自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

cyyiu 發表於 24-2-3 21:15
手調飲品店,喺香港屹立不倒好多年喇!
由拍拖嗰時$10大大杯,到而家$25-$40一杯,我都仲有買!
因為怕肥, ...

記得廿年前十蚊一杯,一窩蜂開了很多不同牌子,不到幾年執了很多,之後只剩下主要幾家。靜咗一排有些新的加入,明顯多分店的有天仁,春水堂,一芳,清玉,come buy tea之類,宜家又澎一聲有不同系列的檸茶店。
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

子爵府

蝦米豬 發表於 24-2-3 19:10
香港店越開越多,三十幾蚊一杯。話微信大數據顯示港人北上最喜歡新式茶飲。但有沒有想過,港人北上消費模式 ...

其實手搖飲品店興左10幾年….以前讀中學成日買黎飲,香港都好多人飲,只不過之前紅的係台式,近年先多左大陸品牌興起

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

cyyiu 發表於 24-2-3 21:15
手調飲品店,喺香港屹立不倒好多年喇!
由拍拖嗰時$10大大杯,到而家$25-$40一杯,我都仲有買!
因為怕肥, ...

珍珠奶茶其實呢20年我都不斷去飲,只係年紀愈大愈少飲
葵涌廣場係一個好例子愈開愈多
無可厚非,北上之後各大茶好新鮮感,價性比高

子爵府

SaSally 發表於 24-2-3 21:53
其實疫情時已經有好多台式手搖飲品, 價錢都唔平, 當時又唔會話台式飲品做唔住, 依家國產飲品反而担心做唔住 ...

香港巿場又幾大?
之前台式來香港開分店(或香港人自己攪)都係算做實業,但呢排呢D開了幾家分店(或打算開店)已打算來香港上巿,拿著那些大數據做支持。
又話北上的人20-40萬左右,佔香港10%都無,加上微信數據定義的“香港人”指甚麼? 有HK ID?? 那一些上面有頭家,在香港住公屋的新移民放假便上去的都算在內,這些人的消費模式在內地和在港的都不同,拿這些數據說在香港擴充業務說有得做有前程想人入股谷起個價

願攜手渡過悲傷, life is still going on.

子爵府

ching070707 發表於 24-2-4 08:35
珍珠奶茶其實呢20年我都不斷去飲,只係年紀愈大愈少飲
葵涌廣場係一個好例子愈開愈多
無可厚非,北上之後 ...

嗯,後生時會幫趁,年紀大D少飲,咁香港人口老化,加上比較多家長有學識會教細路建立良好飲食習慣,突然開咁多店要看呔弱留強了。

子爵府

uhtcl2006 發表於 24-2-3 21:37
呢句真,我上去就會free d chill d,喺香港真係唔會去買手搖茶,貴係其一,心態係其二
...

我又係,香港間中飲杯,但上去必定飲返杯

侯爵府

2024年龍年勳章

開咗好多間
飲過唔覺好特別
飲鴨屎香寧願飲茶記檸茶
啱口味啲

珍珠宮

香港越開越多甜品店,手搖飲品店,哋人消費力都好強

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

從來都唔會飲呢啲化學嘢, 港女個個飲到肥晒

水晶宮

蝦米豬 發表於 24-2-4 08:40
嗯,後生時會幫趁,年紀大D少飲,咁香港人口老化,加上比較多家長有學識會教細路建立良好飲食習慣,突然開 ...

係呀,建立建康飲食文化!
細個就聽嘅,大個應該唔睬啦,朋輩影響,一班人個個揸住一杯,唔飲埋唔到堆!
就算公司都一樣,有d係飲咖啡埋堆!

象牙宮

Fishqqma 發表於 24-2-4 08:15
貴十元八塊啫, 上次大陸來回車費都唔平啦!

上去飲拎埋優惠券$15,香港飲$35,留返你飲了!我上去飲瑞幸$9.9 咖啡

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

無話可說 發表於 24-2-4 14:24
上去飲拎埋優惠券$15,香港飲$35,留返你飲了!我上去飲瑞幸$9.9 咖啡
...

我唔會成日北上,要飲當然飲啦!
而且比較要apple to apple.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

uhtcl2006 發表於 24-2-3 21:37
呢句真,我上去就會free d chill d,喺香港真係唔會去買手搖茶,貴係其一,心態係其二
...
北上會放縱 d,會買嚟飲,喺香港比較節制。以前身體未出問題,喺香港有間中飲。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

cyyiu 發表於 24-2-3 22:54
手打檸檬茶一般可以走糖的!
我喺汕頭飲手打檸檬,叫走甜,佢好驚訝話好難飲嗰喎 ~ 佢唔係好信我地接受無糖。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-2-4 14:25
我唔會成日北上,要飲當然飲啦!
而且比較要apple to apple.

唔北上嘅人咪喺香港飲囉有咩問題?
我飲開吃茶三千,海港城嗰間排隊排到黐線,平日兩三點鐘買一杯起碼等半個鐘至45mins,新世紀新開嘅喜茶都大排長龍,有質素嘅自然有生意,大把香港人仍然留港消費

公爵府

次次返大陸都會飲番杯

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

蝦米豬 發表於 24-2-3 19:10
香港店越開越多,三十幾蚊一杯。話微信大數據顯示港人北上最喜歡新式茶飲。但有沒有想過,港人北上消費模式 ...
可能我孤陋寡聞... 見到檸檬茶我會覺得, 其實我自己整都可以, 但反而黑糖珍珠類野先勾起到我買既興趣 (因為自己整珍珠, 並且要好食, 難度同功夫都唔細) 所以我覺得檸檬茶係虛火, 可能D人試個新鮮感而已...

再者就係, 茶餐廳既檸茶都可以好好飲, 我落街食飯凍飲+$3就飲到(最平), 我何必花$30去買一杯淨檸飲? 佢最多咪再甜D, 或者檸味出D, 感覺變化不大, 反而黑糖珍珠類野, 就算連鎖集團點整, 始終同Top tier 好飲既茶飲店都仲係有段距離
(個人意見, 不喜切插)

男爵府

香港一飲管、一杯、一封機、甚至絲印皆來自大陸,港商hea做性格當然搶做,但中企薄利多銷做法來港會打沉港商,甚至用市場力量拉低租金,歡迎中資!

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

yauchuchu 發表於 24-2-4 10:08
開咗好多間
飲過唔覺好特別
飲鴨屎香寧願飲茶記檸茶

你係咪香港飲?

有機會要試吓喺大陸飲,唔甜,有茶葉清香味,好好飲

伯爵府

回覆樓主:

香港商場HK$28, 深圳車仔檔 RMB18, 其實HK唔係貴好多喎

goldpiglet    發表於 24-2-4 16:35

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊