自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

育兒性格勳章

LL1999 發表於 24-1-17 21:33
真心問, 咁都要比人話, 真係無言
幫娘家執屋, 老人家真的有好多把長傘, 我地後生既通常都用縮骨遮啦!新聞 ...

老人家好鍾意以長傘當拐杖用,諗住一物幾用好化算,其實好危險的。

珍珠宮

LL1999 發表於 24-1-17 20:00
長雨傘可否攞去回收箱?否則掉時要貼11 元。

有好辦法,將直遮,掃把棍地拖棍,總之長型既野綁埋一齊,再攞個普通膠袋笠住佢,幾件只需比11蚊

珍珠宮

虎到金來勳章

ilovehuman 發表於 24-1-17 20:22
咁又開多個post,利害。

半個鐘開一個,一時問大盆栽,一時問長傘,大把野排住隊問

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

angiehouse 發表於 24-1-17 21:51
有好辦法,將直遮,掃把棍地拖棍,總之長型既野綁埋一齊,再攞個普通膠袋笠住佢,幾件只需比11蚊 :excited ...

問題9:如棄置1件家具而該家具拆開成多個部件,是否每1個部件均須使用「指定標籤」?還是以繩子捆綁一起並貼上1個「指定標籤」即可?

政府表示,決定棄置大型垃圾所須貼上「指定標籤」數目時,應考慮相關大型垃圾性質,例如結構、功能、設計、整體大小及數量,以決定該大型垃圾應視作1件或多件物品,當局考慮個別個案是否涉及違例情況時,會顧及上述因素,按常理作出決定。

政府舉例,以繩子捆綁在一起的同1件廢棄家具中的分拆部份,可視作1件垃圾,棄置前只須貼上1個「指定標籤」,而1張桌子和1些椅子,或是床和床褥,即使捆綁在一起,亦很可能視作分開物品,棄置前每1件物品均須貼上1個「指定標籤」。政府又提到,數袋零散日常住宅垃圾捆綁在一起,按本質不屬於同1件垃圾,因此不能只貼上1個「指定標籤」,應分別以數個指定垃圾袋包妥。

原文網址: 垃圾徵費懶人包!指定垃圾袋收費、尺寸10大須知 做錯2事即罰款 | 香港01 https://www.hk01.com/article/981 ... articlecopy&utm_medium=referral

唔知得唔得呢?

侯爵府

好媽媽勳章

angiehouse 發表於 24-1-17 21:51
有好辦法,將直遮,掃把棍地拖棍,總之長型既野綁埋一齊,再攞個普通膠袋笠住佢,幾件只需比11蚊 :excited ...

咁做係咪得㗎?如果法律容許,咁都可以慳返d!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

TingTing 發表於 24-1-17 20:28
鋸開兩截掉

其實用兩個膠袋頭尾笠咪得囉!
嗰啲水兵又會話咁咪唔環保囉,其實冇人話裏便除咗遮唔可以再擺其他垃圾㗎嘛
一講到掉垃圾,嗰啲反對派就個個變都冇腦嘅蠢蛋

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Anpanmama 發表於 24-1-17 22:02
其實用兩個膠袋頭笠咪得囉!
嗰啲水兵又會話咁咪唔環保囉,其實冇人話裏便除咗遮唔可以再擺其他垃圾㗎嘛:j ...

垃圾要綁咗結先可掉出去, 否則都係違犯法例

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

polliebb 發表於 24-1-17 21:56
半個鐘開一個,一時問大盆栽,一時問長傘,大把野排住隊問

其實最大件垃圾咪就係佢哋囉,
最大嗰個袋都係$11 ,可以幫香港清理啲垃圾廢物水兵真係抵到爛!

翡翠宮

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

LL1999 發表於 24-1-17 21:57
問題9:如棄置1件家具而該家具拆開成多個部件,是否每1個部件均須使用「指定標籤」?還是以繩子捆綁一起 ...

咁掉「攞你命3000」係咪要貼7個標籤?

象牙宮

回覆樓主:

一係趁早掉,唔係就要聽局長講搵個鋸整斷佢

子爵府

回覆 LL1999 的帖子

灣仔石水渠街聖雅各福群會6樓回收中心可以回收雨傘。

珍珠宮

CheungKeeKee 發表於 24-1-17 22:36
回覆 LL1999 的帖子

灣仔石水渠街聖雅各福群會6樓回收中心可以回收雨傘。

多謝你既回覆!

大宅

回覆樓主:

去6在如果方便嘅話,短柄遮我試過剪走啲布,扭開個柄,淨返大部分鐵,6在收時會check,職員見到冇講啲咩照收

大宅

小師妹 發表於 24-1-17 21:57
就算得, 你都要收藏一年半載才能一齐丢.
要先升級個大屋才有地方擺

伯爵府

hnh_mami 發表於 24-1-17 20:05
咁都扯得上關係

我娘家都好多把,多年儲落,5個人成10把長遮

捐出來可能有人要

大宅

小師妹 發表於 24-1-17 21:57

侯爵府

kksam 發表於 24-1-17 22:54
咁你問下樓主, 佢果堆遮收藏咗幾多十年!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

LL1999 發表於 24-1-17 20:00
長雨傘可否攞去回收箱?否則掉時要貼11 元。

我試过可以
但我係拆咗布料, 只回收傘骨

侯爵府

MC媽 發表於 24-1-17 21:37
我都唔明點解有啲人咁有攻擊性
你睇下呢幾日, 有幾多呢啲垃圾 posts, 如果每樣物品開一個 post 問人點掉, 收幾錢, 呢度唔好叫親子王國, 改名叫廢物王國啦!

種唔種花都出埋, 唔係水軍帶風向, 有咁齊心响度日夜洗版!?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊