自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

咁不如整個貢獻制度啦,有冇交稅,係香港生活日數,有冇返工之類俾個分,因應分數要決定有咩福利同去公家醫院俾全費,半費定全免。
不過香港或大部分國際社會不嬲都係交稅多福利少,搵得少或綜援戶拎最多。好難絕對公平,扮窮拎福利到到都好多

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

唔理數據真假,移左民就應該放棄身分證,先唔講福利,移民後這批人對香港有什麼貢獻?美國都還可全球追稅,在香港沒有納稅,但就回來享用福利點講都不合理罷,政府要想方法解決問題,否則人口老化納稅的人已少,還要負擔這批走左的人,香港將來真是吃不消。

子爵府

maggie.tang 發表於 24-1-12 16:09
你都識講以前交過稅, 咁就應該係當時享有福利
如果你交左一年電話費, 但唔係日日都有用, 你可唔可以講話黎 ...

又唔太正確
按你既理論班老人家唔應該再拎2蚊搭車同生果金

我覺得應該睇係咪係香港生活,長時間離開咗香港或無係香港交稅一段時間,應該唔當係香港合法拎福利既居民,如果回流又可以恢復

大宅

Amycheung2013 發表於 24-1-12 11:30
但工人姐姐的存在,令到好多女士可以出嚟工作增加市場勞動力。。

同意,工人姐姐的貢獻不只佢份工,應再加僱主可以出外工作的收入,好大貢獻

子爵府

littlefunpig 發表於 24-1-12 14:03
而家係淨返堆刷鞋議員
由立場出發, 唔係睇實際數字
公立醫院前線要照顧好多明顯係從來無香港生活,

以前有果班只識搞事嘅飯聞議員時,又唔見得有咩建樹喎!如果話每日150單程証嚟香港係建樹,就無嘢好講!

大宅

sukkiu 發表於 24-1-12 10:27
記者個姓好特別,脫。

我讀個間中學個名係脫xx 紀念中學
有幾位老師都係姓脫
所以唔覺得個姓氏特別

子爵府

OKC 發表於 24-1-12 14:00
個班人後生在港工作有交稅,曾為香港經濟有貢獻,返港醫病冇唔妥。

我識有幾個大陸親戚,係 ...

係香港時當然要交稅,但同時亦享有福利喎!
移咗民就係放棄香港嘅一切,往後的日子唔會再對香港有貢獻,點解仲要現今及將來會交稅的人繼續無止境的保障佢哋!

禁止訪問

男爵府

janice_cat 發表於 24-1-12 17:18
係香港時當然要交稅,但同時亦享有福利喎!
移咗民就係放棄香港嘅一切,往後的日子唔會再對香港有貢獻,點 ...

都有道理,應該設一個年期

男爵府

回覆 Amycheung2013 的帖子

啲expat 都可以享用香港醫療設生仔都得,有啲都係來做嘢幾年,移民嘅大部份都係香港住喂左10幾廿年,應該都可以用香港醫療服務掛….
我仲記得啲expat 話係香港生仔好平…瑪麗醫院….

珍珠宮

Amycheung2013 發表於 24-1-12 10:22
無論黄絲藍絲,走左嘅都唔應該返嚟攞福利

特別係盛年時無香港交税,為移民把資產進貢给外地吸血鬼。

侯爵府

Farfetchhyt 發表於 24-1-12 11:40
南下美國醫療先好

但美國要錢,加拿大唔洗嘛,如果pr 計

大宅

birdbird 發表於 24-1-12 13:42
其實有長俸的只係舊制公務員。長俸係退休金的一部份,係當初的聘用條款寫明。不論是退休公務員或私人機構 ...
吃裡扒外,要正視

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Amycheung2013 發表於 24-1-12 10:25
如果喺癌症,打份工交雞碎咁多稅,都唔夠佢食一期標耙藥喎

標耙藥 好似要錢

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

shobi 發表於 24-1-12 11:20
工人姐姐唔使交稅,但一樣可以享用公共醫療資源喇!
仲要佔據我哋條街嚟娛樂兼做生意!

外傭醫療可以強制僱主幫佢地買醫療保險,好似公司醫保咁,過額就僱員自己搞掂。醫保或者可以包菲律賓那邊大病的醫療,真係大病請工人番鄉下醫。嗰d大愛僱主就唔洗慷他人之慨,留有病工人响香港醫病。不過政府就唔好再要求僱主生養死葬。而家連工人大肚都要包。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊