自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

goodbuyer80 發表於 24-2-5 02:04
是因為現時的人學習知識的途徑很多?學生不一定要靠老師先學到知識,所以冇以前的學生咁尊師重道? ...

家長都唔識得尊重老師啦… (成日講話考唔上好大學先至去讀教大⋯⋯唔做嘢,人工高多假放…什麼什麼..的)
甚至家長們自身學歷更高於老師,所以使乜尊重 (大有人在)

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

volan 發表於 24-2-5 07:02
現在學校的老師多是後生仔女未成熟 不夠德高望重

同感,尤其呢幾年,好多資深老師辭佐職,取而代之嘅年輕老師大都冇教學熱誠,教書只係為份工,求求其其,又唔識教,咁又點會受學生尊重?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

從我仔既經歷聽番黎,小學時老師會吓學生,改學生花名,又會狠狠地鬧唔乖既學生。到中學時學生長大了,就倒轉改老師花名,又識駁嘴,老師又唔敢鬧學生,太強硬,又怕學生自殺,好多中學老師費事煩,求其教。現今學生又比較聰明,你有無料同用心,佢地點會唔知,所以唔會遵重呢D老師!

相反,以我仔中學為例,中五黎左個好勁又識教既英文老師,佢地成班學生好鍾意佢,全班都寫敬師咭俾佢。

男爵府

回覆樓主:

好多因素 我覺得重點係幫到自己考高分嘅老師仍然會受人尊重。
而家的人要求高好多。

別墅

呢家夠冇左紮腳,男尊女卑同賣妹仔啦
成日話要跟傳統
又唔見要跟下上面呢啲

子爵府

因為家長係仔女面前都唔尊重, 同講老師壞話, 真係見唔少

男爵府

ppsfung 發表於 24-2-5 03:47
我細個啲老師靠惡、可以打手板扭耳仔,所以怕咗而要聽話。
而家身份公平咗,每個家庭細路唔多,家長發現有 ...

好認同你,非常客觀

翡翠宮

回覆樓主:

身教問題,好多家長都唔尊重老師
啲小朋友有樣學樣!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

其實宜家好多老師行為都好有問題,
有貪污/強姦/影裙底/權鬥......
所以形象上已經令老師不再是絕對可信

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實正常學生有好多對有愛心有熱誠O既老師仲係好尊重, 但現今有好多老師都係無愛心, 無熱誠, 返工係搵啲細路發洩咁, 唔值得人尊重。唔係話老師唔好, 係行行都總係有衰人。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

是因為現時的人學習知識的途徑很多?學生不一定要靠老師先學到知識,所以冇以前的學生咁尊師重道? ...

因為家長唔尊重老師

大宅

poodlema 發表於 24-2-5 11:58
其實正常學生有好多對有愛心有熱誠O既老師仲係好尊重, 但現今有好多老師都係無愛心, 無熱誠, 返工係搵啲細 ...

同意,特別係中學,家長多數家長日先見下老師,平時只有學生直接跟老師互動,有料有心教嘅老師依然受學生尊重和愛戴,相反啲老海鮮/照書讀/成日請假/堂堂羞辱或鬧學生嘅所謂老師,家長學生唔出聲都已經算有修養,自己唔敬業又點會得到別人真心尊重。

poodlema    發表於 24-2-5 13:40

珍珠宮

D老師自己都唔專重自己,怎可得到學生專重

男爵府

poodlema 發表於 24-2-5 11:58
其實正常學生有好多對有愛心有熱誠O既老師仲係好尊重, 但現今有好多老師都係無愛心, 無熱誠, 返工係搵啲細 ...
絕對贊同你的睇法,好多老師本身都可能其心不正,無愛心,啲學生點會尊重呢類老師;當然,仍然有值得尊敬嘅老師,只是為數不多吧!

珍珠宮

回覆樓主:

現今老師都只係一個人,打一份工,唔同以前大部份人讀書少學歷低,老師就變得係叻人加上肯教你野,所以會得到多啲尊重。
而家老師多數偏心好學生,你唔得佢鍾意針對個學生都得,唔好講咩有教無類,hea教嘅大把,學生有問題只會向家長投訢要家長搞掂佢,成績唔好叫家長請補習。見過老師公然係學校入面攞住手機打機比學生見到。

當然有用心教學嘅老師,會得到學生家長尊重,但已經唔會只掛住個老師名就得人尊重,睇你做緊啲咩啦。

大宅

依家老師只係當教書係一份工,而且人工高,教左你個仔,佢唔學唔關佢事,佢都係照袋人工,洗咩為學生而激氣。

尊師重道唔會為老師份糧加多D人工。

伯爵府

volan 發表於 24-2-5 07:02
現在學校的老師多是後生仔女未成熟 不夠德高望重

對,有啲行出黎仲成個MK少女咁

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

尊師重道都要睇個老師值唔值得被尊重, 我以前有個同學, 我印象好深刻, 佢生得好矮 12x cm (小四) 但佢好乖, 好聽話 所以一到高班(小四) 就去申請做風紀, 點知佢拎張表去比班主任簽名, 叫佢推薦佢做風紀, 點知個老師當住全班面問佢:「你生得咁矮,有D小一同學仔都已經同你差唔多高, 你憑咩覺得你管得住人地我要比你做風紀?」

之後個同學即刻爆喊, 番埋位喊左差唔多半個鐘先停, 但當時我地大家都無聲出, 亦都唔知其實個老師咁樣做係超級賤格... 最後件事都不了了之

但我相信呢件事如果發生係202x年, 個老師一早被人投訴+調查,最後仲一定要當面同番個小朋友道歉, 所以尊師重道都要睇對象, 好多老師根本就係師德有欠, 只係以前個年代D人無依家咁多資訊, 先只能夠佢做咩都聽曬佢講, 佢有絕對權威, 但依家D家長都醒左, 小朋友都醒左, 知道咩係應該做, 咩係唔應該做, 同時都更重視自己個人感受, 所以有D麻麻地既衰老師咪無所遁形, 不被尊重

公爵府

好老師仍然受學生尊敬和愛戴。學生係尊敬個人,唔係尊敬佢身份。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊