自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Astra00 發表於 24-1-19 06:59
上次有位網友為呢樣野來同我吵,佢仲聲大大話多幾個方案準備,話已留左首期比仔女買樓。我就直接話既然有 ...

有能力買私樓的情況下不應該買居屋,居屋並非真正平賣,他日賣要補地價(如四成),今日的賣價其實只買緊六成業權,不應睇住lump sum 細就錯覺以為買居屋好著數

大宅

loveshp238 發表於 24-1-18 11:55
如果係罰得重就唔會甘多人都去呃公屋 好多都只係罰幾千 係幾千woo 你覺得重?
...

係罰得吾多
但起碼可以收返間公屋都好

水晶宮

Fatima_melanie 發表於 24-1-19 07:55
有能力買私樓的情況下不應該買居屋,居屋並非真正平賣,他日賣要補地價(如四成),今日的賣價其實只買緊 ...

絕對同意你所說。就係某啲人短視,覺得咁做好著數。我只能說,舊式大間有三房的居屋,能用綠表價買來自住係好。但涉及將來買賣或轉按係麻煩!

如私樓市場有3-400萬屋仔,直接買呢類,百分百買左業權係自己仲好。

大宅

zhouzhouBB 發表於 24-1-19 07:25
咁多大陸新移民嫁來香港,隨時大陸有一間,佢地真系查到嗎?

而家未必即時查倒,但日後大勢來看,应該查倒
只要同大陸傾掂,肯定做到

珍珠宮

loveshp238 發表於 24-1-18 11:39
6周 扣埋假 下面連監都唔駛坐 你唔會係覺得超絕 超有阻嚇力呀麻?

唔單只收返間屋咁簡單,虛假文書應該係刑事罪,最高應該係14年
https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap200!zh-Hant-HK?INDEX_CS=N&xpid=ID_1438402822427_001

使用虛假文書的罪行
任何人知道或相信某虛假文書屬虛假,而使用該文書,意圖誘使另一人接受該文書為真文書,並因接受該文書為真文書而作出或不作某些作為,以致對該另一人或其他人不利,則該名首述的人即屬犯罪,一經循公訴程序定罪,可處監禁14年。

刑事有案底,唔單單係唔可以申請政府工作,所有外資大公司都需要做背調,有刑事一定唔可能請。旅行visa都申請唔到,仔女以後移民、出國讀書都有非常嚴重影響。

大宅

乖D啦 發表於 24-1-18 10:49
但非本地資產政府查到

我親人在欧洲住,當地稅局也查到她在香港有恒x銀行户口及香港物業收租

追返佢過往5年的股票及基金收入
而在港收租的物業,香港同欧洲都要同时交回稅金

男爵府

回覆樓主:

一早要啦,其實批核前,每5年都要查核。

男爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

為何住滿十年才要查?應該所有公屋居民都要查

男爵府

回覆樓主:

其實一向住滿十年每隔兩年就要申報,原來你唔知?

大宅

FFchan 發表於 24-1-18 10:58
查?香港就話查到。最多咪國內?海外查乜?人哋國家做咩同你合作?香港想姐?外國唔想!哈哈!講到咁誇張 ...

得罪講句,你咁嘅留言,是否叫政府乜都吾使做吾使查?欺騙政府资源係好嚴重嘅事,我們留言时應該要注意下,以免影響及誤導年青人
呃政府资源就係吾啱,吾理日後定罪点罰都好,做得幾多得幾多
就算外國今日吾配合,吾等於以後都吾配合.世界咁大,總有一些國家會配合嘅

伯爵府

zhouzhouBB 發表於 24-1-19 07:25
咁多大陸新移民嫁來香港,隨時大陸有一間,佢地真系查到嗎?

我工作地方,人工最低嗰班新港人大叔阿姐,真係個個響大陸有私家車,有樓收租

子爵府

shobi 發表於 24-1-18 10:46
咦~動真格喎!
25萬住滿公屋10年居民4月開始申報財產‎ 房署研需報非本地資產
https://www.hk01.c ...

一早要做啦

男爵府

2023年兔年勳章

華妹妹 發表於 24-1-18 12:11
我都覺得罰得好輕,冇阻嚇性
呢啲係瞞騙,其實最好直接收番佢身份證再遣返返去。
我識一個大陸人,攞左公 ...

我識一個都差不多,香港自己開公司,住公屋大單位,揸靚車,但不是戶主,長老是戶主,公司業績也過得去,但還交緊一般租金,何解?

男爵府

jollyma 發表於 24-1-18 11:45
要啦,識人香港做鐘點住公屋,大陸間祖屋,用4x萬裝修,仲話想買多層樓,又用4x 萬買咗架車泊深圳,假日返 ...

你舉報左佢未?

珍珠宮

睛靈勳章

sharebuy 發表於 24-1-19 08:46
你舉報左佢未?

證實唔到 我唔知佢係咪吹
我都想知房署如何執行,有樓既定義係咩?房產證?同戶主名?唔同又算唔算?如果海外樓用公司名持有又點計?好多好多細節 ...
如冇估錯,政府都係為咗平息輿論,做下姿態,搞場大龍鳳

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊