0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問大家有冇咩奶粉介紹?

而家bb 40日人仔,由滿三週開始佢就半夜腸絞痛谷屁,由夜晚11點去到朝頭早五點都响度谷屁好痛咁,已經試過同佢按摩、飛機抱、用排氣奶樽,都一樣夜晚好多屁放唔出,痛足成晚。

而家飲緊美贊臣neuro pro,之前試過飲能恩啟護,都一樣係有腸風嘅問題,而且飲能恩覺得BB痰多,各位媽媽有冇試過差不多情況,轉奶粉會唔會有幫助呢?

BB每日都有一至兩次大便,大便正常糊狀有渣

如果轉奶粉又有啲咩好介紹?

謝謝大家分享

複式洋房

可以試下佳貝羊奶粉,我囡囡之前腸胃又係比較差,易嘔奶又易有肚風,有媽媽fd就話係因為隻奶粉難消化。後尾上網做咗一輪功課先決定轉佳貝羊奶,羊奶比起牛奶會易消化好多,而且佳貝呢隻仲有對bb腸胃好好既益生菌,囡囡轉咗之後腸胃都真係好咗,日日有靚poo

大宅

我b初出世都係a+
食到第2 3個星期成日聽到個肚有d咕咕聲 訓到訓得唔定
之後一轉s26就即刻冇左d聲同飽肚過a+
不過s26係明顯肥得快d
D大便比較綠同臭
依家轉左食美素佳兒金裝
就幾日先一次大便
但質地冇咁水同冇咁臭

別墅

都係keep住幫佢按摩下個肚仔,個個bb都唔同,奶粉要慢慢試同睇成份,睇吓邊隻適合你bb,我bb一直飲開金裝,便便正常,冇話特別多痰,keep住係生長線上

大宅

可以試下含有益生菌奶粉,睇下有無改善,我仔仔食開美素佳兒,佢都有益生菌,便便一直好好,如果bb都無改善,有機會係乳糖不耐受,可能就要試下水解蛋白奶粉

男爵府

回覆 Moon_jm 的帖子

亞女飲美素金裝,佢有益生菌,腸胃一直都好好,而且唔太甜,冇咁易有痰。

大宅

我b食金裝美素,腸胃冇問題也冇肚風,我喜歡佢加有益生菌對腸胃好D

別墅

我bb都係飲開美素金裝,便便好正常呀,同埋唔會有痰,奶粉唔夾bb可能你要轉磨合一下,同埋平時要同bb按摩肚仔多d,等佢排氣,可以用一滴油搓熱對手,敷下bb肚仔對排氣都有幫助

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

我女一世到而家一直都係食美素佳兒,便便暢順,冇肚仔痛,冇乜肚風,可以考慮轉呢隻

別墅

fc1102 發表於 24-2-8 00:39

我女一世到而家一直都係食美素佳兒,便便暢順,冇肚仔痛,冇乜肚風,可以考慮轉呢隻 ...

我見都多人飲金裝,請問知唔知金裝同皇家美素力有咩分別?

別墅

我兩個女出世後都係飲人奶/ 奶粉兩溝, 奶粉都係美素金裝, 無試過有肚風WOR。大女宜家3歲幾仲飲緊, 無轉過奶粉. 你可以都試下!

複式洋房

Moon_jm 發表於 24-2-7 13:38
請問大家有冇咩奶粉介紹?

而家bb 40日人仔,由滿三週開始佢就半夜腸絞痛谷屁,由夜晚11點去到朝頭早五點 ...
阿b都試過飲奶粉飲到谷屁, 晚晚都扭到喊, 試過幫佢每餐都做排氧操, 都冇改善…後來就同佢轉有益生菌嘅奶粉, 最後揀雅培hmo, 因為見佢有齊hmo同益生菌, 可以幫到bb排便, 之後都冇再扭肚痛啦

別墅

信彩虹 發表於 24-2-8 23:41
阿b都試過飲奶粉飲到谷屁, 晚晚都扭到喊, 試過幫佢每餐都做排氧操, 都冇改善…後來就同佢轉有益生菌嘅奶粉, ...

我都有諗過轉有益生菌奶粉,而家買左罐hipp

複式洋房

Moon_jm 發表於 24-2-9 04:26
最緊要bb啱飲! 我個b淨係肯飲雅培hmo, 味道淡唔太甜, 見佢飲到肥肥白白又痾得順暢就安心晒

別墅

Moon_jm 發表於 24-2-9 04:26
hipp我覺得幾好…有hmp母乳益生菌, 吸收得好好, 日日都有便便…有d奶粉得益生元就只係補充纖維

別墅

最後有冇轉到邊隻奶粉?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊