自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

PS123 發表於 24-1-15 02:36
邊區比較好?好住嗎?高層連天台係咪又真係咁熱?

大圍村屋勁多蚊又嘈雜,所以間屋一直丟空做貨倉,後尾索性租房出去,收萬幾蚊租好過,其實我心諗,萬幾蚊租住咁多蚊,又嘈雜環境,係我就唔會咁戇居

但角色調轉梗係多謝租客

男爵府

醒目開學勳章

華妹妹 發表於 24-1-15 10:31
唔止狗,仲有貓,雀,蟬,其實人仲噪
不過慣左就冇野

狗....就日夜都吠, 春天...D雀未到6點係好唱得, 夏天...D蟬超級大聲....有時放假想訓晏少少, 唔止比動物嘈醒, 仲會比鄰居(係路口一早吹水), 單車交遊既人嘈醒. 交通...如果唔咪住小巴總站...真係等車都等到你想講粗口... 遇著打風落雨..仲難過...好老實, 未結婚前我係住樓, 結婚後住村屋, 我唔太鐘意住村屋.

侯爵府

2024年龍年勳章

我愛Corina 發表於 24-1-16 15:37
咁咪好暗?

不會呀,密度好低,有足夠公園,樹木。缺點係落大雨後,地下係難乾啲。有米奇係真。

水晶宮

回覆樓主:

冇超市便利店,超級唔方便,地下三樓有老鼠,二樓一樣有少d

侯爵府

yy2004 發表於 24-1-16 15:55
狗....就日夜都吠, 春天...D雀未到6點係好唱得, 夏天...D蟬超級大聲....有時放假想訓晏少少, 唔止比動物嘈 ...

我未結婚都係同你一樣住樓,不過我睇樓時,都特登睇村屋,私樓都睇左好多間,最後都揀左村屋,我又幾ok,可能我好鐘意動物,所以我聽聽下又冇乜感覺。人既騷擾係的確討厭,我係唔會忍會開窗鬧落去
小巴,我果邊又唔多人等,一定有位。有時rush hour出去,我就渣車。
所以真係要睇自己生活習慣,唔ok又真係攪唔掂。

子爵府

我住3樓加天台丶我覺得最麻煩係買傢俬好多時都有限制尺寸入吾到,送貨又要逐層樓加錢,大型物品又要吊上樓丶夏天灑完特別熱,如果可以再揀我會揀地下連花園

大宅

住2樓夏天真係好熱
裝太陽能板幫到手,村屋幾好住

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

j.wong 發表於 24-1-16 18:09
我住3樓加天台丶我覺得最麻煩係買傢俬好多時都有限制尺寸入吾到,送貨又要逐層樓加錢,大型物品又要吊上樓 ...
我住中層,入住前度好尺寸先淘家c。
反而集運公司唔系間間都送,我唔去自提,會選派送。只有一間肯送上門,自此我集運只用佢。後來習慣路邊交收,大家夾熟左我冇意轉集運公司。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

華妹妹 發表於 24-1-16 17:23
我未結婚都係同你一樣住樓,不過我睇樓時,都特登睇村屋,私樓都睇左好多間,最後都揀左村屋,我又幾ok, ...
我好好彩,樓上樓下成條村街坊好好人,我地有群組,有時問野會有人答。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

kwhkwh 發表於 24-1-16 18:37
我好好彩,樓上樓下成條村街坊好好人,我地有群組,有時問野會有人答。
...

我果度都ok,但原居民就惡d

男爵府

PS123 發表於 24-1-15 02:36
邊區比較好?好住嗎?高層連天台係咪又真係咁熱?

天台加建太陽能,合法又唔熱,仲有錢收。

複式洋房

退休就舒服,要返工就辛苦,有朋友住粉嶺個邊村屋,環境係幾好,不過出入市區都成粒鐘,揸車都半粒鐘咁上下

侯爵府

回覆樓主:

我住中層+上層住咗10年
熱到儍
熱到夏天我直頭唔瞓覺都唔想上去
直到有一次收到9xxx電費單我就決心搬屋

珍珠宮

華妹妹 發表於 24-1-15 10:16
睇你有冇車,同邊度番工
如果有車,邊區都不是問題
我住粉嶺果邊,番工九龍
聽過收數樓入村收數, 可樂送衣紙