房

係呀,唔好咁擔心,我個囡都係三四日先痾一次屎,但佢勁多屁放,同次次痾出嚟都係軟便嚟。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊