自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

驗血指數正常,但有几個小結,條頸有小小脹,有時好似緊,但没有痛。
有冇jm知道那些食物不可以食,(包括生果)平時有乜留意。
唔該
医生話不用戒口,只需定期驗查。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

77shirley 發表於 24-1-28 14:03
驗血指數正常,但有几個小結,條頸有小小脹,有時好似緊,但没有痛。
有冇jm知道那些食物不可以食,(包括生 ...

我之前都係甲狀腺水囊, 政府醫院醫生又叫我少食啲西蘭花椰菜花之類嘅十字芥類蔬菜。
我其實都拖咗有成四五年,因為水囊冇乜特別增大,所以一直都冇做手術,但舊年年頭開始覺得吞口水有啲要用力嘅感覺,可能個水囊或者甲狀腺脹大咗逼住喉嚨,醫生都話不如早啲做免憂心,所以喺舊年七月做咗切半手術!
康復情況理想,暫時係半年複診一次監察另一半甲狀腺嘅情況,因為切半暫時唔需要食任何藥物!

男爵府

Anpanmama 發表於 24-1-28 14:07
我之前都係甲狀腺水囊, 政府醫院醫生又叫我少食啲西蘭花椰菜花之類嘅十字芥類蔬菜。
我其實都拖咗有成四 ...
謝謝資料。
因為綱上太多資料,有d話可以食,有d又不能食,我怕食錯導致節結增大,所以問下各位意見。

侯爵府

2024年龍年勳章

Anpanmama 發表於 24-1-28 14:07
我其實都拖咗有成四 ...

請問你有沒有 甲減/甲亢
醫生有冇解釋為什麼十字花科 蔬菜 要戒口?

我也有结節也是睇政府外科 但醫生沒有 叫我戒口

珊瑚宮

回覆樓主:

少食海鮮類
我有舊同事,甲亢幾年。
就係西醫話唔需要戒口, 成日食海鮮, 所以一直控制唔到。
佢話去年先知唔應食咁多海鮮, 減少之後, 暫時ok。
中醫就話刺激食品少食, 包括奶茶咖啡。

珍珠宮

回覆樓主:

我有結節好多年,醫生都系話觀察

男爵府

cbeyond 發表於 24-1-28 18:51
少食海鮮類
我有舊同事,甲亢幾年。

多謝資料

男爵府

hellomiki 發表於 24-1-28 19:03
我有結節好多年,醫生都系話觀察
請問要否戒口?結節有冇大?
唔該

珍珠宮

77shirley 發表於 24-1-28 19:36
請問要否戒口?結節有冇大?
唔該

有增多和大

男爵府

hellomiki 發表於 24-1-28 20:44
有增多和大

唔該

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

kerotan 發表於 24-1-28 18:41
請問你有沒有 甲減/甲亢
醫生有冇解釋為什麼十字花科 蔬菜 要戒口?

我無甲減甲亢,醫生叫食少啲可能係怕有變化!
反正都係食菜,仲有好多其他選擇,我都唔係完全戒晒,我有食,不過唔多點解啫
參考吓:https://zhuanlan.zhihu.com/p/273241649?utm_id=0

侯爵府

2024年龍年勳章

Anpanmama 發表於 24-1-28 23:40
我無甲減甲亢,醫生叫食少啲可能係怕有變化!
反正都係食菜,仲有好多其他選擇,我都唔係完全戒晒 ...

我也有看過對十字花科 兩面嘅說法
所以不打算戒吃食,單純良性结節 不是甲亢甲减甲狀腺發炎等等, 應該與吸收典質無關係了。反而十字花科有對身體很多益處呢!

我初頭睇政府醫院提議用半切手術的。但我轉睇私家用了酒精消融術縮細了囊腫。醫生有提醒不要吃補品,他说中藥材若有薄血功效会引致出血水囊便增大。

侯爵府

2024年龍年勳章

如果甲狀腺素正常, 小size結節只是觀察便可, 結節變大有徵狀例如壓到氣管 或影響外觀 才 需要處理。
另外如果結節有2cm大醫生通常會提議抽針 檢測是否有 惡性傾向。

觀察期沒有什麼戒口
我覺得健康飲食生活模式 心情好瞓得好, 就係防止結節再增生方案

男爵府

kerotan 發表於 24-1-29 00:08
如果甲狀腺素正常, 小size結節只是觀察便可, 結節變大有徵狀例如壓到氣管 或影響外觀 才 需要處理。
另外 ...
多謝資料

公爵府

cbeyond 發表於 24-1-28 18:51
少食海鮮類
我有舊同事,甲亢幾年。

我個中e話可以飲茶同齋啡,但唔好飲牛奶。

珍珠宮

回覆樓主:

我都等緊抽針化驗,結節2.Xcm, 甲狀腺素向低位走,引致甲狀線捉成素超標,不過我都無擔心,甲狀線問題,大多數良性。

大宅

我之前也在甲狀腺身體檢查中發現有成1x粒結節,最大嗰粒超過3cm, 其餘的也有1.x, 其他0.x. 去私家做抽針(醫生建議)因為都有些頂住喉嚨位,及後驗到好彩是良性,醫生有建議我做手術切,但我真係唔想無喇喇開一刀,最後決定去睇中醫調理身體大概3個月,之後再去抽針多次,發現結節縮細了,所以很開心。
不過聽中醫講其實平時心情都要放鬆啲,不要時時動氣和憤怒,這樣最影響甲狀腺同埋一身體的。

男爵府

Zoe_CC2024 發表於 24-1-29 12:54
我之前也在甲狀腺身體檢查中發現有成1x粒結節,最大嗰粒超過3cm, 其餘的也有1.x, 其他0.x. 去私家做抽針( ...
多謝資料

複式洋房

多謝資料

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊