自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

今晚經補習中介第一次同補習阿sir會面,內容如下。中介:請家長同導師交換電話(換完之後冇留意佢電話號碼),講解流程開始。
我:突然電話響起,我自己自言自語 講,個電話唔識所以冇聽,只係即時較了靜音,響左幾秒後對方仍然未收線。
我:望一望導師,見佢拎住個電話望住我,我就問佢,係咪你打俾我?
導師:係
我:你可以收線了⋯10秒後,佢仍然未
收線,淨係響到望住我冇乜反應。
我對中介打眼色,中介望住佢收為佢會收線,點知導師仍然冇反應,中介呆左唔知點做⋯我自己cut佢線,之後才繼續話題,其實我cut佢線會唔會好冇禮貌呢?如果係大家會由佢響到收線定cut佢線?

伯爵府

個補習老師有d問題

la_source    發表於 24-1-11 10:11

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

似乎係老師冇禮貌多d

換轉係我會問佢:老師你係唔係想確認電話號碼? 可以收線啦呵!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

似乎遇到怪老師

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

adrianada 發表於 24-1-10 23:56
今晚經補習中介第一次同補習阿sir會面,內容如下。中介:請家長同導師交換電話(換完之後冇留意佢電話號碼 ...

Cut for sure!可能佢想睇你即時入埋佢個名

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

最近遇過類似情況,我俾來電顯示對方睇,問: 呢個你電話? 佢話係,我就當住佢面收咗線啦...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

今晚經補習中介第一次同補習阿sir會面,內容如下。中介:請家長同導師交換電話(換完之後冇留意佢電話號碼 ...

唔會要呢個老師囉!click click哋

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好怪喎 ...你都問左佢 佢亦答左係 點解仲唔收線? 唔係你冇禮貌 係你同中介都俾佢搞到滿頭問號喎
真係差一句 你想點? 你想我聽電話?

公爵府

2024年龍年勳章

cut線

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主唔係冇禮貌,正常處理方法! 係個老師D反應怪者!

男爵府

佢想確認電話號碼 … 有否禮貌無關重要

子爵府

唔知道現場情況係點。但就咁聽,我有啲驚驚地,係咪應該換另一個老師

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

我又覺得老師不怪!佢可能都想confirm 家長入返佢名在你電話,冇咩特別

子爵府

唔覺你無禮貌,反而個導師好怪,你都已經話收到佢電話喇,做乜唔收線呢?俾我會驚左呢D 怪人。。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

哈哈,通常我會快刀斬亂麻,先下手為強,打嚟響一秒見到電話no. 即cut

男爵府

我唔會用呢個補習老師,
我覺得佢好奇怪
佢係咪期望你會望住佢聽電話講「喂~」?

水晶宮

橙汁b 發表於 24-1-11 02:31
我唔會用呢個補習老師,
我覺得佢好奇怪
佢係咪期望你會望住佢聽電話講「喂~」?:he ...

同意。

男爵府

我會講收到,唔該

子爵府

零食狂 發表於 24-1-11 01:07
佢想確認電話號碼 … 有否禮貌無關重要

其實佢響我前面打通左個電話,唔係已經確認左嗎

子爵府

KenChung_FB 發表於 24-1-11 07:05
我會講收到,唔該

我已即時同佢講,我聽到啦,但佢冇打算收線,冇反應,攪到我都呆左幾秒唔識反應。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊