1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

加固開始bb已經唔鐘意飲水/食菜/食水果,令到佢有便秘問題,pat pat窿生咗粒肉牙,醫生話係便便時太用力所致。
前排便便流哂血入咗急症,粒肉牙同pat pat窿損得好嚴重,醫生開咗藥膏,俾咗啲甘油條幫佢通便。
由嗰日開始佢無飲過奶,見到奶樽就推開同喊,咁我唯有俾其他嘢佢食。平時食175ml粥,依家100ml都無。晚餐原本可以食一個薯仔,兩隻雞翼,4塊香蕉pancake,依家食一個薯仔就開始喊。

請問有無人遇過呢個情況?應該點處理

別墅

回覆樓主:

因為痾到pat pat痛,心情好差?果汁溝水肯飲?

大宅

便秘麻, 成個肚都係屎, 胃口一定唔好
其實重點已經唔係佢食得少, 但你要解決佢排便問題
平時係唔係餵食呢?
應該建立飲食時間表, 多鼓勵佢自己動手食,
家人以身作則, 示範點樣食
佢對食有自信, 自然就會接受多D唔同食物
多郁動, 多出街曬太陽, 佢就會飲多D水

洋房

hohoholly 發表於 24-1-31 11:54
因為痾到pat pat痛,心情好差?果汁溝水肯飲?

溝過蘋果汁,無話好鐘意,但我預備咗1個普通水水樽,一個稀釋蘋果汁,佢兩邊輪住飲,算係比平時飲得多,之後會繼續用呢個方法希望work

洋房

awless 發表於 24-1-31 12:28
便秘麻, 成個肚都係屎, 胃口一定唔好
其實重點已經唔係佢食得少, 但你要解決佢排便問題
平時係唔係餵食呢?

下午餐晚餐都係FF,佢本身都好鐘意自己食,今日有便便似乎心情好好多食得多返啲
我試下每日同佢去多2次公園,睇下會唔會好啲多謝提醒

大宅

便秘暫時食少d薯仔,薯仔纖維會加大便便體積,痾得仲辛苦,改食比較容易消化的粥或者飯。

除左蘋果,仲可以比佢食香蕉(直接食,煎pancake 會弄走水份)、火龍果(白肉)如果肯食乳酪的話撈落原味乳酪會更好。

另外每餐落一茶匙油。

洋房

hearsay14 發表於 24-1-31 23:15
便秘暫時食少d薯仔,薯仔纖維會加大便便體積,痾得仲辛苦,改食比較容易消化的粥或者飯。

除左蘋果,仲可 ...

唔係紅肉嗎?我以為紅肉通便勁啲
依家每日食半杯Greek yoghurt (75ml) + 香蕉 1條
蕃薯得唔得?因為上網睇蕃薯都幫助便秘

大宅

APa1006d4c7159 發表於 24-2-1 00:29
唔係紅肉嗎?我以為紅肉通便勁啲
依家每日食半杯Greek yoghurt (75ml) + 香蕉 1條
蕃薯得唔得?因 ...

紅肉火龍果含花青素,對養顏有幫助,針對排便的話白肉比較好。
蕃薯的纖維比薯仔更粗,前提係bb不太愛飲水,蕃薯會令大便更硬。

大宅

我個b都係有便秘問題,唔係好飲水,唯有買蛇果㷛水當水飲,有時太耐冇便便就要飲西梅汁加温水,呢個好得,係上倍月堂嘅老師教我,另外我會多煮節瓜,菜心葉,紅蘿蔔及魚比bb,呢d容易消化,除非b b肯飲水,食蕃薯薯仔反而會令便便粗大呀。

大宅

上個月開始一星期飲一次七星茶,效果幾好,還有買多幾款學習杯比佢試,同佢一齊飲水,增加興趣就會鐘意呀

別墅

西梅汁好得

複式洋房

我個仔打完歲半個兩支針就對奶無晒興趣
以前每日早午晚睡前都會不停叫奶奶 佢要自己揸住飲 唔比你掂佢個奶樽 。打完針之後開個幾次奶比佢都無咩意欲,幾日都係咁

最後將奶粉mixed埋落麥片,粟米片佢就會連埋啲奶一齊食囉 。

複式洋房

Kwan4682 發表於 24-2-27 22:24
我個仔打完歲半個兩支針就對奶無晒興趣
以前每日早午晚睡前都會不停叫奶奶 佢要自己揸住飲 唔比你掂佢個奶 ...
早餐個麥片 係有小米紅棗杞子栗子切細細粒咁樣食

男爵府

便秘咁嚴重,唔止食得蔬果少,連水份吸收都唔夠,一定要佢飲番多啲水,唔落鹽嘅湯或稀釋咗嘅果汁都好,盡量畀佢飲,唔肯飲水但其他飲料都要盡量淡味,菜就打蓉撈粥仔或飯仔,南瓜同蕃薯都可以畀佢試(一定要飲夠水加加入稀粥一齊食)

男爵府

便秘咁嚴重,唔止食得蔬果少,連水份吸收都唔夠,一定要佢飲番多啲水,唔落鹽嘅湯或稀釋咗嘅果汁都好,盡量畀佢飲,唔肯飲水但其他飲料都要盡量淡味,菜就打蓉撈粥仔或飯仔,南瓜同蕃薯都可以畀佢試(一定要飲夠水加加入稀粥一齊食)

複式洋房

北島 發表於 24-2-28 11:22
便秘咁嚴重,唔止食得蔬果少,連水份吸收都唔夠,一定要佢飲番多啲水,唔落鹽嘅湯或稀釋咗嘅果汁都好,盡量 ...

大宅

APa1006d4c7159 發表於 24-1-30 21:57
加固開始bb已經唔鐘意飲水/食菜/食水果,令到佢有便秘問題,pat pat窿生咗粒肉牙,醫生話係便便時太用力所 ...

試下就咁用杯飲牛奶。你可以買d水果蓉比佢食。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊