自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

當然係我爸爸俾我最後一封利是,嗰日係星期日我媽咪同啲細妹工人都唔喺屋企,所以我就過去陪佢。佢突然之間比一封利是俾我,我話做咩啊?佢話多謝你一直陪我出出入入,我知你好辛苦…. 之後我話我唔覺得辛苦,我淨係想你健康,我哋兩個就喺度喊。三日之後我爹哋好唔舒服,我親自送佢去醫院,我話你要乖我會接你出院,可惜我接佢走佢已經係一副冰冷嘅身軀….

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

0ooxoo0 發表於 24-1-31 12:32
嗚嗚嗚嗚……我又諗起我奶奶了……記得當年,我結婚冇幾耐,我奶奶話帶我去佢鄉下行下,有間雲吞麵好好食 ...

哈哈哈哈
如果你99係原居民,就有呢個「笑話」
細個讀小學,同學話返鄉下,佢哋問我鄉下喺邊,我話大澳,佢哋話唔係呀,大陸嗰個呀,我話即係咩啊⋯⋯(我無親戚在大陸,結婚同c6返鄉下我至第一次體驗回鄉探親)

子爵府

細個時個年代, 收利是好多時D人都係封10蚊。

有個女親戚為左慳, 就封比我地呢D小朋友 1蚊美金 細蚊仔拿住呢1蚊美金用又用唔到, 都唔知點好

大宅

curry451 發表於 24-1-31 06:58
喺半X酒店做兼職,收到哥哥張國榮利是,仲要係勁有心,我係做緊嘢佢行埋嚟拍我膊頭,小朋友未同我講恭喜發 ...

真心羨慕呀

大宅

Piaget 發表於 24-1-30 18:12
細個試過收一個齋利是封,入面咩都冇,印象好深刻

我都收過呀,唔知係佢唔記得入錢定係佢傳統

子爵府

麟媽媽 發表於 24-1-31 12:44
當然係我爸爸俾我最後一封利是,嗰日係星期日我媽咪同啲細妹工人都唔喺屋企,所以我就過去陪佢。佢突然之間 ...

同類經歷, 家母病重走前有一日係我生日, 家母比封利是我, 其實我生日時佢年年都有比我, 但個一次我好衷心地對家母講左:「多謝你咁多年既照顧」。係家母比我既最後一封利是了。

個封利是之後我一直都冇拆, 寫好年份, 放在櫃入面留念。

公爵府

回覆樓主:

細個時收到伯娘一封1000蚊大利是,叫我去買任天堂玩。

果時1000對一個細路仔黎講係好多好多錢

大宅

Charlotte_mom 發表於 24-1-31 12:47
哈哈哈哈
如果你99係原居民,就有呢個「笑話」
細個讀小學,同學話返鄉下,佢哋問我鄉下喺邊,我話大澳, ...

佢係原居民,佢細佬有丁權嗰啲……

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

0ooxoo0 發表於 24-1-31 13:01
佢係原居民,佢細佬有丁權嗰啲……

咁咪係囉
鄉下在新界

大宅

Charlotte_mom 發表於 24-1-31 13:03
咁咪係囉
鄉下在新界

仲話要帶我仔去睇牛屎……唉……好掛住我奶奶……

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊