自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kit2004 發表於 24-1-16 23:16
有平時懶得攪既,好似我魚缸個冷凍壞左幾年我都冇理,因濾水器照出水可用。但我會4月前掉鬼左佢再换埋個新 ...

但見有jm開post話日日經過垃圾房,D野又靚又新。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

Fishqqma 發表於 24-1-16 23:22
但見有jm開post話日日經過垃圾房,D野又靚又新。

你覺又靚又新但唔等於佢鐘意,可能再買過,如果係我會free比人

珊瑚宮

kit2004 發表於 24-1-16 23:28
你覺又靚又新但唔等於佢鐘意,可能再買過,如果係我會free比人

唔係我呀,係果位開post果位jm見到share.
我都會free比人,free通常好快有人要。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ricky22 發表於 24-1-16 21:21
做乜要搞到咁大壓力,已經經濟唔好,監控仲勁過大陸生活,政府窮向小市民開刀,回收d纸,玻璃樽回收去邊?之前報 ...

環保無問題, 不過應該減源先, 不如迫洗髮/淋浴露/洗潔精出補充裝

放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

Fishqqma 發表於 24-1-16 23:30
唔係我呀,係果位開post果位jm見到share.
我都會free比人,free通常好快有人要。
...

我知唔係你,比喻姐

我都掉左好多鞋,我掉時揾個紙袋放垃圾房出面門口,我知另一單位姐姐會立晒

珊瑚宮

kit2004 發表於 24-1-16 23:33
我知唔係你,比喻姐

我都掉左好多鞋,我掉時揾個紙袋放垃圾房出面門口,我知另一單位姐姐會立晒 ...

有人要好好呀,好過送去堆田。

珍珠宮

Kittymummy 發表於 24-1-16 21:36
我諗冇人咁無聊掛。打開人地垃圾袋咁污糟,都唔容易哦,咁大心理關口
...

有啲人真係好pk 嫁,有人唔知係迷得罪街坊,門口經常俾人掉袋垃圾係屋外附近 ,問可唔可以裝cam

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

shop_baby 發表於 24-1-16 23:12
我有分類,垃圾一向好少,外賣我都盡量回收得既都洗乾淨,但廚餘真心唔留得幾日,特別蝦蟹既殼,隔夜就好 ...

蝦蟹先煩
睇下我地屋苑會唔會買廚餘機,如果唔買唯有自己買 c6 之前都有講過
對面屋邨就綠在區區有廚餘機,但要行2條街 仲要過馬路,再係行入屋邨入面,諗吓都幾麻煩

侯爵府

會唔會偷雞扔公眾垃圾桶

公爵府

selinako^^ 發表於 24-1-16 23:40
蝦蟹先煩
睇下我地屋苑會唔會買廚餘機,如果唔買唯有自己買 c6 之前都有講過
對面屋邨就綠在區區有廚餘機 ...

廚餘機唔知收唔收蟹殼,榴槤殼指明唔收,核唔知收唔收

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

annie133 發表於 24-1-16 21:31
洗唔洗咁誇
外國實行減費分類多年了,香港都要開步啦
唔方便梗係,提自己買少D垃圾啦

買少d垃圾係正確。
有時見大家分享買7仔公仔,買雜誌送的禮品就知道個世界點解咁多嘢。

子爵府

Kittymummy 發表於 24-1-16 22:31
你出去就算買無骨,到全港全面垃圾徵費時,商家唔叫你拎走埋d骨,幫你掉垃圾廚餘費最後都會轉嫁落去商品度 ...

https://www.mswcharging.gov.hk/tc/

都市固體廢物收費(垃圾收費)是按「污染者自付」原則,對全港所有住宅和非住宅(包括工商業界)產生的垃圾按量收費,推動各界改變產生垃圾的行為,從而減少整體垃圾棄置量。

4月1號開始係住宅和非住宅都要垃圾徵費㗎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jaycee_mami 發表於 24-1-16 23:15
現在是牽一髮而動全身,大家以後每次想掉大件少少的垃圾,簡單如掃把,就要付$11,所以不是某些網友所講, ...

講得呢d 說話既人先係最窮,我遇唔小
以為佢好有錢 點知一話比錢夾錢/去玩去食,第一個話唔得閒/閃左去,平時牙刷刷 話credit card 乜咭物咭 黑金咭,叫佢碌 唔係話冇帶 就話唔見左

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

shop_baby 發表於 24-1-16 22:33
我都有諗榴槤呀,個殼又唔可以廚餘回收,又唔可以整穿個袋

買榴槤一定要走殼呀

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

cattz288 發表於 24-1-16 23:33
環保無問題, 不過應該減源先, 不如迫洗髮/淋浴露/洗潔精出補充裝

唔使擔心啲膠樽拎哂去回收,有出路的

公爵府

fishballbaby 發表於 24-1-16 23:53
買榴槤一定要走殼呀

生果檔都唔知賣唔賣榴槤好 榴槤殼山到時唔知點收費,又要將成本嫁接去消費者身上,應該推行80年代咁用水草穿著條魚,同綁住d菜拎返屋企
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

shop_baby 發表於 24-1-16 23:57
生果檔都唔知賣唔賣榴槤好 榴槤殼山到時唔知點收費,又要將成本嫁接去消費者身上,應該推行80年代 ...

照賣,客要連殼既就平啲
開殼要收手工再加垃圾費

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

fishballbaby 發表於 24-1-16 23:55
唔使擔心啲膠樽拎哂去回收,有出路的

咁點解唔用refill裝呢?
放下自在

男爵府

睛靈勳章

tictactoe 發表於 24-1-16 22:18
要買定把鋸將地拖鋸開一截截放入垃圾袋

淘把電鋸

翡翠宮

shop_baby 發表於 24-1-16 23:43
廚餘機唔知收唔收蟹殼,榴槤殼指明唔收,核唔知收唔收

到時買榴槤唔買殼啦,唔知點收費
煲湯豬肉唔豬骨,買鞋唔要盒

首頁
45678...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊