自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

許冠傑的心裡日記,歌詞都好sweet

夜之中,喜愛倚星塵,從頭重讀我的心裡日記,遲遲才去睡,原因每頁都有你。

你是我全部往惜往年,也是我來日每一天,這日記由從前寫到目前,篇篇是愛言。

願心中那日記隨年變厚,而當中的角色從無分手,齊編織歡笑聲和諧詩篇,為彼此抹掉愁是暖的手,願心中那日記長年暖透,藍灰灰的冷冬,黃黃的秋,
而當中的雨顆紅紅的心,在戀火裡逗留。

子爵府

回覆樓主:

第一首歌令我流淚「半夢半醒」
到底夜夜是誰在夢裡說 願這一生不必再醒
好讓夢境永遠只得一對 一分一秒熱吻身影

這刻可否不經意的問句你 夢裡可是孤單只影
抑或夢中有我的一張臉 始終跟你同行共聽

老咗,聽「青春頌」,好感慨,我嘅青春就係咁

男爵府

為何舊知己在最後變不到老友

男爵府

迷上你 喜歡你看的戲 隔著萬丈的美 誰又要與你一起
迷上你 不需要你歡喜 暗戀只得這一個定理

大宅

縱雙方理念多相同 卻不相融
莫論配襯

Eason 是但求其爱

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

作詞:許冠傑/黎彼得 作曲:De Knight-Freedman

加價熱潮

你怕!我怕!個個怕! 煙加!酒加!屋租加!
巴士加!的士加!多士芝士乜都加!加!加!加!加!加!

糖又加!鹽又加!成日咁加任佢話!
其實無他!你住人屋宇下,佢梗收買路錢挪兩渣,
買佢怕!買佢怕!要加就加!總之慣啦!

牛油又加!蠔油又加! 燃油又話每「卡」七個六,
其實無他,佢石油多到極,可惜真金白銀貶晒值,
冇法啦!冇法啦!佢加就加!都由佢啦!

紅豆沙!茶葉渣! 全部要加慘到極,
拖累全家,靠份糧點夠食,卒之榨到鼓油都冇滴,
夠啦卦!夠啦卦!咪枕住加,喂!好啦卦!

時時話加!年年話加!無盡咁加趕到絕,
求助哪吒,我望能生對翼,即刻飛上月球再搵過食,
就冇有怕!冇有怕!佢加就加!拜拜啦!

(加加加…………)
(我怕怕怕………)
(加加加…………)
(我怕怕怕………)
(加加加…………)

人人話加!頻頻話加!成日咁加任佢話,
其實無他!我做人多說話,係D加價熱潮風氣下,
八下卦!八下卦!發起爛渣,谷鬼氣嘛!

子爵府

好想知你可會快樂 還是總躲不開生活煎熬
只想 你仍安好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊