6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

民房

我b 6個月大,我開始幫佢加固咗一陣。初初試過Holle米糊,而家食緊hipp糊仔。但佢都食得一般,唔知係咩原因..

除咗即食bb野食,睇下有冇其他建議先..(因為有啲生產日期仲大過我個B)。本身無入廚經驗,而家湊住b,更加有心無力..

想聽下各位媽媽嘅提議..thank you!

大宅

因為冇味. 我呀B食左一啖清水米糊就收工
用奶粉開可以食幾啖, 日本Matsuya 米糊可以食全餐
最後盒hipp 我拎左黎調整食物稀杰用

大宅

我都想知

民房

我係ig訂過Baby dine, 佢哋前一日整好,第日送去屋企。快靚正。自己買料煮又好煩。我個女由stage 1開始食,而家就嚟9個月食stage 3,食得唔錯。

男爵府

2024年龍年勳章

我仔都食HIPPO糊仔,
用粉開的米粉糊, 我會打爛D水果 eg 蘋果, 藍莓, 香蕉 , 加埋落D 奶米糊度, 超級好食

HIPPO玻璃樽哥隻糊仔, 一D味都無, 我會蒸熟D無骨三文魚, 整碎佢, 有時又加多半隻蛋黃
有時會蒸少少菜葉, 再剪/切碎佢, 整到好碎好碎, 撈埋落米糊度
有時D煲完湯既紅蘿蔔, 整碎佢加落糊仔度都好甜
我本身有食開蒸蕃薯做早餐, 有時又加少少落米糊度

基本上有時大人有乜餸淨返, 都可以加少少俾BB食
我屋企唔煲粥, 因煲太大煲都無人食. 我用糊仔代替粥. D鬼佬BB都唔會食粥啦, 係中國人先話要有米氣食粥.

別墅

發表於 前天 13:20 |只看該作者
你可以試下自製蔬菜泥或水果泥,營養豐富又新鮮。可以選擇煮軟嘅蔬菜或水果,用攪拌器攪成泥狀。記得先檢查清新度同安全性,保持衛生。希望幫到你啦!

複式洋房

發表於 昨天 20:54 |只看該作者
Mummy_rina 發表於 24-1-23 22:24
我b 6個月大,我開始幫佢加固咗一陣。初初試過Holle米糊,而家食緊hipp糊仔。但佢都食得一般,唔知係咩原因 ...
我仔好嘴叼, 試過幾款糊仔都唔係好肯食, 反而純米糊再加佢平時飲開嘅奶粉黎沖先至肯飲! 佢出世到而家都飲雅培心美力, 味道唔會太甜淡淡地, 仲有埋hmo同nts, 對小朋友免疫力好有幫助! 同埋加固之後會有段適應期, 最好等佢慢慢接受左米糊先, 先再一步步轉其他固體食物

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊