自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

警方表示,近日收到市民報案,指收到自稱淘寶職員的騙徒來電,訛稱市民已成為淘寶VIP會員,如要取消會籍須繳交手續費。騙徒其後誘使受害人交出銀行卡及信用卡資料,並訛稱受害人戶口會被凍結,指示受害人把戶口存款轉帳至指定戶口,令受害人損失金錢。相關騙案近期顯著上升,今頭兩星期已經有4宗,涉款過百萬元。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

淘寶VIP

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

之前有bk 媽收過電話!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

4宗已經過百萬,騙子長搵長有!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

成件事一D都唔合理,甘都比人呃到真系抵比人呃。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

哎呀!! 我前兩日收到電話呀!! 係個大陸口音的大叔 講廣東話.... up 得出我個姓, 話我之前果個淘寶 $888 會藉已經開通左, 跟住我話下, 我冇喎... 佢話你之前開通架, 記唔記得呀? 我當時好驚, 即刻 cup 左線, 佢再打黎呀, 我冇聽喇....... 跟住都諗係咪騙案, 點知真係!
大事化小, 小事化毛.........

琥珀宮

waiwaiii 發表於 24-1-17 09:40
警方表示,近日收到市民報案,指收到自稱淘寶職員的騙徒來電,訛稱市民已成為淘寶VIP會員,如要取消會籍須 ...

真係好過去打劫

子爵府

mandy952 發表於 24-1-17 10:33
真係好過去打劫

點解呢個年頭咁多人做埋哂呢d衰野都唔認真去靠自己搵錢

大宅

兩星期已經有4宗,涉款過百萬元

大宅

點解d人咁易上當架

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

kmbb519 發表於 24-1-17 10:25
哎呀!! 我前兩日收到電話呀!! 係個大陸口音的大叔 講廣東話.... up 得出我個姓, 話我之前果個淘寶 $888 會 ...
我老公都收過, 都叫得出名, 佢真係有用開淘寶
不過講2句就無再彩佢了

珍珠宮

kmbb519 發表於 24-1-17 10:25
哎呀!! 我前兩日收到電話呀!! 係個大陸口音的大叔 講廣東話.... up 得出我個姓, 話我之前果個淘寶 $888 會 ...

係呀,我都收到,仲講得出我全名,明顯有人賣資料俾騙子。

大宅

我都收過 話淘寶打黎 即刻cut左佢線 如果真係有緊要事 正常都會留言或者打多幾次

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊