自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

回覆樓主:

全球相信只有香港咁做,呢個方法完全錯誤。

子爵府

MsBusy 發表於 24-1-19 08:30
真係無語,家家戶戶每日用,製造更多垃圾,何來環保?

我知道bk有好多jm好有心, 係真係為個地球好, 好認真去回收,去配合環保署用呢個膠袋 ! 但可能佢哋冇留意到呢個膠袋嘅材質物料,所以我更要講出呢一個膠袋係極不環保,環保署自己都出嚟講呢個膠袋係不能分解嘅, 入邊做嘅再生物料都只係得兩成, 既不能再生又不能分解, 分分鐘平時著重環保嘅bk姊妹, 自己屋企嘅膠袋仲環保個環保署嗰個。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MC媽 發表於 24-1-19 08:24
而好多人聚焦咗係錢嘅問題,而家唔係錢嘅問題,喺個綠膠袋根本唔環保,係不能夠自行分解,沒有生物降解成 ...

大鑼大鼓要市民比錢去買膠袋,原來啲袋唔能夠自行分解,咪仲衰過我比開錢買佳能果啲可分解垃圾袋

佢要人買指定垃圾袋唔係環保,係帶頭製造更多垃圾同益膠袋商, 真係估唔到原來佢啲袋唔能夠分解,佢想地球死快啲嗎

子爵府

MsBusy 發表於 24-1-19 08:37
真係唔明政府點操作,我自己超市買垃圾袋都係可分解物料,
政府提倡環保,但係要人買嘅垃圾袋居然唔可以分 ...

本末倒置, 倒行逆施的政策,咁樣操作完全係同環保背道而馳, 醉翁之意志在錢
綠袋賣貴過普通垃圾袋10幾倍, 加重市民負擔,膠袋廠發過豬頭

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Skytree1000 發表於 24-1-19 01:45
今日睇到話個綠袋不可降解

估唔到啲膠袋係不能分解,咁咪製造更多垃圾囉
比錢都算,仲以為佢啲袋可分解原來唔係。

啲環保/議員死曬去邊,點解唔阻止政府

子爵府

cbeyond 發表於 24-1-19 08:37
我係講緊一斑人不斷洗版, 就係因為一百幾十蚊

洗版都有人哋嘅自由,自由討論區佢有佢嘅自由開post嘅, 我知你一向好理智同識好多嘢,唔想睇skip咗佢囉!
我更希望喺bk一向做開回收,同做好多環保嘢嘅姊妹一齊focus返喺呢個綠色膠袋上面,與其同其他唔同階層嘅會員作無謂爭拗,不如你地呢D有識之士, 認真咁向環保署表達對呢個膠袋嘅材質不滿。

侯爵府

MC媽 發表於 24-1-19 08:24
而好多人聚焦咗係錢嘅問題,而家唔係錢嘅問題,喺個綠膠袋根本唔環保,係不能夠自行分解,沒有生物降解成 ...

呢樣真係做得好差,點解唔整d可分解嘅袋呢
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

回覆樓主:

地拖棍要剧開兩節...

珊瑚宮

MC媽 發表於 24-1-19 08:49
洗版都有人哋嘅自由,自由討論區佢有佢嘅自由開post嘅, 我知你一向好理智同識好多嘢,唔想睇skip咗佢囉! ...

咁, 我講人洗版有乜問題
自由討論區, 佢有自由, 我都有自由發言喎

珍珠宮

回覆樓主:

綠色膠袋唔可以分袋解? 唔係呀話 。
咁搞咁多嘢做乜

大宅

台灣日本搞完環保之後會唔會仲多左膠袋?
記得一樣野, 依家政府只係賣膠袋, 大家唔需要諗咁多環保大道理

珊瑚宮

MC媽 發表於 24-1-19 08:49
洗版都有人哋嘅自由,自由討論區佢有佢嘅自由開post嘅, 我知你一向好理智同識好多嘢,唔想睇skip咗佢囉! ...

仲有, 我唔反對嘈個綠色膠袋唔環保,我無留過言駁呢點
係留言因為pizza盒, 網購包裝等, 要買,又嘈,買少d就唔會咁多垃圾

子爵府

cbeyond 發表於 24-1-19 08:54
咁, 我講人洗版有乜問題
自由討論區, 佢有自由, 我都有自由發言喎

冇問題!不過我以前有同你對香薰油嘅睇法一樣,同埋有啲post上面嘅睇法都比較相同, 覺得你幾博學, 如果多一分好似你呢啲力量去唔同階層講下呢個膠袋嘅物料其實係對環境傷害更加多,會有說服力得多,好過同啲你認為只著眼錢嘅姊妹爭拗啫。
我記得多年前有個鬧傳銷香薰油嘅post, 發現你對香薰油嘅知識非常多, 眼界同睇香薰油處理嘅角度,自然比一般嘅jm更加多,你亦不會一般見識作無謂爭拗, 所以我先特登向你留言啫。
絕對冇挑戰你,我係善意想話畀你聽個膠袋材質啫

子爵府

gilgilgilgil 發表於 24-1-19 08:11
“香港自帶杯会加價”、真的嗎?

咁似“xx工房", 在太古有間餐廳,佢哋有賣樽裝健康飲品、但堂食樽裝飲品 ...

珍珠宮

野原美冴 發表於 24-1-19 08:10
我同你想法一樣。

徵費就係想大家減少廢物, 其實愈貴效果就愈明顯。而家d人拗話點樣掉地拖掃把都多餘, 就 ...

咪係囉,又唔係日日要掉地拖,唔洗咁緊張呱

平常日用,就算晚上食埋外賣,每日一個垃圾膠袋可以攪定。

但希望個專用綠色膠袋咁貴,希望真係100%可分解,完完全全環保

子爵府

hiragana 發表於 24-1-19 08:56
綠色膠袋唔可以分袋解? 唔係呀話 。
咁搞咁多嘢做乜

我上網睇資料係政府規定承辦商要用最少50%再生塑膠物料。

珊瑚宮

MC媽 發表於 24-1-19 09:04
冇問題!不過我以前有同你對香薰油嘅睇法一樣,同埋有啲post上面嘅睇法都比較相同, 覺得你幾博學, 如果 ...

多謝JM,不過香薰知識,我自認係差, 呢句真心話,經常俾朋友話我勤力d學吓啦。
膠袋問題, 我答左了。

男爵府

回覆樓主:

其實大家留意下自己屋企D垃圾,係大部份可以回收,玻璃樽,膠樽,膠袋,纸盒,我自己而家都有分,初步分左,掉入屋苑不同的回收箱,不過廚餘係令未習慣的香港人有D烦,我諗我會用個器皿放返入雪櫃
回收吾到D,就要用綠膠袋
不過到時咁多分類左的垃圾,政府係咪又掉返去堆填區

子爵府

wtcys 發表於 24-1-19 09:11
我上網睇資料係政府規定承辦商要用最少50%再生塑膠物料。

五成係最開頭招標嘅要求, 環保署要求個膠袋係綠色半透明, 業界話做唔到, 要五成再生物料就只能做白色不透明, 但環保署唔肯,一定要求係綠色半透明
所以由五成降至兩成, 先可以做到想要嘅靚仔效果。
我截咗啲圖,詳細嘅你上網search下就睇到
attach0/tmp/phpgXoP1R
attach1/tmp/phpsodqiI
attach2/tmp/phpANcbzy

珍珠宮

MsBusy 發表於 24-1-19 08:37
真係唔明政府點操作,我自己超市買垃圾袋都係可分解物料,
政府提倡環保,但係要人買嘅垃圾袋居然唔可以分 ...

我都覺得不如佢每個家庭計算,收返一啲費用,派啲可以分解嘅環保袋,分門別類不同嘅垃圾,捉啲亂耒唔分類嘅,但配套要足,市民掉啲垃圾都要方便先得….

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊