自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

驗血報告肝酵素非常正常 ,但照超聲波話脂肪肝仲嚴重咗 , 點解兩個報告會唔成正比? 已經戒口食嘢健康過以前,但點解脂肪肝仲嚴重咗? 而家104磅咁可以點算? 求解決方案,謝謝!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

VenusTang_FB 發表於 24-1-11 16:44
驗血報告肝酵素非常正常 ,但照超聲波話脂肪肝仲嚴重咗 , 點解兩個報告會唔成正比? 已經戒口食嘢健康過以前, ...

你應問醫生呀

唔知你有幾高, 所以唔知104磅是否算肥
attach0/tmp/phpEmgh1O

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

VenusTang_FB 發表於 24-1-11 16:44
驗血報告肝酵素非常正常 ,但照超聲波話脂肪肝仲嚴重咗 , 點解兩個報告會唔成正比? 已經戒口食嘢健康過以前, ...

聽講要做運動
同埋飲食雙管齊下
有問題覆診時問醫生

水晶宮

回覆樓主:

脂肪肝係都市病,好多人都有。如果超標少少,唔使太擔心。

多數人都係靠戒口,你可能要戒清d。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

之前睇個肝科醫生,佢話脂肪肝嚴重左定好左其實好主觀,無一個特別指標點為知嚴重,係睇照嗰個人認為咩叫嚴重,除非係同一個人照都有好可能標準差唔多

珍珠宮

有脂肪肝唔代表肝酵素會高

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

做運動同減磅一定有幫助,不過唔知你BMI高唔高

大宅

polliebb 發表於 24-1-11 17:04
之前睇個肝科醫生,佢話脂肪肝嚴重左定好左其實好主觀,無一個特別指標點為知嚴重,係睇照嗰個人認為咩叫嚴 ...

我之前照咗肝纖維化報告, 數字反映我 我脂肪肝係屬於中高嚴重 , 所以好擔心呀, 約咗下星期見專科醫生

大宅

牛牛牛牛 發表於 24-1-11 17:10
做運動同減磅一定有幫助,不過唔知你BMI高唔高

我前後減咗20磅㗎喇 , 點知仲嚴重過減磅之前 ,但就從來冇做運動

珍珠宮

回覆樓主:

記得睇電視醫生話做運動同埋小心飲食可以逆轉脂肪肝
但係如果唔理有機會演變纖維化

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

VenusTang_FB 發表於 24-1-11 17:12
我前後減咗20磅㗎喇 , 點知仲嚴重過減磅之前 ,但就從來冇做運動

咁你可能要試埋做運動,我C6都有脂肪肝,醫生叫佢減磅,要做帶氧運動,佢而家有時夜晚會落街慢跑半個鐘,不過佢跑一陣就變咗快步行

大宅

牛牛牛牛 發表於 24-1-11 17:17
咁你可能要試埋做運動,我C6都有脂肪肝,醫生叫佢減磅,要做帶氧運動,佢而家有時夜晚會落街慢跑半個鐘, ...

咁你c6做左運動有好轉嗎?

伯爵府

VenusTang_FB 發表於 24-1-11 17:20
咁你c6做左運動有好轉嗎?

下半年先覆診呀,而家佢只係減咗幾磅,晚晚食飯都要話住佢減飯,搞到我好似唔俾飽飯佢食咁

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

牛牛牛牛 發表於 24-1-11 17:17
咁你可能要試埋做運動,我C6都有脂肪肝,醫生叫佢減磅,要做帶氧運動,佢而家有時夜晚會落街慢跑半個鐘, ...

https://www.elle.com/tw/beauty/health/g36272742/slow-run-5-tips/

研究表明,慢跑和快走交替進行反而燃脂效果更好。因為過程中運動速率和節奏的改變對肌肉和大腦有更強的刺激,可以鍛煉肌肉和關節反射,也能降低復胖風險。記得運動開始前和結束後都要做拉伸運動,防止運動損傷,一周運動量也建議要至少150分鐘以上。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

肝臟發炎先至會肝酵素高。
同脂肪肝冇直接關係

伯爵府

capricornbb 發表於 24-1-11 17:27
https://www.elle.com/tw/beauty/health/g36272742/slow-run-5-tips/

研究表明,慢跑和快走交替進行反 ...

不過佢轉咗行之後跑唔番

BTW,多謝資訊

capricornbb    發表於 24-1-11 17:34

大宅

opclk99 發表於 24-1-11 17:25
流主輕飄飄都脂肪肝?
係咪好喜喝酒?
如果唔系真係難攪了,

我唔食煙亦都唔飲酒 ,所以都拗曬頭

opclk99    發表於 24-1-11 18:50

侯爵府

有冇戒水果,每日連續行兩個鐘路?

珍珠宮

VenusTang_FB 發表於 24-1-11 17:41
我唔食煙亦都唔飲酒 ,所以都拗曬頭

有冇家族病歷史

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊