自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Book晒酒啊店諗住初二返大陸見親戚拜年,點知今日買車票先發現小朋友回鄉証1月已過期,請問係咪有一次性入境可以申請?

珍珠宮

cathyangel 發表於 24-2-7 13:56
Book晒酒啊店諗住初二返大陸見親戚拜年,點知今日買車票先發現小朋友回鄉証1月已過期,請問係咪有一次性入 ...
要喺關口做同埋要等幾個鐘, 仲有如果搭高鐵就唔得, 一來買唔到車票, 二來西九冇得做

珍珠宮

回覆樓主:

我都係岩岩發現
上星期五即去做快證(加多200好似)
今個星期四有得拎
不過最快都2好似要5個工作天

大宅

whyyou 發表於 24-2-7 14:10
要喺關口做同埋要等幾個鐘, 仲有如果搭高鐵就唔得, 一來買唔到車票, 二來西九冇得做
...

我就係買高鐵車票時發現買唔到先知原來過咗期

大宅

Justforyouss 發表於 24-2-7 14:14
我都係岩岩發現
上星期五即去做快證(加多200好似)
今個星期四有得拎

我趕唔切了

侯爵府

Book晒酒啊店諗住初二返大陸見親戚拜年,點知今日買車票先發現小朋友回鄉証1月已過期,請問係咪有一次性入 ...

自己研究下!

https://www.hk01.com/數碼生活/884627/回鄉證過期續證-快證預約-申請懶人包-一法即日取得臨時通行證?utm_source=01webshare&utm_medium=referral&utm_campaign=non_native

水晶宮

好媽媽勳章

即去中旅社博一博
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

cathyangel 發表於 24-2-7 14:22
所以你一係去羅湖關口做, 不過閒閒地要等4, 5 個鐘, 之後過咗關先搭其他交通工具

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

係, 可以去關口搞一次性臨時通行証

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

九龍西聽日仲有位,唔知有冇快証做

侯爵府

cathyangel 發表於 24-2-7 14:22
唔好意思都要講句, plan 全家人旅行, 第一件事一定係 check 證件有效期, 呢啲真係低級錯誤!

唔知你有冇習慣用 google calendar 或類似軟件, 可以 set 定所有待辦事情, 一早入定所有證件到期日, 之後可以 set 好多個提示畀自己, 我都係咁樣來提自己證件到期, 保險續期, 行車證續期, 甚至信用咭積分到期等等, 好好用, 可以考慮下。

Adrio77    發表於 24-2-7 15:21

伯爵府

初二 開年應該唔太多人,你早d去 羅湖過境應該ok喎。

侯爵府

cattz288 發表於 24-2-7 14:28
九龍西聽日仲有位,唔知有冇快証做
快證好似都要 5 天, 應該今日都 walk-in 去搏一搏, 賺得一天得一天!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Debbie0331 發表於 24-2-7 14:30
初二 開年應該唔太多人,你早d去 羅湖過境應該ok喎。
紅日都有得辦証咩?

水晶宮

Prosperous 發表於 24-2-7 14:31
快證好似都要 5 天, 應該今日都 walk-in 去搏一搏, 賺得一天得一天!

唔使諗
禮拜六日唔計工作天

Prosperous    發表於 24-2-7 15:40

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Prosperous 發表於 24-2-7 14:29
唔好意思都要講句, plan 全家人旅行, 第一件事一定係 check 證件有效期, 呢啲真係低級錯誤!

唔知你有冇習 ...

今日先買初二車票,可能臨時決定,高鐵車票14日前就開售,今日買根本未必有位,除非去深圳,深圳亦唔一定要坐高鐵

大宅

Prosperous 發表於 24-2-7 14:29

唔知你有冇習 ...

就係無set過,你個方法好好,等我試吓先,唔該晒

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

與其喺到問,不如直接去中旅社問啦

今日已經星期三…工作天日子已不多

男爵府

去深圳灣/福田整一次性,然後坐的士去深圳北站或福田站坐高鐵

大宅

我星期一幫小朋友做特快,最快星期5有得拎,係要加多$280。
$260+$280=$540

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊