0-6個月

跳至

首頁

尾頁

民房

放臭屁係咪會遺傳?我個B放屁真係愈來愈臭,似足我老公

複式洋房

點會遺傳呀,放屁係同腸胃有關架,唔係同你講笑呀,留意下你BB腸胃應該係消化不良,你BB係咪飲緊奶粉?

民房

係呀,之前人奶啲屎同屁都無咁臭,而家餵左一排真係愈來愈臭,啲屎又深色左

複式洋房

試下美贊臣隻A+金蓋,我隻囝之前便秘,轉左呢隻即刻多返屎痾,好似話入面有隻營養對b肚仔特別好

複式洋房

SummerChan12 發表於 24-1-18 13:20
係呀,之前人奶啲屎同屁都無咁臭,而家餵左一排真係愈來愈臭,啲屎又深色左 ...
睇下你餵緊隻奶粉算唔算高醣或者高蛋白質...BB消化得唔好,積聚得多就容易會酸臭酸臭

複式洋房

MandyYang0112 發表於 24-1-18 13:31
試下美贊臣隻A+金蓋,我隻囝之前便秘,轉左呢隻即刻多返屎痾,好似話入面有隻營養對b肚仔特別好 ...
我都係餵緊呢隻,原本聽人講hmo幫到便便,試過兩三隻都好似唔多work,見到neuropro又話有hmo之餘仲有隻乜野mfgm,先多心試埋佢,試下試下我個囡便便又真係多返順暢返,真心掂可以試下

別墅

複式洋房

放屁臭應該係腸胃消化唔好呀~
可能要試下轉其他奶粉啦
我個女一路食開金裝美素
So far又無話放屁臭, 便便都幾靚架

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 SummerChan12 的帖子

通常便秘先至會放屁 ,小朋友係唔係去唔到便便,你睇吓BB食緊嘅奶粉是否含有益生菌,因為呢樣嘢好重要係幫助小朋友去便便

別墅

我仔都係飲美素~唔覺啲屁特別臭😅不過便便暢通,應該腸胃幾好👍🏻

大宅

回覆 SummerChan12 的帖子

應該係腸胃問題喎,可能隻奶粉消化得唔好

別墅

回覆樓主:

屁屁臭應該係同奶粉成本同bb消化有關,我2個仔飲開金裝美素,痾屎都唔會特別臭,顏色好正常,你可以睇下你果隻奶粉既成份係咪糖分過高

大宅

放屁臭係應該同腸胃有關,唔關遺傳,你個小朋友係咪食奶粉?如果係咁你可能要換着容易消化嘅奶粉,我仔食開美素金裝,日日有黃金便便,正常放屁又冇話特別好臭

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

應該係消化得唔好,你可以揀隻幫助腸道健康的奶粉,睇下情況有冇改善

大宅

虎到金來勳章

應該唔會遺傳啦 你BB係唔係食緊奶粉? 因為如果奶粉唔夾BB 搞到腸胃差 真係有機會會成日放臭屁 我BB飲美素金裝好夾 消化吸收都好好 冇乜腸胃問題又冇乜放臭屁

複式洋房

SummerChan12 發表於 24-1-18 12:31
遺傳嘅係腸胃唔好…我女似我都好易痾水,全人奶時都間中會痾水,反而係補左心美力之後腸胃仲好左,可能係吸收好左,痾返正常靚便,都冇好似以前咁成日放臭屁啦

大宅

SummerChan12 發表於 24-1-18 12:31

簡單d以bb的情況講放屁其實表示腸道運作中,屁比較臭係攝取太多蛋白質,奶粉bb比較容易放臭屁,係好正常的現象。

而大人多臭屁其一係食肉或豆太多、其二係本身有便秘問題,唔可以同bb相題並論。

別墅

我就未聽過會遺傳,通常都係腸胃問題,如果你話轉左奶粉先係咁,就好可能係隻奶粉唔夾bb,你可以觀察多一陣,如果持續就可以考慮吓轉其他牌子試吓

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊